БСП щели да гласуват по съвест за забраната за пушене

04 октомври 2013 13:00   1 коментар   7672 прочита
Предвижда се отново да се пуши в обособени помещения и след 22 ч. Сн.: EPA/БГНЕС
Предвижда се отново да се пуши в обособени помещения и след 22 ч. Сн.: EPA/БГНЕС


Предвижда се отново да се пуши в обособени помещения и след 22 ч. Сн.: EPA/БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова и колегата й от левицата Спас Панчев влязоха в лют спор в студиото на bTV за падането на забраната на пушене на обществени места.

Вчера Панчев изненадващо обяви, че отпадането на тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места трябва да бъде факт преди зимата.

"Кой ви прати „опорните точки” – който предложи Пеевски ли?”, попита Атанасова. Панчев лаконично отвърна: "Ще гласуваме по съвест".

От пресцентъра на БСП вчера изпратиха до медиите съобщение с опорни точки по темата тютюнопушене на закрито, а после се оказа, че писмото е изпратено погрешка.

Депутатът от БСП обясни, че в партията никой не прави нищо самосиндикално, затова решението дали да бъде внесен законопроект ще бъде взето на заседание на парламентарната група, а левите депутати ще гласуват по съвест.

Бившият здравен министър веднага контрира Панчев.

„Вие и за избора на Делян Пеевски (за председател на ДАНС – бел. ред.) бяхте на различни позиции, пък гласувахте еднакво! Изборът на 14 юни беше направен с гласовете на депутатите от БСП, въпреки споделените от много от тях резерви към подобен ход”, заяви още Атанасова.

По думите на Спас Панчев депутатите представляват народа, а голяма част от българите - 3,5 млн. души, пушат. Според него голяма част от пушачите и ресторантьорите искат либерализация на режима. Депутатът посочи, че след въвеждането на забраната хиляди са загубили работата си.

Според Панчев, който е непушач, България не може да е най-праволинейната държава в ЕС.

Десислава Атанасова обаче опонира с друга статистика – от февруари 2013 г., когато забраната за пушене се е радвала на 62% одобрение.

ДПС вече информира, че групата няма политическо решение по този въпрос - половината депутати са „за”, другата половина – „против”. Ще гласуват по съвест.

От „Атака” обаче, които са сред вносителите на промените в закона, категорично подкрепят отпадането на забраната.

Буруджиева: И в момента законът се нарушава

Депутатът от БСП Татяна Буруджиева каза по Нова телевизия, че няма да се пуши навсякъде, а само в специални зали.

"И в момента законът се нарушава. България не е София: пуши се свободно в селското кафене, в кръчмата", категорична бе тя.

Борисов: Връщат ни назад

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че изцяло подкрепя забраната, тъй като това било едно от най-прогресивните неща, направени от неговото правителство.

"На първо място сме по ракови заболявания, какво ли не, и само се оплакваме. Това е едно от най-хубавите и прогресивни неща, които направи нашето правителство, а те искат да съсипят и него", допълни Борисов.

източник: dnes.dir.bg

1 коментар
05 Октомври 2013 12:07 | 12
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Един нормален закон за забрана на тютюнопушенето, който засега всеки Българин
БСП, ДПС и Атака изкат да го премахнат. Съвършенна глупас ще извършите господа
депотати народът свикна с тази забрана и има резултат спрямо медиците не е необходимо това да го извършите. Искате да товарите с данъци хората, които притежават стари автомобили, че това са хора бедни, които още подържат старите си жигули и москвичи ако имаха възможност собствениците на тези возила веднага биха ги сменили, като ВАШИТЕ, където се возите. Управляващи Вие, не мислите за бедният народ а го товарите постоянно той може да плаща плосък ръбест данък и т. н.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар