Брюксел поряза български евродепутати за тираджиите и камионите

11 юни 2020 06:41   2 коментара   2919 прочита


Комисията на Европейския парламент по транспорт отхвърли днес всички стотина предложения за изменения на законопроекта за промени в правилата за международните пътни превози. Това съобщи след гласуването председателят на парламентарната комисия Карима Дели. 

Сред тях бе и предложението на българските евродепутати да отпадне връщането на камионите и водачите в страната. 

 

Предвижда се в началото на юли законопроектът да бъде гласуван от всички евродепутати. Не се очаква отхвърлените днес поправки да бъдат подкрепени в пленарна зала. Европейската комисия днес съобщи, че вече е в ход независима външна оценка за въздействието на предстоящите промени, които предвиждат водачите и превозните средства да се връщат по-често в държавата, където превозвачът е данъчно задължен. Въвеждат се и по-строги правила за работа и почивка на водачите. 

Българската страна, една от най-засегнатите от въвеждането на промените, съобщи по-рано, че възнамерява да оспорва новото законодателство пред Съда на ЕС. 

Българските евродепутати не скриха разочарованието си. 

Петър Витанов, БСП / Група на социалистите и демократите заяви пред БНТ: Ние очаквахме този резултат, защото сондирахме и видяхме, че не можем да се надяваме на по-широка подкрепа. Нашите надежди, обаче, остават. Надеждите ни са свързани, от една страна, с решението на Съда в Люксембург. Защо? Защото там политически аргументи вече няма да има. Отиваме в полето на юридическите аргументи. Лесно е да се докаже, че тези текстове са дискриминационни. 

Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/Обнови Европа: Ще внесем нови поправки, като затвърдим настоящите си позиции, ще направим всичко възможно. 

Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Мобилизираме се да вкараме поправките и в пленарна зала. Очаквам скоро ново предложение от Европейската комисия, че връщането на камионите е вредно за околната среда.

Глас.бг  

2 коментара
11 Юни 2020 18:56 | Стефанов
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Тия джендъри от Брюксел ни третират като втора категория хора. Ако наистина ЕС е демократична организация/т. е. всички членове имат лавни права/, ако нашите управници са наистина независими/не застават мирно когато им звъннат например Меркел или Макрон/ тогава при което и да е важно решение на ЕС което изисква консенсус да гласуват против. Така се отнасят към нас заради раболепието на управниците ни. Вземете Орбан за пример - не им цепи басма...


11 Юни 2020 20:55 | съгласен
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Поздравления! ЕС не "клекнаха" пред наш'те еуродУпетати, защото мислят за хората преди всичко, а не за ония дето са в кабинетите си и са мнооооого "загрижени" за пчеличките зад волана дето им изкарват парите. То не бяха стачки, то не бяха протести и за какво?..... за да могат едните да се кефят на тлъсти пачки, а другите да се бъхтят сами далече от всичко и всички само и само чорбаджиите им да са доволни..... Абсолютно правилна е грижата първо за хората дето работят--да имат задължителна почивка и то не места с осигурени удобства, да имат право да се прибират у дома след дългите курсове, а не току що прибрал се и чорбаджията му звъни на пожар да тръгва отново....
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар