Борисов за хакера: Такива вълшебници трябва да работят за държавата

17 юли 2019 11:01   3 коментара   2632 прочита
Снимка: БТА
Снимка: БТА


Снимка: БТА

Според премиера хакването на системата на НАП от 20-годишен младеж показва, че образованието е добро

Хакването на системата на НАП от 20-годишен хакер показва, че образованието става все по-добро, особено по отношение на информационните технологии. Така преди заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов коментира информацията от МВР, че още вчера следобяд има задържан заподозрян за източването на данни от масивите на Националната агенция по приходите.

"Горанов, трябва да се помисли как такива вълшебници, тези деца да работят за държавата", обърна се Борисов на финансовия министър.

"Разполагаме с уникални мозъци, на които трябва да плащаме повече, за да не ни нанасят такива щети. Такива хора, като задържания хакер, просто са вълшебници с невероятни способности. Както се разбра, това момче е работило както за държавата, така и за частна фирма", допълни премиерът, цитиран от novini.bg.

Той изказа благодарности към ГДБОП, защото там все още имало служители, чиито заплати са ниски, но продължавали да работят заради честта на пагона.

Борисов подчерта, че хакерски атаки се случват навсякъде по света, давайки за пример Германия и САЩ.

"С такива действия демонстрираш, че уменията ти са нараснали. За политическите субекти ще кажа, че само чакат нещо да се случи, за да започнат да правят коментари. А НАП предоставя над 114 услуги за гражданите. Винаги една защита е по-слаба, ако някой тръгне да я напада", завърши министър-председателят.

Той съобщи още, че правителството е отпуснало допълнителни 5 млн. лв. по бюджета на МОН за БАН след разговор с председателя на Академията акад. Юлиян Ревалски, образователния министър Красимир Вълчев и министъра на финансите Владислав Горанов.

"Отпускаме 5 млн. лева за обновяване на сградата и музея на БАН. Преминаваме към проект на постановление за одобряване на допълнителен трансфер към бюджета на Министерството на образованието и науката за БАН. Да си обновите сградата, музея, ако не стигнат ще дадем още, така че за 150 годишнината да направим един жест към БАН", поясни премиерът.

Пред министрите академик Ревалски изказа специална благодарност за отпуснатите пари и определи средствата като огромен жест по повод 150-та годишнина на академичната институция.

източник: dnes.dir.bg

3 коментара
17 Юли 2019 12:29 | Читател:
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

"Срещу нас имаме уникални деца... Това показва, че образованието става все по-добро. " Ами това значи, че си на ясно със състоянието в България. Защо не подобриш заплащането на учителите, на младите специалисти, на тези, които заслужават??? За сметка на тези търтеи, които си начукал по твоите канцеларии! С излишно високи заплати, които не могат да изразходват и се чудят с какви излишни луксове да се обграждат-себе си, деца и внуци... Толкова ли не ти пропива в пипето, ако не е Тиква??? Затова тези млади и умни хора, ако не избягат в чужбина, се чудят тука какво да правят и се "самообразоват" ето-по този начин.


17 Юли 2019 13:46 | Злобил
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Много важен извод господин премиер! Остава да го реализирате в практиката - да наемате за държавна работа при добри условия младите и кадърни хора, а не партийните послушковци както е сега. Защото умен и кадърен не се интересува от политика, а как да върши работа за хората и след това за себе си.


17 Юли 2019 23:16 | Ха-ха
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Достатъчен си ни и ти- цял вълшебник си, и ти като този. Станахте много вълшебници. Вместо да си носи отговорността за извършеното, даже го хвалят, като, че е направил геройство. Затова сме на това положение. Пълнолетен е, значи знае, че не трябва да ги върши такива и да се прави на интересен и голям хакер. Още повече, че не му е за първи път, но и тогава не е бил наказан и затова сега си позволява пак да го прави същото. И сега ние какво да правим? И ние ли да му викаме: "Браво"
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар