Борисов в Шарм Ел-Шейх: Брекзит без сделка ще е пагубен за всички

25 февруари 2019 09:46   1 коментар   3829 прочита
Снимка: Министерски съвет
Снимка: Министерски съвет


Снимка: Министерски съвет

Премиерът участва в първата среща на върха между ЕС и Арабската лига

Без сделка брекзит би бил пагубен за всички, заяви премиерът Бойко Борисов в Египет, където участва в Първата среща на високо равнище между държавните и правителствените ръководители на ЕС и Лигата на арабските държави (ЛАД).

На форума лидерите от Европа и арабските държави обсъждат необходимостта от засилени отношения между двата региона, както и насоки за справяне с глобалните предизвикателства.

Във фокуса на разговорите в Шарм Ел-Шейх са теми, свързани с търговията и инвестициите, миграцията, сигурността и ситуацията в региона.

"Работих много за тази среща, така че Европейският съвет да сме тук сега. Независимо от диаметрално противоположните мнения и отношения в този край на света, те са много важен партньор", заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на срещата.

Той изтъкна приятелските си отношения с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, с когото е провел среща преди началото на днешния форум. Това е признание - при него да дойде Европейският съвет, добави премиерът.

Борисов коментира и ситуацията около бъдещото напускане на Великобритания от ЕС. Без сделка брекзит би бил пагубен за всички, отбеляза категорично българският премиер.

Той посочи още, че страната ни води прагматична и балансирана политика и сме изградили еднакво добри отношения със страни като Египет и Турция, Иран и Израел, Косово и Сърбия, САЩ и Русия. "Отношенията ми са такива, че да не излагаме на риск България в едната или в другата посока, точно обратното", подчерта премиерът.

Българският премиер посочи, че Европейският съюз и Лигата на Арабските Държави се сблъскват с редица общи проблеми, което прави евро-арабските отношения изключително важни.

Премиерът отбеляза значението на сътрудничеството с България в контекста на стремежа към избягване на нови конфронтации на основата на религиозни или културни различия.

Преди началото на форума Борисов проведе двустранни срещи с емира на Кувейт Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах и с вицепремиера за международните отношения и сътрудничеството на Оман Асаад Бин Тарик.

Министър-председателят разговаря също с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, както и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

източник: btvnovinite.bg

1 коментар
25 Февруари 2019 16:11 | тамерланд
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

ПЛЕМЕТО ДЪРЖАВАТА ТИ ЗАГИВАТ ТЕБ ХИЧ НЕТИ ПУКА РЪГНАЛ СИ ПО ЧУЖБИНА КАТО ПРОСТИТУТКА СТОЙ СИ ТАМ
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар