Борисов: Президентът да каже позицията си за Навални, няма да му се карат толкова

24 януари 2021 12:45   1 коментар   1799 прочита


Премиерът Бойко Борисов посочи, че продължава да липсва позиция на президента Румен Радев по отношение на задържането на Алексей Навални. Това заяви той при посещение Националния координационен център в МОСВ.

„Нашата позиция на евроатлантическата и демократична общност е да бъде освободен. Радев да каже позицията си, няма да му се карат толкова, не е страшно“, добави Борисов, цитиран от NOVA.

„Когато са нарушени нашите ценности, трябва да имаме позиция“, категоричен беше министър-председателят и посочи, че това не означава, че България се меси във вътрешните  работи на Руската федерация или разваля отношенията си със страната.

„Вътрешна работа безспорно, но ние когато провеждаме избори, защо каним наблюдатели от други страни – за да бъдат абсолютно сигурни всички, че са честни, прозрачни и ясни“, заяви Борисов.

„Не чух позицията на Радев и по изгонените руски дипломати. Когато той говори за Гебрев – със службите във Великобритания много работим по тази тема. И тези, които минаха тогава, са обявени за персона нон грата.  И там сме свършили всичко“, изтъкна още премиерът.

Борисов разпореди днес на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да изготви справка за всички нерегламентирани сметища в страната. „Да заделим средства, да пратим да ги изчистят един път завинаги и после вече контролът да бъде жесток“, изиска министър-председателят.

Премиерът отбеляза, че средствата, които ще бъдат отпуснати, ще бъдат заделени целево, както се случи с отпадъците от коритото на река Искър пред стената на ВЕЦ „Своге“. Борисов бе категоричен, че изхвърлянето на отпадъци на нерегламентираните места трябва да се разследва като престъпление. Той изтъкна, че санкции ще бъдат налагани на всички, включително и на кметовете на съответните общини, които не упражняват контрол.

Националният координационен център към МОСВ е създаден с цел да се овладее незаконния внос на отпадъци и да се осъществява координация между всички контролни органи, включително Агенция „Митници“, Гранична полиция и РИОСВ.

По време на посещението министър Емил Димитров запозна премиера с възможностите на системите за работа. В резултат на дейността на звеното съотношението на нерегламентираните превози спрямо общия брой на превозите за внос на отпадъци от февруари до декември 2020 г. е намалял от 11,6 до 1%. 

Звеното осъществява и координация и наблюдение на комплексните и значими язовири с цел ефективно управление на водните ресурси и превенция на риска от наводнения. Отскоро центърът разшири своята дейност и по отношение на контрола върху замърсяването на въздуха. 

През последните няколко месеца центърът беше обновен и разширен с допълнителни зали, беше осигурено съвременно техническо оборудване, информационни системи и системи за видеонаблюдение, които предоставят възможност за непрекъснато наблюдение и контрол в реално време.

1 коментар
24 Януари 2021 19:19 | Христина Камбитова
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

ФОНЧО2 Е ГОЛЕМ!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар