Борисов, патриарх Неофит и Св. Синод обсъждат мерките за Цветница и Великден 

09 април 2020 07:36   1 коментар   1862 прочита


Борисов, патриарх Неофит и Св. Синод обсъждат мерките за Цветница и Великден 
 

Премиерът Бойко Борисов ще разговаря днес с българския патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод относно мерките за сигурност по време на наближаващите Великденски празници, пише Канал 3. бг. 


Премиерът изрази опасенията си, че пикът на разпространението на заразата от коронавирус у нас ще е точно по време на Цветница и Великден. "Истински ме е страх Цветница и Великден да не ни вкарат в тоя пик. В момента пълзим бавно нагоре, но нагоре, нещо по-дисциплинирано, ако можем да направим", каза Борисов по време на брифинга на оперативния щаб в сряда. Той подчерта, че няма как да говорим за разхлабване на мерки сега, преди да минат две-три седмици и да се види каква ще бъде ситуацията след празниците. 

По време на срещата се очаква да бъден уточнен и начинът, по който ще бъде донесен от Йерусалим чудодейният Благодатен огън. 

Всяка година в навечерието на Възкресение, представители на Българската православна църква пътуват до Йерусалим, за да донесат слизащия само на Велика събота Свещен благодатен огън, който получава единствено патриарха на православните християни в Свещения град. В последните две години България предава чудодейния огън и на Северна Македония. 

В края на март беше решено всички служби по повод Великден да бъдат пред храмовете, а пред Канал 3 митрополит Антоний уточни, че църковните служители ще бъдат с ръкавици и маски. 

Всеки християнин ще може да влезе в църквата и да си запали свещ, но службите ще са отвън. Свият Синод на БПЦ призова вярващите християни да останат по домовете си. Самият патриарх Неофит каза преди дни, че трябва да съобразим ежедневието си с всички изисквания на извънредното положение. 

Тази година Връбница (Цветница) е на 12 април, неделя. Възкресение Христово (Великден) – най-големият празник за православните християни, наричан Празник на всички празници, е на 19 април, неделя. 

1 коментар
09 Април 2020 18:16 | Павел
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Дори турците и комунистите не спираха българския народ да почита и празнува християнските празници.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар