Близо 800 хил. евро от Програмата за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Северна Македония се отпускат за проекти за развитие на туризма и опазването на околната среда 

17 октомври 2020 10:35   1 коментар   2541 прочита


Близо 800 хил. евро от Програмата за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Северна Македония се отпускат за проекти за развитие на туризма и опазването на околната среда 

 

Широка подкрепа получи стратегическото направление на новия програмен период за изграждане на граничен пункт „Клепало“ между Струмяни и Берово 

 

Проекти на организации от Невестино, Дупница и Благоевград и партньорите им от Щип и Берово, Република Северна Македония, ще бъдат подкрепени с близо 800 000 евро от Програмата за трансгранично сътрудничество „България – Северна Македония“ 2014-2020 г. след прехвърляне на свободен ресурс към Приоритетните оси „Туризъм“ и „Околна среда“. Средствата ще бъдат достъпни след успешно приключване на процедурата по изменение на програмата с одобрението на Европейската комисия. Това стана ясно по време на онлайн заседание на Съвместения комитет за наблюдение на трансграничната програма. 

 Форумът бе съпредседателстван от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и Зоран Димитровски – заместник-министър на местното самоуправление на Република Северна Македония. Участие взе и Клаудия Фойрле от Главна дирекция „Регионална и градска политика“ в Европейската комисия. 

 „Дългогодишната ни съвместна работа по програмата доказа нейното значение за развитието на трансграничния регион, разкриване на богатото културно, историческо и природно наследство и създаването на близки социално-икономически потенциали“, посочи зам. -министър Николова. Тя съобщи, че от началото на настоящия програмен период между двете държави са финансирани 65 проекта за близо 15, 5 млн. евро. По думите ѝ успешните резултати до момента дават добра основна за изработване на обща визия за развитие, стабилност, регионална и европейска интеграция и през новия програмен период. „Институциите и организациите от двете страни на границата продължават да търсят и намират ефективни и устойчиви решения на конкретни общи проблеми, да развиват и поддържат партньорства, да изпълняват успешно съвместни проекти и имат съвместни намерения за разширяване на областите на трансгранично сътрудничество“, каза още зам. -министър Николова. 

В рамките на заседанието бяха отчетени и резултатите от подготовката на трансграничната програма за новия период 2021-2027 г., нейните цели и приоритети в подкрепа на балансираното развитие на трансграничния регион. 

Представителят на ЕК и участниците в Комитета за наблюдение подкрепиха реализирането на стратегическия проект за изграждане на граничния пропускателен пункт „Клепало” между Република България и Република Северна Македония, който ще свърже община Струмяни и Берово. Индикативната му стойност е около 4 млн. евро принос от ЕС, който ще бъде допълнен от национално съфинансиране. Със средствата ще бъде изграден липсващият пътен участък до границата, както и съоръженията, необходими за пункта, а от страна на република Северна Македония се предвижда рехабилитация на готовите трасета и модернизация на изградените гранични съоръжения. През последните няколко години страната ни е обновила повече от 21 км пътища, водещи към пункта, като остава да бъдат изградени още около 8, 8 км. Очаква се още през 2021 г. да започне проектирането. 

Подкрепа получи и другото стратегическо направление за новия програмен период – за създаването на фонд за малки проекти, който да финансира с евросредства малкия и среден бизнес от двете страни на границата. Той ще подпомага фирмите да модернизират производството си, да го дигитализират, както и да обновят мощностите си, за да достигат до по-големи пазари. 

1 коментар
17 Октомври 2020 19:02 | Неговото име е:
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

ЩО ТИКВИ КЕ СЕ ИЗГЛЕДАТ СО ТИЯ ПАРИ! ЕГА ДИАРИЯ ДА ГИ СПОЛЕТИ!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар