Близо 1,3 млн. българи са пазарували онлайн през 2016 г.

10 февруари 2017 10:29   1 коментар   2317 прочита
Пазаруването онлайн у нас е по-малко застъпено, отколкото в ЕС като цяло. Сн.: freeimages.com
Пазаруването онлайн у нас е по-малко застъпено, отколкото в ЕС като цяло. Сн.: freeimages.com


Пазаруването онлайн у нас е по-малко застъпено, отколкото в ЕС като цяло. Сн.: freeimages.com

Близо 30% от интернет-потребителите у нас са пазарували онлайн през миналата година, предаде БТА.

Данните са от анализ на Евростат за електронната търговия в страните на ЕС през 2016-а.

Редовно ползващите интернет у нас са 63 на сто от населението, или около 4,5 млн. души. А близо 1,3 млн. българи през миналата година са пазарували онлайн.

Като процент това е значително по-малко от средното за целия Европейски съюз.

Най-предпочитани в онлайн търговията у нас са били дрехите и спортните стоки - над 77% от поръчките. На втора позиция са били стоките за дома - 24 процента, на трета - резервациите за туризъм или пътувания (23%) процента и на четвърта - храни, напитки или стоки за ежедневна употреба (22%) процента.

Най-активни в електронната търговия у нас са били младите българи. в диапазона. Близо 60% от хората на възраст 16-34 години тях са пазарували онлайн. При хората на 65-74 г. този процент е едва 1,3 на сто.

Според експерти в бранша един онлайн потребител купува средно стоки за около 150 евро годишно. От това следва, че за миналата година оборотът на тази търговия у нас е достигнал около 200 млн. евро.

Близо 2,5 милиона са били в ЕС работните места, свързани с електронната търговия през 2016 година. А близо 85 на сто от европейцита на възраст 16-74 години са пазарували онлайн в страните на ЕС, сочи Евростат.

Най-активни в това отношение са били във Великобритания - там 87 на сто от хората в активна възраст са пазарували по електронен път.

източник: dnes.dir.bg

1 коментар
10 Февруари 2017 13:59 | едва ли
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Много се съмнявам в тази "статистика", най-вероятно 1, 3 милиона покупки онлайн са направени, а не толкова българи пазарували! Има хора, които са направили по 20 и повече покупки онлайн, но покупките са преброени като хора, направили по една покупка. у нас статистиката е мижи да те лажем
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар