Бившият здравен министър Стефан Константинов: Борисов ме подкрепяше до последно

02 април 2012 00:20   5 коментара   5016 прочита


Стиснатият Дянков цепи стотинката на две, но влезе в собствения си капан

Държавата има достатъчно механизми да се противопостави на всяко едно лоби, заяви в студиото на “Тази неделя” бившият здравен министър Стефан Константинов по повод милионите повече, похарчени от Здравната каса за лекарства през миналата година. Той посочи, че в резултат на действията му натискът срещу него се е увеличил.

Ексминистърът сезира прокуратурата за сключените договори за медикаменти от НЗОК през 2011-а. Скандалът с преразхода на средства му коства поста. Попитан дали не го е грозяла опасност да последва съдбата на Божидар Нанев, който бе подсъдим заради сключени договори за ваксини, Константинов отговори, че това реално можело да се случи, ако в момента, в който е разбрал какво се случва с цените на лекарствата, е замълчал.

Направих това, което трябваше да се направи, каза Константинов. А парите, които са дадени в повече, са “отишли някъде”, лаконичен бе Константинов, като отказа да посочи дали има облагодетелствани фармацевтични компании и лобита.

Думата на Борисов

Той уточни обаче, че има думата на премиера Бойко Борисов, че никой от ГЕРБ не е взел стотинка и че му вярва. “За Бойко Борисов лоша дума няма да кажа. Той ме подкрепяше до последния момент. Въпреки всички думи, които чух, че здравният министър е бушон, че ме е сложил там, понеже съм честен и с добро име, и в един момент да изгоря. Въпреки това го приемам, защото имаше много голям мерак, много хора искаха да бъдат бушони. След като съм видял от един човек добро нещо и ми е гласувал доверие и ме е подкрепял...”, каза Константинов.

Той посочи, че в правителството не е тежал на никого. Не е имал проблеми с премиера, с всички министри, дори и с финансовия.

“Стиснатият” Дянков влязъл в собствения си капан

Реакцията му обаче беше учудваща. Стиснатият финансов министър, който цепи стотинката на две, до последно повтаря, че имам прекрасни заместници и ме упрекна в това, че съм отправял критики към заместниците си. Той влезе в собствения си капан, а мен като какъв ме упреква, че не съм си гледал заместниците си, учуди се Константинов.

В този скандал той трябваше лекичко да замълчи, това ми говори, че е предубеден, каза Константинов. И уточни, че за да посочи нещо конкретно, трябва да разполага с повече факти. Учудвам се на поведението му, каза ексминистърът.

Преди да бъде поискана оставката му, отново пред bTV Константинов каза, че Дянков бил в близки приятелски отношения и с двете му заместнички (отстранената Гергана Павлова и Десислава Димитрова, бел. ред.).

По повод обвиненията на вицепремиера, че Константинов би трябвало да е знаел какво става с цените на лекарствата, тогава Константинов каза, че по-скоро е възможно Дянков да е знаел, защото често информацията е стигала до финансовото министерство, преди да достигне до здравното.

“Основното не е скандалът с цените на лекарствата, основното е подкрепата. Година и половина работих при доста трудна ситуация - с враждебно настроена Здравна каса, с индиферентна здравна комисия, която накрая също стана доста враждебна към действията ми... Упрекнаха ме, че нямам административен опит, но мисля, че страхотен опит трябва да натрупа човек, за да намери баланса между всички интереси”, каза Константинов.

Бившият министър пожела успех на всички, които работят в здравеопазването - да се гледа напред, а не назад, за да се продължава работата по хубавите неща.

5 коментара
02 Април 2012 02:05 | aааха
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Жа опраите здравеопазването и държавата ама кат цъфнат налъмите на баба ви


02 Април 2012 10:57 | до бившия
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Г-Н министър, вие си утивате защото предложихте да се махнат клиничните пътеки, да се махне избора на екип. И какво стана, най- напред скочиха от лекарския съюз, от големите търговски вериги на лекарства, самите лекари. Как мислехте да се преборите с тази олигархия, на която веднъж и е даден кокъла, и след това искате да и го вземете. Който и да беше щеше да си отиде. Тази мафия трябва да се прочисти основно, и след това да се правят реформи. Аз мисля, че в лекарския съюз и във всички други области на здравеопазването, са се окопали такива готованци и кръвопийци, че ако ще и господ да дойди, пак няма да оправи нещата. Това беше най- лесния ход, смяна на министъра, и всичко си продължава по старо му. А сега която уж тежка артилерия на ГЕРБ сложиха, ще затънем още повече. Бог да пази хората.!!!


02 Април 2012 11:14 | galen
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Научи се народа да го преглеждат безплатно и още не може да свикне с нормалните неща-всички работят за пари, а лекарите трябва да работят за ракия и евтини бонбони....


02 Април 2012 11:52 | иванка
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Непрекъснато само се говори и нищо не се прави само дрън дрън, докога погледнете западните си колеги господа и ще разберете какво е реформа и как е направена а не само махленски приказки и нищо съществено. Тук във България е рай за определени кръгове лекари и голями компаний за продажба на лекарства и до там .Да една голяма част от лекарите полагат много труд и получават малки заплати защото някаде нещо не работи и тогава страдат пациентите положението е много страшно и деликатно защото потърпевши са само пациентите. Липства контрола липства самата държава.


02 Април 2012 17:34 | THC
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

АЙДЕ КЕЛЕМЕТО ДЯНКОВ Е НАРЕД ДА СЕ МАХА И ....АБЕ ИЗОБЩО ЦЕЛАТА ВИ ОЛИГОФРЕНСКА ПАРТИЯ ДА СЕ МАХА!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар