Бивш премиер на Хърватия е осъден на 8 години затвор за корупция 

14 ноември 2020 06:01   2 коментара   2478 прочита


  

В Хърватия няма прошка за корупция, независимо дали си бил част от властта и си управлявал страната. 


Бившият хърватски премиер и лидер на Хърватската демократична общност (ХДО) Иво Санадер е признат за виновен и осъден на 8 години затвор за присвояване на пари чрез маркетинговата агенция ''Fimi Mediа'', съобщава БГНЕС, позовавайки се на хърватски медии. 

Партията му също беше призната за отговорна за корупция. 

Преди четири години процесът за източване на пари от държавни институции чрез маркетинговата агенция беше подновен, след като Върховният съд отмени присъдата от 2014 г. 

Санадер беше премиер от 2003 до 2009 г. и изведе страната по пътя към НАТО и Европейския съюз. През 2009 г. той съобщи, че подава оставка от поста премиер и от длъжността председател на Хърватската демократична общност, без да дава причини за това. 

Според обвинението, бившият премиер е организирал престъпна група за прикриване на незаконни финансови сделки. "От 24 милиона куни 8 млн. са били похарчени за ХДО, част от тях за пътуване на Санадер до САЩ и за съдебни дела", се казва в изявление на обвинението. 

Наказателният съд го призна за виновен и за това, че докато е бил премиер, е оказал натиск върху кабинета на страната да купи сграда в Загреб на два пъти по-висока цена от пазарната й стойност. Правителството се съгласило да плати около 10 млн. евро за имота, а 2, 3 млн. от сумата били прибрани от Санадер. 

Неговата бивша партия ХДО, която сега е на власт в страната е глобена с 3, 5 млн. куни от съда и също така трябва да върне около 14 млн. куни незаконно получени средства. 

2 коментара
14 Ноември 2020 21:14 | ��������� Ами да!
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Също като у нас!


15 Ноември 2020 00:06 | Хамилтън
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Скоро и Боко в кауша.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар