Байганьовци искат да прилапат съоръженията на БТС

23 юни 2012 00:03   6 коментара   46494 прочита


Интервю с председателят на Българския туристически съюз и бивш кмет на Благоевград К. Паскалев

Зад прокараните на първо четене промени в спортния закон, които заплашват хижите да се превърнат в СПА хотели, стоят същите лобистки интереси, които са и зад прословутия Закон за горите. Това каза в интервю за BNews шефът на Българския туристически съюз, бивш вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Симеон Сакскобургготски и кмет на Благоевград Костадин Паскалев. Поводът за разговора са приетите поправки на първо четене в Закона за физическото възпитание и спорта, които, според БСП, са лобистки и целят прилапването на хижите на БТС и превръщането им в СПА хотели.

- Г- н Паскалев, притеснява ли Ви нещо в промените в спортния закон, които засягат хижите? Мирише ли Ви на лобизъм и на Вас, като на БСП?

- Аз мога да кажа следното - пълен синхрон между този закон и Закона за горите. Обслужват конкретни интереси. Тези интереси по всяка вероятност ще бъдат реализирани в близките месеци.

- Кое е апетитното за тези хора, които посягат към хижите?

- Мога да го кажа съвсем директно - апетитите са много ясни и много категорични. Те са свързани, от една страна, с придобиването на голяма част от съоръженията, които са собственост на БТС, и предполагам, че голяма част от големите инвеститори се интересуват от това да няма някакви малки дребни такива, които да им се пречкат при раелизацията на интересите. Ако погледнете за какво става дума и на Пампорово, и на Боровец, и на Мальовица, по всяка вероятност и в други зони, на Банско е същото - ясно е, че нещата са много ясно подредени.

- И Вие ли за Цеко от Алеко говорите?

- Не само за него, тук има доста повече. Но немалко са и там интересите, може би преобладаващи.

- Очаквате ли да излязат на улицата и хората?

- Не мога да предполагам такова нещо, но мога да кажа със сигурност, че синхронът е до такава степен добър, че извън всяко съмнение мога да кажа, че е изцяло лобистки.

- Има ли все пак някаква клауза, която да защатава хижите?

- Не, няма, няма такава клауза.

- Нямате полезен ход, при който да избегнете това те да се превърнат в СПА хотели?

- Няма такъв ход. Самият факт, че социалният туризъм се лишава от социална база, означава, че фактически нещата се предрешават с този закон. Мисля, че ще станем свидетели на поредица от действия оттук нататък. Ние сме едно сдружение от неправителствени организации, което е създадено от Алеко Константинов. Нали си давате сметка, че скоро идеите на Алеко Константинов ще бъдат убити от новите български байганьовци, защото не си дават сметка, че става въпрос за една материална база, която е изграждана на базата на абсолютната любов на хората към природата и желанието на конкретни хора да реализират организираните си интереси, свързани със защитата на природата и с това да прекарват голяма част от времето си там.

- Може ли да се мине по същия път - да се тръгне към президентско вето и протести?

- Не мога да кажа какво ще се случи оттук нататък, защото много добронамерено и много организирано предложихме както на министъра на спорта, така и на народните представители, включително на председателя на Народното събрание, да се погледне много внимателно на това, което се включва. Имахме доброто отношение, но се оказа, че резултатът е обратен. Просто в лицето ни излъгаха.

- Какво ще предприемете оттук нататък?

- Не мога да кажа, това не е въпрос на еднолично отношение.

- Какво мислите за протестите на защитниците на горите?

- Асолютно са прави в начина, по който изразяват своите разбирания. Много се надявам гражданското общество в България да излезе по-силно след тези протести.

6 коментара
23 Юни 2012 10:34 | blg
Оценка:
0
 (
14
 гласа)

Най-корумпираният и най-забогателият незаконно политик на Благоевград. (макар и от с. Старчево) Очаквайте скоро да лъснат голяма част от далаверите му !!!


23 Юни 2012 12:43 | Доктора
Оценка:
3
 (
9
 гласа)

Паскалев, видял ли си пожарникар с акъл и колорадски бръмбар да се е наял? Този помияр докато не опоска цялата държава, няма спиране !!! Простотията е вече официална политика на пожарникарската банда, а необразоваността и неграмотността са качества които се ценят най много от калинките предвождани от колорадския бръмбар!!! Манекен на простотията, необразоваността и простащината в Благоевград е олигофренската МИСТРИЯ !!


23 Юни 2012 16:01 | Мъдър
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Г-н Паскалев,
Ако случайно отворите страничката с читателски коментари за това "интервю", опитайте се да си отговорите на три съвсем елементарни, но важни въпроса:
1. Дали знаете в какво плачевно състояние, и то от години, е БТС, на който вие сте председател все още?
2. Наясно ли сте с трагичното дередже на повечето хижи в Пирин и Рила? Като например: хижа Рибни езера, хижа "Чакалица", хижа "Демяница", хижа "Гоце Делчев", хижа "Пирин" и т. н. Пълна скръб са г-н Паскалев. Там от години не е инвестиран от арендаторите дори и един лев. ЗАЩО?
3. Има ли БТС възможност, след като досега това не е станало, да инвестира в тези хижи и да ги направи подходящи за обитавене от хора, а не от животни?

След като си отговорите на тези въпроси, тогава коментирайте промените, които се кани да направи правителството. Аз също не ги подкрепям, но сегашното състояние на въпросните хижи, а десетки други, е срам за БТС и за българския "социален" туризъм.


23 Юни 2012 21:41 | турист
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Трябав да се даде гласност и за това! Г-н Мъдър туристите са в планината не заради хижите и предпочитат мизерните условия в тях пред възможността да не ги навестяват въобще. Който иска лукс отива на хотел, а не се оплаква. Нали разбирате, че цените скочиха и много хора нямат възможности да ходят на планина с дълги преходи. Който си е хижар по призвание си е направил нужното и без много средства и има туристи, но та мкъдето са го ударили на печалбарство, ги отбягват при възможност. Сещам се за един пример от преди години. Организирано летуване, едно от преспиванията в хижа, където ни настаниха на таванските при положение, че бяхме единствени и би трабвало да им по-добри условия, хижарите мързеливи, мръсно, ужасно отношение и условия. В близост има частни стаи, които се отдават, там отношението е друго и чисто, хубави спални чаршафи, разликата е огромна и цената по-ниска. Е, как мислите има конкуренция, единия влага, за да печели, а другия нищо не прави и чака да се досъсипе и навярно с


23 Юни 2012 21:42 | турист
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

някаква цел, коварна.


24 Юни 2012 03:01 | смит енд уесън
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Крадец вика :-"Дръжте крадците !!"
Голям смях, направо комедия !!
Трябва да се дадат под аренда и държавата и туристическия съюз трябва да помагат отгоре, понеже високо в планината е трудно и сметките никога не излизат, Паскалееееев скрии се и не се показва колкото може по-дълго, галфон !
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар