БАБХ: Внесените украински яйца у нас са безопасни

24 март 2023 13:00   2 коментара   2643 прочита
Снимка: iStock
Снимка: iStock


Снимка: iStock

Внесените украински яйца у нас са безопасни. Това показаха окончателните резултати от изследванията на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), предаде News.bg.

Анализът е извършен в акредитираната Централна лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза и екология (ЦЛВСЕЕ). Пробите от пресните кокоши яйца, клас А, са изследвани за забранени за употреба ветеринарни лекарствени продукти, антибиотици, сулфонамиди, кокцидиостатици, тежки метали и радиоактивност. Резултатите са отрицателни.

Припомняме, общо 2 608 200 броя яйца от Украйна и Латвия са внесени у нас в периода 9 - 19 март. Вчера председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов изрази опасения, че украинските яйца вероятно ще бъдат премаркирани като български. Притесненията му се базират на факта, че това са бързооборотни стоки и би следвало ден-два след тяхното физическо пристигане, да се появят в българската търговската мрежа. От БАБХ по-късно индиректно отговориха на какво се дължи забавянето, а именно - тяхното изследване.


Още за: украйна   яйца   Още от: България и свят

Принтирай статия
2 коментара
24 Март 2023 20:27 | 22222
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

На Зеленски яйцата са отровни !!


25 Март 2023 09:21 | Яйца на очи
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Развали ви се далаверата спекуланти мръсни!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар