Аню Ангелов: В интерес на военнослужещите е да служат повече и с по-високо възнаграждение

22 декември 2012 15:30   3 коментара   19621 прочита
Аню Ангелов Снимка: БТА
Аню Ангелов Снимка: БТА


Аню Ангелов Снимка: БТА

В интерес на военнослужещите е да служат повече и с по-високо възнаграждение. Заедно с това обаче трябва да се дава път и на млади, способни, високообразовани и подготвени кадри, посочи министърът на отбраната Аню Ангелов в интервю за БТА.

По думите му от началото на годината досега от армията са освободени 194 офицери със звание майор или капитан трети ранг, от които едва 15 имат завършена военна академия.

Останалите или не са искали, или са нямали възможност да се развиват. А от всички офицери със звание "полковник", напуснали през тези три месеца системата, едва трима са завършили военни колежи в чужбина. Затова твърдя, че добре подготвените кадри избраха да продължат да служат", заяви Ангелов.

Днес мога да дам окончателния брой на военнослужещите, които напуснаха системата поради придобито право на пенсия по сега действащия закон - 658, посочи военният министър.

За сравнение ще кажа, че за същия период през миналата година напусналите по същата причина са 641. Вълна от напускащи няма, коментира министърът.

В отговор на въпрос за проекта за многоцелевия изтребител Аню Ангелов посочи, че бъдещите преговори ще стъпят върху оценките от експертния екип на отделните предложения.

В общи линии за нас не е важно кога е произведен самолетът, а още колко живот има. Още колко хиляди часа той може да налети без основен ремонт и какво може да прави, отбеляза министърът. Според него парламентът е гарант за прозрачността и за приемствеността при реализирането на този проект.

Тази форма на придобиване на въоръжение - преговори с държава и сключване на междуправителствен договор, е напълно законна и по българското, и по европейското законодателство. И този подход изключва каквито и да са корупционни практики, което не може да се каже за която и да е обществена поръчка, коментира Ангелов, според когото от друга страна, така се изключва и всякаква непрозрачност, която най-често се оправдава с търговска тайна.

източник: dnes.bg

3 коментара
22 Декември 2012 16:36 | българин
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Господин министър-ВИЕ и цялата ви политика спрямо армията и отбраната на страната-съсипахте всичко-няма страна в света, където армията е по малко от полицията. Страна която не желае своя армия ще храни чужда. НО ВИЕ И ТОВА ПРОДАЖНО ПРАВИТЕЛСТВО ВЕЧЕ СТЕ ГО РЕШИЛИ-НАТО ЩЕ ВИ ЗАЩИТАВА-НО НА КУВО ЛЯТО.


22 Декември 2012 17:56 | Куре
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

КОЙ НАЗНАЧАВА ЗА МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА В СТРАНА ЧЛЕН НА НАТО ЧОВЕК ЗАВЪРШИЛ РУСКА АКАДЕМИЯ????
Отговор: ЧОВЕК КОЙТО Е АГЕНТ НА ГРУ


23 Декември 2012 14:19 | Венета
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Г-н Министър, сигурно не знаете, че в армията има хора с по две висши образувания на които не им се дава шанс да се развиват? Оставаме с впечатлението на армията не им трябват умни иинтелегентни хора, а само тъпанари.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар