Алфа Рисърч: Слави Трифонов и Мая Манолова изгубиха половината си привърженици 

15 септември 2021 05:14   2 коментара   3840 прочита


 
 Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" и коалицията "Изправи се. БГ! Ние идваме! ", начело на която е Мая Манолова губят почти половината от привържениците си. 

Според данни на Алфа Рисърч, представени в предаването "Референдум" поо БНТ, 57% от анкетираните посочват, че не биха повторили вота си за ИТН. 

Подобен е процентът и при ИБГНИ - 56 на сто. 

При "Демократична България" също има намаление на електоралната подкрепа, но процентът е значително по-висок - само 21, 5% не биха дали гласа си отново за тях. 

Т. нар. "партии на статуквото" - ГЕРБ, ДПС и БСП обаче запазват привържениците си. За тях отново биха гласували съответно 87, 1%, 86, 1% и 82, 5%. 

Според данните у хората има тревожност за ситуацията в предстоящите месеци. В най-голяма степен са притесненията за икономическата ситуация и доходите. Всеки трети се безпокои от невъзможността да се излъчи редовно правителство. Състоянието на здравната система в настоящата вълна от COVID-19 тревожи около 25 на сто от анкетираните. 

От трите разглеждани от 46-ия парламент законопроекти актуализацията на бюджета получава най-висока обществена подкрепа. Преместването на Бюрото за защита на свидетели към Министерство на правосъдието и закриването за специализираните съдилища също срещат обществено одобрение. 


 
 

Цялостните очаквания към следващия парламент обаче са сериозно разколебани, сочи анализът на "Алфа Рисърч". 

29 на сто смятат, че следващият парламент би работил по-добре, ако в него влезе проект около служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, 20% считат, че така ще се увеличат разногласията между партиите на протеста, а всеки втори се затруднява да прецени. Епицентър. бг 

2 коментара
15 Септември 2021 07:52 | Стефанов
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Нормално, както би казал великия Висоцки. Ненормалното е, че все още има хора, които им вярват. Това не говори добре за политическата култура на българина. Лашкане от един "спасител" към друг. Нека погледнем реално - макар и в ЕС, не приличаме ли по-скоро на страна от третия свят?


15 Септември 2021 14:31 | Т.Тодоров
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Така е, но по-лошото е, че май ще се върнем на изходна позиция . За голямо съжаление ретроспективно погледнато в политическата история на България, точно там е слабото място на тази прекрасна страна
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар