Домашен мехлем разрушава шиповете Тежки дни за Деси Слава! Тя огромна си стои вкъщи, Благой вилнее по кръчмите (Фото) Красавица! Мъжете въздишат по Гришовата Никол
   РегистрацияЗабравена парола

9000 отпаднали ученици вече отново са в класната стая


8 ноември 2018 10:04   791 прочита

Кадър: bTV
Кадър: bTV


Кадър: bTV

Още 10 000 доброволно са се записали за първи път на училище


40 хиляди деца са извън системата на образованието. Други 87 хиляди са в чужбина. Въпреки стряскащите числа обаче, властта се похвали с работещ механизъм за задържане на учениците в клас.

От началото на учебната година досега мобилни екипи от социални работници, учители и полицаи са обиколили домовете на рисковите деца и са успели да върнат отново в класната стая 9000 отпаднали ученици.

Отделно, още 10 000 доброволно са се записали за първи път на училище.

Една от строгите мерки срещу отпадането на учениците е спирането на социални помощи при повече от 5 отсъствия - вече са спрени 55 хиляди месечни помощи на стойност над 2 милиона лева. Предстои да бъдат спрени още толкова.

В училище „Христо Ботев“ в Бургас е сформирана изцяло нова паралелка от 13- и 15-годишни първокласници.

Дафинка е на 13 години, но до сега не е ходила на училище. „Майка ми болна беше, аз гледах децата, сестра ми Бонка и не мога да идвам на училище. Знам буквите „А, б, р, ф“, казва Дафинка.

Момичето е обратно в класната стая след като мобилните екипи посетили дома й.

Освен с обхождане по адресите, механизмът предвижда и глоби за семействата, които не изпращат децата си на училище.

„Когато убеждението е недостатъчно, идва място на репресията! И трябва да го кажем в прав текст! Повечето не идват заради нежелание. И този проблем трябва да бъде посрещнат челно! „, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Целта на механизма е преждевременно отпадналите ученици да бъдат под 11%. Сега те са близо 13 на сто. Сред доброволно записаните за първи път ученици има и 7 души на по 19-годишна възраст.

източник: btvnovinite.bg

Още за: ученици  власт  клас Още от: България и свят

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.