800 лева минимална и 1700 лева средна заплата заради протестите

17 юли 2020 14:46   1 коментар   21564 прочита


Това е предлага КНСБ във връзка с обществено-политическата ситуация в страната

Минималната заплата да е 800 лв., а средната за страната 1700 лв., настоява Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) в приета от Изпълнителния комитет на синдиката позиция във връзка с обществено-политическата ситуация в страната. “Независимо от двуцифрените ръстове на заплатите, които постигнахме през последните години, фактите говорят, че доходите в България остават най-ниските в ЕС.

Гневът на хората, че очакванията за ръст и достигане на средноевропейските нива не се оправдават, е разбираем и справедлив, предаде БЛИЦ. Те искат достоен живот и сигурно бъдеще в своята родина, а не в чужбина”, пише в позицията. Неравенствата в доходите се задълбочават, като намаляващ брой хора концентрират все повече от общия национален доход, посочват от КНСБ.

През 2000 г. най-богатите са притежавали 3 млрд. лв., а сега разполагат с 23,2 млрд. лв. от общия доход в икономиката ни. Обезлюдяването на цели региони в страната и миграцията към големите градове поражда огромни териториални диспропорции и предизвиква нови социални, демографски и икономически проблеми, смятат от КНСБ.

 

1 коментар
18 Юли 2020 07:08 | Стефанов
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Две неща: 1. КНСБ - 2000 г. богатите у нас имат 3 милиарда лева. 2020 г. - имат вече 23. 2 милиарда. Осем пъти повече. 2. Държавата - брутен вътрешен продукт 70 милиарда в началото на управлението на ГЕРБ. Сега - 120 милиарда лева. Извод - най-големите печеливши в България са богатите. Втори извод - ние сме страна на олигарси. Въпрос - досещате ли се защо хората протестират?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар