500 лв. ще струва бързата поръчка на нови документи за самоличност

12 декември 2009 00:16   2 коментара   17084 прочита

Издаването им започва от март 2010 г.

Близо 500 лв. ще струва експресна поръчка за целия пакет от новите документи - паспорт, лична карта и шофьорска книжка. Нов международен паспорт с биометрични данни ще струва около 250 лева, ако трябва да бъде издаден за 8 часа, заяви началникът на дирекция „Документи за самоличност“ Мария Костадинова. Обикновената поръчка ще струва 50 лева, а бързата, която трябва да се изпълни до 3 дни - около 100 лева. Костадинова уточни, че тези цени са приблизителни и все още не са окончателно утвърдени. Ако все пак бъдат приети в този вариант, таксите за паспортите ще са малко по-високи от настоящите. Сега международният паспорт с обикновена поръчка до 30 дни излиза 45 лева, бързата е за 90 лева, а експресната - 225 лева.

Издаването на нова лична карта ще струва около 20 лева, при бърза поръчка - 40, а при експресна (в рамките на деня) - 100 лева. Сега те струват съответно 10, 20 и 50 лева. Издаването на нова шофьорска книжка с пръстови отпечатъци ще струва между 25 и 125 лева. Сега цената е 18 и 36 лева.

Новите документи ще са по-скъпи от сегашните, защото снимането и вземането на пръстовите отпечатъци ще става там, където се подава заявлението за преиздаване. По този начин на хората ще се спести посещаването на фотостудио, обяснява Костадинова.

Подаването на заявления ще става във всяко РПУ, както и досега. Новите документи ще се изработват на 30 места в цялата страна - по едно във всяка област. Издаването им започва от март догодина. Досега този старт беше отлаган няколко пъти. Биометрични данни ще имат само паспортите. Личните карти и шофьорските книжки ще се правят вече от друг материал, който е много по-издръжлив, а освен това ще имат и вградени нови защити, поясни Костадинова.

Всички възрастни хора, които имат зелени паспорти, ще продължат да ги ползват. Няма да сменят личните си карти и онези, които са притежатели на безсрочни документи за самоличност. Подмяната на документи за никого не е задължителна сега. Това може да стане и след изтичането на срока на документа.

2 коментара
12 Декември 2009 04:49 | САЩ
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

А българските граждани живеещи в чужбина къде ще могат да си сменят БГ документите за самоличност?


12 Декември 2009 12:43 | Язе
Оценка:
-23
 (
35
 гласа)

В българската механа дебил....В консулството,къде.....
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар