31 сигнала за издирвани хора, автомобили и документи подадохме само за 2 дни към Шенген

09 ноември 2010 00:06   3875 прочита

Вече има задържан

България вече работи с Шенгенската информационна система (ШИС), съобщиха от МВР. Съгласно пътната карта за включване на България на 5 ноември е започнало техническото включване на националната система към централата на ШИС в Страсбург. В събота след 18.00 ч. крайните потребители на ШИС в България са били включени с достъп до базата данни. Непосредствено след това е започнал обмен на сигнали с други държави от Шенгенското пространство. Първият сигнал, подаден от България, е от Първо районно управление в София и се отнася за откраднат автомобил. Той е бил въведен в ШИС за издирване в държавите от Шенген.

В неделя пък е бил получен първият сигнал за заловен издирван български гражданин по Европейска заповед за арест. Той бил арестуван в Испания, след като България е въвела данни за него в ШИС. От събота до вчера в системата са подадени 31 сигнала за издирвани хора, автомобили и документи.

Междувременно премиерите на България и Румъния Бойко Борисов и Емил Бок обсъдиха на среща в Букурещ перспективите на двете страни за присъединяване към Шенгенското пространство и съвместните икономически проекти. Двамата разговаряха в рамките на срещата на високо равнище на Дунавската стратегия, която се откри в румънската столица.

“Румъния и България ще поискат подкрепата на Европейския парламент за присъединяването към Шенгенското пространство, така както бе договорено с президента Траян Бъсеску на срещата на високо равнище на Европейската народна партия, оптимист съм за нашите общи усилия”, заяви Борисов. Той оцени като важен факта, че на срещата на високо равнище по Дунавската стратегия присъства и Виктор Орбан - премиерът на Унгария, която ще поеме председателството на ЕС.

“На европейско равнище нашите интереси са в еднаква посока и се надяваме, че през март 2011 г. нашите държави ще бъдат членки на Шенген”, каза на свой ред Бок. Той обърна внимание на румънско-българските икономически проекти, включително на моста при Видин и Калафат и други мостове на река Дунав, както и в областта на енергетиката.


Още за: МВР   система   Шенген   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар