200 000 българи бягат завинаги във Великобритания. Подават декларации за уседналост до 30 юни 2021 г. 

21 октомври 2020 07:10   2 коментара   4029 прочита


Близо 200 000 души ще избягат завинаги във Великобритания заедно с Брекзит. Толкова се очаква да получат статут за уседналост. 

Сред тях има и хиляди пенсионери. 

Равно третиране с английските пенсионери искат 2590 българи над 65-годишна възраст. Те са кандидатствали за статут на уседналост във Великобритания. 

Данните са от правителствен анализ на молбите, подадени до края на юни от европейски граждани, желаещи да останат в страната след Брекзит законно, предаде 24 часа. 


Получаването на статут осигурява на българските пенсионери равно третиране с английските. Те имат право на безплатно здравеопазване, лекарства, обществен транспорт и помощи за квартира и отопление, ако пенсиите им не позволяват да се самоиздържат, а живеят самостоятелно. Точно тези облекчения са причината, заради която много възрастни нашенци искат да уредят статута си в Обединеното кралство. 

Дори не всички от тях са работили в страната. Някои са се присъединили към децата си, за да гледат внучета или защото имат здравословни проблеми, които не им позволяват да живеят сами. И за да продължат да го правят, трябва да получат разрешение за пребиваване, тъй като ако не го сторят, от януари ще им е необходима виза. 

За да получат статут, е необходимо да са пребивавали в страната през последните 5 г., което да е документирано чрез адресна регистрация, плащане на местни данъци или сметки за газ, ток и вода. Ако са били по-кратък срок, им се дава временен статут, който обаче не осигурява достъп до всички помощи. 

По данни на британското вътрешно министерство до края на юни 184 910 българи са кандидатствали за статут, като броят им вече е около 200 000 и прогнозите са, че ще достигне четвърт милион до 30 юни 2021 г., когато е крайният срок. Сред тях най-голяма е групата на хората в трудоспособна възраст - между 18 и 64 г. - 184 910 души. Има и 21 740 нашенци под 18 г. 

Желаещите да получат статут трябва да са пристигнали в страната до края на тази година. Също така да знаят, че той не е доживотен. Могат да го изгубят, ако не са били във Великобритания в продължение на 5 г., а ако е временен - даже и при две години отсъствие. 

2 коментара
21 Октомври 2020 13:54 | ......
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Защо бягат, нали герберите осигоряват хубав живот тук?


21 Октомври 2020 19:14 | Стефанов Ю
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Ама що бе хора? Давахме зор за ЕС, а сега бегаме. Защо?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар