145 години от Шипченската епопея

20 август 2022 07:25   1 коментар   2429 прочита


 

България чества 145 години от Шипченската епопея – героичната шестдневна битка, в която родните опълченци доказват, че свободата не е дар, а е извоювана с кръвта и саможертвата на хиляди българи. 

За единадесета поредна година с национално честване изразяваме благодарността към героите, посочват организаторите от Община Габрово. В сутрешните часове на 20 август в близкия Соколски манастир ще се състои панихида в памет на загиналите в боевете при Шипка, след което ще тръгне и туристически поход към историческия връх. Две нови възстановки ще наблюдават гостите на тържествата – Речта на Царя при откриването на Паметника на свободата и жива картина на "Битката при Орлово гнездо – ден Първи". 

 

На старопланинския връх "Св. Никола", където е построен Паметникът на свободата, в средата на август през 1877 г., се разиграват най-тежките сражения по време на Руско-турската, освободителна за България война. Тогава отбраната на Шипченския проход буквално виси на косъм, а тя щяла да определи до голяма степен и изхода от цялата война. 

Фотографските икони от Руско-турската война 1877-78 г. 
Днес, на това свято място, което всеки българин посещава поне веднъж в живота си, се намира парк-музей "Шипка-Бузлуджа". Той обхваща 26 паметника, сред които батареи и землянки на бранителите на прохода по време на Руско-турската война от 1877 - 78 г. Паметникът на свободата е най-голямата сред всички забележителности. 

Паметниците на българската свобода 
Построен от доброволните дарения на целия български народ, монументът е открит на 26 август 1934 г. Висок е 31, 5 м, а до него водят 890 стъпала. "Около 90 хиляди са посетителите годишно, като във времето това място е имало и много известни гости", разказа за БНР Бургас Чавдар Ангелов – директор на националния храм-музей "Шипка". Според него интересът към върха расте и това се доказва от възстановките, които се правят през лятото на решителните боеве от Шипченската епопея. Най-многобройни са посетителите на 3 март, когато хиляди изкачват върха, независимо от метеорологичните условия. 

"Всичко тръгва оттук! На Шипка се полагат основите на българската армия" – казва директорът на музея. Той добавя, че това е мястото, където човек трябва да си спомни за хората, платили с живота си за нашата свобода. "Тук е мястото да се замислим, че българският народ е преживял много по страшни моменти в историческото си развитие и ги е преодолявал. Така е оцелявала България, благодарение на вярата в Бог, на трудолюбието на хората, на подкрепата от семейството и смелостта на войската“ – казва историкът Чавдар Ангелов. Честванията продължават до 23 август. 

1 коментар
20 Август 2022 11:14 | Черешов ТОП 17 калибър
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Четейки, човек разбира, че освен бълг бойци други не е имало. Опълченци участвали в битките са 7 000. Аскерът около 40 000+5 000 профи арнаутски башибозук+3 000 сбирток случайници. Турските атаки са 7, като оцелелите опълченци след 3-та атака са изтеглени в Габрово и повече не влизат в бой. Въоръжени са с френ Шаспо-старо шишане с картонени гилзи, издуващи се от влага. Ако не засече след 2-я изстрел е голям успех. Бие на 150 м, Аскерската хен-март-500-800. Кой тогава спря ордите на Сорбонския професор? Кой воюва на 4-тия, 5 и 6-я ден. Кой стреля с топовете на Бронзовата, Кръглата, Малката, Квадратната и пленената преди стоманенаКруп батарея? Аскерът настъпва и на още 2 второстепенни направления. Кой ги спря ? Кой задържа 90 000 Аскер на Кавказкия фронт, за да не се яви на Св Никола? Опълченците са част от 220 000+120 000/Кавказ/ Армия донесла свободата. И да не я споменеш. Загинали- 80 000. Това е гавра с истината. От догодина войната ще се нарича Българо-Турски Инцидент 1877-78 ?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар