Важно! Инициатива за междусистемна газова връзка между Петрич и Струмица беше представена в Скопие 

15 декември 2019 11:19   1 коментар   23937 прочита


Тръбопроводът ще струва от 20 до 25 милиона евро, проектът ще отнеме два до три месеца, а тръбите ще бъдат положени за по-малко от три месеца

 Инициатива за нова междусистемна газова връзка между Македония и България с изграждането на газопровод от Струмица до Петрич бе представена в Скопие пред премиера Зоран Заев, от представители на Македоно-българската и българо-македонската търговска камара. Същата инициатива беше представена и на българския премиер Бойко Борисов. 

Инициативата предвижда създаването на съвместно предприятие между двете страни, което ще изготви проекта и ще се опита да осигури средства за неговото изпълнение. Според предварителните разчети, тръбопроводът ще струва от 20 до 25 милиона евро, проектът ще отнеме два до три месеца, а тръбите ще бъдат положени за по-малко от три месеца. Презентацията беше направена от представители на "Булгартранс газ" пред институциите на енергийния сектор в страната. 
- Между Петрич и Струмица вече има връзка във виртуална мрежа, наречена сгъстен природен газ, пренасяна от България до Струмица. Целта е да се направи втора взаимовръзка с тръбата поради цялостната връзка на България и Република Северна Македония с Транс Адриатическия тръбопровод (TAP), както и на изхода на Егейско море към големите газопроводи за втечнен природен газ с втечнен природен газ. трети потенциал за снабдяване на страната ни, но и възможност за България, каза премиерът Заев в изявление преди представянето. 
Той подчерта, че страната вече е получила безвъзмездна финансова помощ от Инвестиционния фонд за Западните Балкани за взаимосвързаност с Гърция, но че връзката с България ще трябва да бъде финансирана и от двете страни.

Вярвам, че Европейският съюз ще предостави допълнителна подкрепа, тъй като природният газ е перспектива за всички страни, включително за Република Северна Македония. Тук съм, за да ги насърча, защото вярвам, че има сериозен потенциал за развитие на цялата страна, каза Заев /по македонски медии /. 
П. Иванов 

1 коментар
16 Декември 2019 00:52 | Патриоти Петрич
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Петрич е осъден да просперира ! Да живее !! Весели празници на всички !!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар