В Сандански обсъждиха възможностите за подобряване на инфраструктурата в СПА дестинациите

20 октомври 2020 00:48   9 коментара   11064 прочита


Вчера, Община Сандански бе домакин на Кръгла маса „Българските балнеокурорти – устойчиви европейски здравни дестинации“, организирана от Български съюз по балнеология и СПА туризъм.

Цел на кръглата маса бе обсъждане на възможностите за подобряване на инфраструктурата в СПА дестинациите с цел устойчивото развитие на населените места в България, на чиято територия има находища на минерална вода, използвайки различните инструменти за европейско финансиране, предвидени в програмен период 2021-2027.

Специални гости на дискусията бяха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството г-жа Деница Николова и заместник-министърът на туризма г-н Любен Кънчев.

Български съюз по балнеология и СПА туризъм бе представляван от кметовете на общините – членове на Съюза – Сандански, Велинград, Кюстендил, Хисаря, Чепеларе, Разлог, Гърмен, Самоков, както и от целия Управителен съвет, председателите на сдруженията на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград, Сандански и Кюстендил и членове – инвеститори в сектора.

По време на дискусията заместник-министър Деница Николова презентира основните акценти, които ще бъдат заложени за финансиране с европейски средства в следващия програмен период 2021-2027, един от които е извеждането на икономическия потенциал на територията. „Оттук нататък за нас акцентът в сектор туризъм ще бъде по какъв начин може да генерираме по-голяма брутна добавена стойност, по-голяма заетост на хората и съответно да повишим стандарта на живот чрез повишаване на доходите на хората, които работят в сектора“, каза още зам.-министър Николова.

Заместник-министърът на туризма г-н Любен Кънчев приветства инициативата и участниците в Кръглата маса с приветствие от вицепремиера и министър на туризма г-жа Марияна Николова.
В обръщението на министъра се посочва, че показателен за бъдещето на здравния и СПА туризъм е фактът, че в условията на пандемия вследствие на COVID-19, интересът към този туристически продукт е висок.

Български съюз по балнеология и СПА туризъм изказва специална благодарност към Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на туризма за конструктивния диалог и ползотворното сътрудничество.

М. Иванов


Още за: Сандански   СПА   дестинации   Още от: Бизнес

Принтирай статия
9 коментара
20 Октомври 2020 09:46 | Хигиенистката
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Първо кмета на Сандански и да иде да разгледа обществените тоалетни в Бургас и да вземе пример след като се мисли за кмет на курортен град. Около СБР Сандански е като в Нагорни Карабах. Издупчени бетонови сгради запустели, тревисти места. Грозна работа. Мелник там пък е пълна кочина. Петрич въобще отпада от такава конференция .За туризъм много е важна инфраструктурата. Вземете пример от комунистическо време. Има картички по музейте.


20 Октомври 2020 09:54 | Курортист
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Какъв е смисъла? 99% чуждестранните туристи са свински характери. Идват за секс, наркотици и алкохол. Тия работи правят впечатление само на българския цървули теглил 1000 заем да иде някой ден на почивка в някое село като Сандански, Мелник или Банско.


20 Октомври 2020 09:56 | Методи Христов готиния
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Здравейте идват избори


20 Октомври 2020 10:33 | гост
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

В Сандански да обсъдят най_спешно превръщането на града в град на проституцията и наркоманията. Новият кмет е податлив на подкупи, за да разрешава нощните набези на хулиганите и мафиотите. Срам и позор


20 Октомври 2020 12:04 | Сценариста
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Вървях един следобед и на главата ми падна кестен .Може ли кестен да причини сътресение или да пукне глава? Пада на тиква рикошира кестена примерно във ветрина на магазин .Пада витрина обезглавява клиент или го инвалидизира.


20 Октомври 2020 13:33 | Гость
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Нет четкого Плана (с подробными программами для различных секторов малой экономики) развития города, как туристического и оздоровительного центра юго-западной Болгарии. Потенциал огромный, но нет нужных специалистов... Все примитивно!


20 Октомври 2020 17:12 | do
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

za6to ne pitate kolko pari ste gu6ne 4ervenkov ot remonta na ul luben karavelov tova e kalpavia remont ot kak se pomnia prane na pari sram


21 Октомври 2020 12:28 | бате ванко
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

за да има балнео туризъм трябват първо нови технолигий и нови машини, да има обучени специалисти който да лекуват, болния не му пука улицата в какво състояние е, той идва да се лекува, имаме лечебна вода имаме чист въздух, а в хотела те гледат като банкомат, сервит/целия персонал не знаят езици, гледат само да те измамят, отвън те дебнат цигани и простит. да направят новия санаториум който е построен в супер лечебен център който да е общественда се наемат специалисти реклама и маркетинг, да се категоризират хотелите в общината, медите хотел ли е, кръчма ли е или дискотека, кой ще иде да почива на спа там с дискотека 5 боя на вечер със саби и циганий, австрийския е със добра база тип 80те години, малките хотели са за простит и развъдници за болести. банята стана винен център със спа, смях и простотия, климатичното уч. стана спортно без спортна база, кмета на сандански и предс на общинския съвет са селчовци, и като всеки прост селяк си мислят че разбират, да се наемат знаещи хора, не роднини.


21 Октомври 2020 22:57 | Манолев
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Направете си къщи за гости и не се занимавайте с глупости
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар