В Кюстендил собственици на заведения дадоха тон за протестни действия

05 май 2020 16:04   3 коментара   6990 прочита


Собственици на заведения и ресторанти в Кюстендил извадиха столове с табелки 5% ДДС, като по този начин се включиха в протеста с настояване за ставка от 5% ДДС. Много от заведенията не пожелаха да отворят в знак на протест, въпреки че вчера именно за заведенията с открити площи част от мерките се разхлабиха и те поетапно могат да започнат да функционират след средата на тази седмица.

Същите искат да се намали ДДС ставката на 5% до края на 2021 година и да се отложи влизането в сила на Наредба Н18. С новите мерки бизнесът е още една крачка по-близо към фалита, отколкото към отваряне на заведенията. Това заяви председателят на Асоциация на ресторантьорите Ричард Алибегов. Като свои доводи той заяви, че по тази схема ресторантьорите ще трябва да заплащат пълния наем за заведението, като добави че това не е изгодно за тях, тъй като приходите на ресторантите се генерират според броя места. Днес пък бе обявено, че промяна на данъците не е заложена в програмата на правителството.

Не се предвижда намаляне на ДДС за обектите за хранене и развлечение, нито пък увеличаването му. Това заяви по време на брифинг вицепремиерът Томислав Дончев. Както вече съобщихме, по-рано днес е била проведена среща на Коалиционния съвет с цел обсъждане на предложенията, внесени от Обединени патриоти.

Повечето от тях са свързани с туристическия сектор.  Променя се заповедта на министър Ананиев за задължителното разстояние между масите в заведенията. То ще бъде 1.5 метра, а не 2.5 метра, както бе обявено първоначално. Дончев припомни, че има предписания на РЗИ как трябва да се организира всеки един сектор след края на пандемията. Те ще бъдат в сила и след края на извънредното положение.

Марти Иванов

 

3 коментара
05 Май 2020 16:43 | Оджа
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Они може да искаа 5%, ама баце иска 30%Нема лабаво!


07 Май 2020 03:31 | Boko tikvata
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Да затварят като не им иЗнася


31 Май 2020 17:03 | Балък
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Всичко ще изхарча в Гърция... няма смисъл да се напъвате,)
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар