Тристранна среща в Петрич по проблема с недостига на кадри за местния бизнес

25 август 2022 13:56   9 коментара   11610 прочита


По инициатива на представители на бизнеса в Петрич се насрочи и проведе работна среща с директори на училища в гимназиален етап – професионални гимназии и средни училища в общината.

Срещата организира и води кметът на общината Димитър Бръчков. Присъстваха зам.-кметът в направление „Финанси“ Борислав Коларов, зам.-кметът в направление „Хуманитарни дейности“ Нина Попова, председателят на Общински съвет Георги Тренчев, двама експерти от РУО – Людмила Цикловска – ст. експерт „Организация на средното образование“ и инж. Антоанета Николова – ст. експерт „Професионално образование и обучение“ и и.д директор на дирекция „Бюро по труда“ Надка Попова, която представи справка за свободни работни места по професии и за квалификацията на регистрираните в този момент безработни лица.

Бизнесът беше представен от собственици на предприятия и фирми за металообработване, обувната и шевната промишленост, ресторантьорския бранш, електротехника, дървообработване, месопреработване – почти всеки сектор на икономиката в община Петрич.

Участниците бяха единодушни, че трябва да се работи за подготовката на кадри в професионалните и средни училища, необходими за дейността на местния бизнес.

Недостиг на специалисти има във всеки един бранш, отчетоха работодателите. В тази връзка е и предложението за бъдещо по-тясно сътрудничество с училищата, които подготвят специалисти след завършено средно образование, за да бъде план-приемът съобразен с търсенето на местния пазар на труда. Това ще се случи още от следващата учебна година, се реши на срещата.

Обсъдена беше и работещата формула на дуалното образование (теоретична подготовка и задължителен стаж в предприятие за придобиване на практически опит), застъпено към този момент в СУ „Антон Попов“ за учениците, обучавани по професия „Оператор в производството на облекло“.

Практиките им се провеждат на място в предприятието „Омега текстил“, в чиято дейност има такъв профил. Последните две години от средното образование обучението на учениците е в по-голямата си част практическо. Бизнесът в община Петрич предстои да изготви списъци на специалистите, които се търсят – това беше също решение след обсъжданията по време на срещата.

Участниците подкрепиха и идеята още от тази учебна година част от часовете по технически дисциплини на учениците от основния етап на образование да се провеждат на място в предприятията на територията на община Петрич. Обобщено предложение в тази насока ще изготви образователният отдел на Общината при съгласуване с директори и работодатели. Така учениците ще добият представа за различни професии в реална среда и ще се улесни ориентирането им за гимназиален етап.

Работните срещи по темата ще продължат.


Още за: среща   бизнес   Петрич   Още от: Бизнес

Принтирай статия
9 коментара
25 Август 2022 14:16 | Един
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

А за болницата кога ще се намерят кадри? За елементарни прегледи се отива до София.


25 Август 2022 14:34 | малоумен
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Вдигнете заплатите и ще дойдат от америка квалифицирани кадри...


25 Август 2022 14:34 | малоумен
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Вдигнете заплатите и ще дойдат от америка квалифицирани кадри...


25 Август 2022 15:08 | ...........
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

ЗА ХЛЕБАРИ И СЛАДКАРИ СЪЩО НЯМА КАДРИ.....


25 Август 2022 15:10 | ХА ХА
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

ХЛЕБАРИТЕ И СЛАДКАРИТЕ НЕ СА ОТ ГЕРБ ЗАТОВА НЕ СА ПОКАНЕНИ


25 Август 2022 17:03 | Реалност
Оценка:
3
 (
9
 гласа)

Заплатата на можещ, подготвен ( дори млад) работник трябва да бъде ПОНЕ 1 500 лв. С по - малко един млад човек, на когото предстои да създава семейство и т. н., просто не може да се справи. Работодателите трябва да разберат това. Успех ! Да живее и просперира родния Петрич !!


25 Август 2022 20:52 | Потребителите
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Кой издава фалшиви удостоверения за смяна на предназначението. Общината заради тази корупция няма работа


26 Август 2022 08:16 | Каменчо делфи
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Бръчков пияница мръсна оставка и на валяко


26 Август 2022 14:29 | бръчкофф
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

само умници на тач среща, на копъно жена му е най умната
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар