Събориха над 90-годишна емблематична сграда в центъра на Благоевград

18 юни 2018 14:00   9 коментара   24679 прочита


Бившият тютюнев монопол остана в историята, бизнесменът Л. Коцев започва строежа на търговски център

Благоевградският бизнесмен Людмил Коцев изравни със земята сградата на бившия тютюнев монопол, започва строежа на търговски център. Тази сутрин наш репортер видя, че багер е започнал да прави изкоп за полагане на основите. След дълга съдебна сага, Л. Коцев, спечели спора за имота.

Преди над 3 години предприемачът, който има фирма за лизингови автомобили, сключи договор за отстъпено право на строеж с шестимата съсобственици на наследствения имот, построен от техния дядо Панайот Тасев, който е бил кмет на Горна Джумая.

Договорът за суперфиция е подписан след одобрено строително разрешение от общината. По проект на мястото на 92-годишната сграда е предвидено да се изгради нова в същия архитектурен стил, тъй като е паметник на културата, като на партера ще има магазини, 2 етажа са предназначени за офиси и 4 етажа за жилища. Години наред, докато траеха съдебните дела, сградата се рушеше и беше опасна за гражданите.

На мястото на съборената сграда ще бъде построена нова в същия архитектурен вид, тъй като е културен паметник.

Някога тютюневият склад е построен от прочутия горноджумайски кмет и общински съветник Панайот Тасев, богат търговец, собственик на хотел „Лондон”, на складове и директор на тютюнева фабрика „Никотея“.

В. Иванова


Още за: сграда   център   полагане   основи   Още от: Бизнес

Принтирай статия
9 коментара
18 Юни 2018 14:17 | Гошо
Оценка:
13
 (
27
 гласа)

И сега кметО заря, колко апартамента ще вземе за това нещо!


18 Юни 2018 14:22 | джумаец
Оценка:
22
 (
22
 гласа)

да ама не! същия архитектурен стил, сигурно като МОЛ-а на ул. Тодо Александров - няма нищо общо с предишната сграда!


18 Юни 2018 15:34 | лаки
Оценка:
11
 (
39
 гласа)

Т. н. бивш кмет на Горна Джумая Панайот Тасев е крадец селяк родом от село Бураново дупнишко татаросерсемин бугарска гад забогатял от експлоатацията на нещастните македонски бежанци от Егейска и Вардарска Македония. Наследниците сельовци на айдуко патриот се оказаха агенти на ДС всичките седерасти активисти на СДС реститутки с манталитет и държание на проститутки.


18 Юни 2018 19:09 | градски
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Е този пък от кога разбира от строителство !!!
Като гледам темпото на работа след около 4 г. ще е готов !!


19 Юни 2018 11:41 | Аз
Оценка:
3
 (
13
 гласа)

Прилича ли ви на същия стил ново изградената част от сградата? Поне да бяха оставили тротоар за минаване, но няколко кв. метра в центъра струват много пари. Такава глупост не се вижда никъде по света.


19 Юни 2018 13:34 | Боби
Оценка:
3
 (
9
 гласа)

"Паметник на културата" ? Иванова каква култура се е развивала там? Последните 15 години беше склад за амбалаж....


20 Юни 2018 16:05 | az
Оценка:
4
 (
10
 гласа)

Наистина, никакъв тротоар няма, как може да се дава разрешение за строеж точно до улицата. Как, явно - бартер... Кооперацията, която се строи на алеята/с/у амер. общежития/ също се строи точно до алеята, изобщо в целия град терасите са надвиснали над тротоарите, няма въздух за дишане. Какъв е този главен архитект, само се чеше по главата и не знае какво да прави. Голям мухльо е.


21 Юни 2018 16:51 | sysed
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Наследниците на Тасев са като всички хора - с плюсове и минуси, но са доказателство, че успехът и богатството не се предават генетично и по наследство.


22 Юни 2018 15:30 | Тасев
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Това малкото архитектче Тнчев напрови ограмни вреди на Благоевград! Нищо старо не остана!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар