Собствениците на заведения в Пиринско и страната не харесаха дистанцията от 2.5 м между масите

04 май 2020 16:44   19 коментара   17035 прочита


Ресторантьорите настояват да няма разреждане на посетителите на открито

Изненадващо собствениците на заведения в Пиринско и цялата страна, останаха недоволни от новата заповед на здравния министър, с която се отварят частично ресторанти, кафенета, бистра и други места за обществено хранене с открити площи за посетители. Ресторантьорите разкритикуваха предвидената дистанция от поне 2.5 метра между масите.

"Дистанцията е твърде голяма. За малки обекти това означава да се разположат не повече от три маси - нещо, което по никакъв начин не може да донесе приходи за покриване на наем, ток и пренаемане на освободения персонал", коментира за "Сега" Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията. И задава въпросът: "Защо в градския транспорт не се спазва 2 метра дистанция?".

Поставените условия притесняват и големите ресторантьори, защото те ще заработят с около 30% от капацитета си, което е икономически неизгодно. А като се добави и дъждовният месец май, обслужването на посетители в откритите тераси и градини ще падне още повече, коментираха и от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Правителството и Националният оперативен щаб обявиха в неделя, че започват поетапно да разхлабват някои от ограниченията, наложени заради коронавируса. От 6 май заведенията с открити тераси и градини ще може да приемат клиенти при строги санитарни мерки. От браншовите организации обаче са недоволни, че никой не се е допитал до тяхното мнение преди министърът на здравеопазването да пусне новата заповед.

Министърът на туризма Николина Ангелкова е приела ангажимент да лобира за сгъстяване на масите, като разстоянието между тях  остане 1.5 м, каквото е изискването в момента. За това са се договорили на среща с браншовите съюзи  днес в министерството на туризма.

"Очакваме да бъде уточнено и за какъв срок са приетите вчера мерки за работа на заведенията. Ако частичното отваряне е за две седмица, това е стъпка напред. Но ако периодът е по-дълъг, тази мярка най-много да фалира търговските обекти", заяви пред Канал 3 Ричард Алибегов, председател на друга организация в бранша - Асоциация на заведенията. Той е убеден, че още утре здравният министър ще коригира дистанцията между масите.

"С отварянето на заведенията трябваше да се изчака още седмица, десетина дни", е мнението на Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Наскоро от асоциацията предупредиха, че отварянето на заведенията трябва да стане едновременно, защото в противен случай ще доведе до конфликти между самите ресторантьори.

"Единствената полза от частичното отваряне на заведенията е това, че би повлияло най-вече на психологическата нагласа на хората за завръщане към нормалния ритъм на живот", заяви пред БНР Атанас Димитров.

Все пак от БХРА смятат, че ресторантският бизнес е готов да работи, но „предизвикателствата са много големи“. Например собствениците на заведения се притесняват, че в заповедта не е ясно посочено как се измерва дистанцията от 2.5 м - от маса до маса, или от стол до стол. "Заради подобни неясноти и заради безотговорно поведение на клиентите, сме застрашени от глоби и дори затваряне на обекта", коментира Емил Коларов.

Ресторантьорският бизнес, който беше тотално блокиран от коронавируса и извънредното положение, няма да мине без помощ от държавата, казват от браншовите организации. Мярката за задържане на заетостта "60/40" се оказа неатрактивна за ресторанти, кафенета, сладкарници и други заведения и собствениците им предпочетоха да освободят персонала при наложената забрана за работа.

Сега става ясно, че дори и да са искали, голяма част от ресторантьорите нямат достъп до схемата заради изискването фирмите да са без данъчни задължения. "Ако се премахне тази клауза за липса на данъчни задължения, мярката "60/40" ще стане работеща за бранша оттук нататък. В момента 80% от фирмите не може да се възползват заради това изискване", заяви Ричард Алибегов. Неговата асоциация настоява като антикризисна мярка да се отсрочат всички данъчни плащания за след 6-8 месеца.

Ресторантьорите отново настояват и за намаляване на ДДС за консумацията в заведения за обществено хранене. И дават за пример Германия, която обяви, че от 1 юли сваля от 19% на 7% налога за цялата хранителна индустрия, което ще се отрази и на потреблението в заведенията. В България обаче от години въвеждането на деференцирани ставки ДДС е тема табу, като основният аргумент на всяко едно правителство е, че това единствено ще доведе до повече злоупотреби, а не до намаляване на цените и увеличаване на потреблението.

Анкета сред членове на Сдружението на заведенията, направена веднага след заявените от правителството и щаба мерки за разхлабване на извънредното положение - 3 и 4 май, показва, че 70% от запитаните над 230 собственици няма да открият обектите си след Гергьовден, докато не се реши въпросът с намаляването на ДДС и с отлагане на влизането в сила на наредбата за касовите апарати.

Прословутата Наредба 18 бе отложена в началото на годината за влизане в сила от 1 август. До тогава трябваше да бъдат разрешени всички неясни и противоречащи си изисквания за софтеурите за управление на продажбите. От средата на март обаче са прекъснати всякакви обсъждания и не е известно кога отново може да бъдат възстановени. 


Още за: заведения   дистанция   маси   Още от: Бизнес

Принтирай статия
19 коментара
04 Май 2020 16:49 | Севеклиева
Оценка:
10
 (
14
 гласа)

Да дават по големи заплати, не да реват като путки


04 Май 2020 17:15 | Бръчков
Оценка:
16
 (
16
 гласа)

Кът не искат на 2. 5 да си седат във вкъщи


04 Май 2020 17:17 | Венци
Оценка:
16
 (
16
 гласа)

Това е българина. Нагляр до безобразие. Думата поетапно не я разбират. Който не иска 2. 5 метра да не отваря.


04 Май 2020 17:26 | 1000
Оценка:
13
 (
17
 гласа)

А надценки 300 % им харесват не се наядоха мама им да е#а нагла


04 Май 2020 17:50 | ***890
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

И без това част от хората ще се въздържим до края на май да сядаме по заведения, така че ще им стигнат масите.


04 Май 2020 17:58 | ***
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

На тези нищо няма да им хареса. Сигурно и персонала ще ревне, че им е трудно с маските и дезинфектантите. Контрол, контрол и пак контрол за спазване на мерките. Който не спазва - затваряне за 48 часа, да се научат. Няма да ми правят развъдници на зараза!


04 Май 2020 18:05 | Корона
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Ваньо Велинов от Грамада е наркоман и бие балона


04 Май 2020 18:51 | Яна
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Стига са ревали, а тези които дейността им е свързана с чужбина Какво да правят


04 Май 2020 19:26 | Камбитов
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

Одите бричите калинки, и само ГЕРБ


04 Май 2020 20:06 | Алчни
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

Първо трябва да пуснат, тези които не са съкратили персонал, а най-накрая тези със съкратен персонал. И ако трябва по 1 от НАП и БТ във всяко кафе!!!!! Да се види, как се издават касови бонове, как работят, заплати как се изплащат! Майка ви дееба и алчните, биснесмени, кръв да серете


04 Май 2020 20:29 | Клиентите
Оценка:
13
 (
17
 гласа)

А цените на минералната вода и кафето с какви надценки са, безбожно ама не ги намаляват. Контрол и наказания ако не спазват правилата.


04 Май 2020 22:11 | Никоя
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Лош народ сме, ние българите. По цял ден сме по кафетата... Защото за нас работа няма, а и заплатата ни е все малка.. А не че заслужавам повече, но пък да плюе, нямаме грешка, това го правим най- добре. Ако е възможно пък и цял ден да искараме на 1кафе и вода на пъпа на града и да си чешем езиците още по-добре. Злобни сме ние хората ей, хем чеп за буре не става от нас, хем злобата ще ни погуби!


04 Май 2020 22:23 | Антон Миленков 751
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Ми разменете си масите, бе хора! Как ли: една маса от това заведение, до нея една от друго, една от трето, от четвърто... И между всяка ваша маса ще има разстояние колкото от расторант до друг ресторант. Па то може да е 250 метра, не 2 и половина...


05 Май 2020 08:42 | Кети
Оценка:
-2
 (
8
 гласа)

Колко злобни хора сме българите. Дали не си заслужаваме всичко! Кой ви кара да ходите по заведения бе.... висете си по пейките. Завиждате на кадърните и предприемчивите. Хубаво се погледнете в огледалото.... ако имате такова


05 Май 2020 08:44 | Фрико друсалката
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Боли ме уйя за умрелите им заведения


05 Май 2020 09:35 | Баба
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Изрядните със заплати, осигуровки, касови бележки / всичко маркирано / а не служебни бонове, храната да не е с изтекъл срок, кафето да не е втора цедка - тогава могат да недоволстват. Ние ще си стоим у дома по дворове, тераси и няма да плащаме за кафе 1. 20 и вода 1. 20 лева една порция пържени картофи 3. 50 лева. Да намалят надценките и ще имат клиенти, ако пък не могат да издържат да се пренасочат към производството или полето. Искат 9 % ДДС, а ние обикновените хора да си плащаме 20 % на всички стоки, защото ДДС е косвен данък и се плаща от крайния потребител, сиреч НИЕ НАРОДА. За бизнеса е просто разчет.


05 Май 2020 09:37 | 251
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

АКО до сега беха 1000 болни сега жте станат3000, Защото не знаеш този който ти носи кафето дали не е заразен, Трябва да сималоумен да ходиж по кафенета,


05 Май 2020 09:38 | И
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Сядаш, консумираш с 300 % надценка, правиш гуша на собственика и наемателя, до теб или преди теб ковид и 14 дни карантина. Подминаваш, няма ковид. Сами избирайте.


05 Май 2020 15:35 | до горния
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

нали се мерехте с мерките в Европа и мрънкахте че не работят заведенията Ви. Сега защо поискахте разстояние между масите по чалко от 2, 5 метра, като толкова е в Европа. Е правителството Ви клекнаха и промениха на 1, 5 м, но дали ще го спазвате. Надали, като знаем какви сте търгаши, но всеки има глава на раменете си и да си решава къде ще си пие кафето...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар