Собственичката на санаториума в Сапарева баня Искра Капаноглу си купи апартамент за 500 000 евро в Рим

17 май 2010 00:20   17 коментара   120320 прочита

4 години след убийството с ножица в гърлото на турски бизнесмен - български зет

Собственичката на санаториума в Сапарева баня Искра Капаноглу купи над 150 квадрата апартамент в центъра на Рим навръх годишнината от смъртта на съпруга й - турския бизнесмен Януз Капаноглу.

Некролозите на съпруга са разлепени върху фасадната стена на санаториума по случай 4 години от смъртта му на 11 май 2006 година, която потресе България. Бизнесменът бе намерен с ножица в гърлото, а тялото му овързано с тиксо в апартамента му в Долна баня, което купил заедно с тамошната профсъюзна база наред с хотел “Преслав” в Златни пясъци. Съпругата му Искра наследи всичките му имоти в България и успява успешно да ги ръководи, като най-често пребивава в базата в Сапарева баня, която от началото на нова година е трансформирана в специализирана болница за рехабилитация. Наред с голямата придобивка в Рим, която е на стойност над 500 000 евро, вдовицата инвестира над 100 000 лева в реконструкцията на единствения функциониращ открит басейн в Сапарева баня, точно до санаториума. Басейнът освен че е разширен, е снабден за първи път и с пречиствателна инсталация и ще бъде завършен до началото на летния сезон.

Любопитна подробност, която местните жители сочат като връзка между Сапарева баня и Рим, са останките от древен град, открити по време на строителсвото на санаториума през 50-те години на 20 век, които и днес са запазени в парка на санаториума и в градината на църквата “Свети Никола”, която се намира в центъра на града. Римският град е бил важна спирка по пътя от Македония до Черно море. Картина на местния художник краевед Васил Коритаров, която се пази в местната галерия, показва Сапарева баня в римско време, когато се е наричала Германея.


Още за: И. Капаноглу   имот   Италия   Още от: Бизнес

Принтирай статия
17 коментара
17 Май 2010 06:23 | usa
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

прикарала го е тя и лубовника. нема друго основание. врели и кипели сме. да ги разправат на др. тия работи. бития бит е..... е.... а каде е правосадието?


17 Май 2010 07:41 | СЕДЕФ
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Защо не пооправи санаториума тая хубавица и не плати заплата на персонала !


17 Май 2010 11:49 | КЛИЕНТ
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Миналия месец бях пациент в този пансион. Не мога да ви опиша каква мръсотия цари там .Бълхи и хлебарки пълзят навсякъде . Хигиената е на нулево равнище , защото "нямало прерпарати" за почистване . 4 дн нямаш осветление в санитрните части и въпреки молбите и докато си тръгнем такова не ни беше осигурено .За седемте дни, в които бях там, за гарнитура неизменно се предлагаше зле и нищо друго .Така ,че ако решите да се възползавате от улугите им помислете къде отивате .Аз лично и хората с които бях никога няма да се върнем там .


19 Юни 2010 19:20 | Правдолюба
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Защо не публикувате снимки на санаториума? Някой може ли да сподели добра ли е физиотерапията.


01 Септември 2010 22:13 | Ивана
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Вчера се върнах от от тая така наречена болница за долекуване..... Не препоръчвам на никой да не ходи там: мизерия, пълно безхаберие от страна на персонала, излъгаха ни, че ще бъдем 7 дни по клинична пътека, а като отидохме ни накараха да си платим целия престой. Скъпа и некачествена храна. Процедурите се доплащат, храната се доплаща и накрая се получава една доста солидна сума за ден, по-висока отколкото ако човек е на хотел. Никога повече няма да се върнем в тоя санаториум.


05 Септември 2012 14:11 | НЕДОВОЛНА
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

ТАМ Е УЖАС, НЕ ХОДЕТЕ ХОРА!


05 Септември 2012 14:24 | ПОТРЕСЕНА
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Днес се прибирам от 5 дневния ми престой в тази къща на ужасите. Мислих, че условията са нормални, но като се убедих се примирих понеже бях платила. Услугите се доплащат както и храната. Имах късмет, че бях в стая с мивка, поне зъбите да си измие човек, а други хора и това нямаха. Вчера нямаше вода, представете си какво беше в общата тоалетна на етажа. Всеки ден имаше хора, който пристигат и моментално си заминават. Там са нечовешки условия. Кухнята е една мазна.... Д-р Чобаска ми изписа 3 процедури за калолечение, като калта се оказа от близкото езеро. Аз съм млад човек и не ги използвах, тъй като видях условията какви са. Град хубав, условия никакви. Изгубих си отпуската и пръснах ненужни пари за жалост.


31 Януари 2013 11:42 | АВРАМ
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

ВОДАТА Е ДОБРА НО СЕ ИЗЛИВА В РЕКА ДЖЕРМАН НЯМА ЗАКРИТ БАСЕЙН ИМА ЕДНО КОРИТО КОЕТО СЛУЖИ ЗА БАСЕЙН ВЪНШНИЯ БАСЕЙН Е 3 МЕТРА ДЪЛБОК НЕ Е ПРАКТИЧЕН ЗА ПО ВЪЗРАСНИТЕ САНАТОРИОМА Е РАЗРУХА ПЕРСОНАЛА Е НЕКОМПЕТЕНТЕН ПРОСТИ ХОРА РАБОТЯТ НА ТАЯ МРЪСНИЦА ЗА ПО 200 ЛВ
ЦЯЛОТО СЕЛО СА ТЪПАНАРИ МНОГО МЪРЗЕЛИВИ И СЪЩЕВРЕМЕННО ФИЛОСОФИ
УПРАВАТА СЪЩО ЗАТОВА ТОЛКОВА ГОДИНИ НИЩО НЕ Е НАПРАВЕНО ТАМ ДОРИ ПЛАЖ
ПРОСТ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА


16 Май 2013 19:00 | тонева
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

на 25 04 посетих саниториома в сапарева баня останах доволна от условията и персионала от кухнята от спалните помещения изминах 600км за да го посетя и съм доволна пак ще го посетя БЛАГОДАРЯ . ВИ.


04 Февруари 2014 16:01 | Ники
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Водата и природните дадености са перфектни, но.... това, което се предлага в санаториума е под всяка критика! Коритото или т. н. ЗАКРИТ БАСЕЙН се ползва освен от курортистите и от хора с нисък социален статус от града за Обществена баня- само 1. 50 лв . билетчето. Физиотерапията е под всяка критика, с допотопна техника. Другите предлагани процедури бих нарекла псевдопроцедури, имитации. Единствено тангентора е приемлив.
Храната еднообразна - гарнитурата естествено само зеле. Цените са доста високи. Стаите в реновираната част са хубави, чисти, с прилично спално бельо, телевизори с кабелна телевизия във всяка стая.
Пожелавам на собствениците и управителното тяло да подобрят обслужването.


21 Февруари 2014 18:56 | Ах
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Било болница??? С болните се къпе в банята цялата околия. Няма билети, няма касов апарат. Работят за да си пооправят заплатите. Храната-УЖАС! Няма ли данъчни в таЯ държава? А ХЕИ има ли?


04 Март 2014 10:54 | васева
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

там е супер най спокойно и най евтино Тия с капризите да ходят другаде,


20 Януари 2015 10:46 | Цветелина Коджабашева
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

На скоро се прибрах от там - бях си платила за седем нощувки, а в последствие си доплатих и за още седем... Аз лично съм много доволна - персонала е страхотен - наистина нямам думи за отношението му към посетителите, реновираните стаи също са на много добро ниво.. Изключително доволна съм и март месец ще отида пак..


16 Май 2015 16:29 | ДЕСИСЛАВА
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

ЗДРАВЕЙТЕ БАЩАТА МИ БЕШЕ ПОСЕТИТЕЛ МИНАЛАТА СЕДМИЦА ТАМ БЕШЕ ИЗПРАТЕН ОТ РУСЕ ПО КЛИНИЧНА ПЪТЕКА НО, ТЕ СЕ НАПРАВИХА НА РАЗСЕЕНИ И ИСКАХА ДА ГО НАКАРАТ ДА ЗАПЛАТИ ПО 20ЛВ НА ДЕН ЗА ЕДИН ДУШ И ХРАНА .ВЪПРЕКИ ЧЕ БЕШЕ РЕДОВЕН СЪС ИЗРЯДНИ ДОКУМЕНТИ ТРЯБВАШЕ ДА СТИГНЕМ ДО РАЗГОВОР СЪС ЗДРАВНАТА КАСА НА КЮСТЕНДИЛ ЗА ДА ПОЧНАТ ДА СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА КОРЕКТНО ВЪПРЕКИ ЧЕ МУ ПРЕГЛЕДАХА 2 ПЪТИ ДОКУМЕНТИТЕ И ЗНАЕХА ЧЕ Е РЕДОВЕН .ТОВА ПРИ ТЯХ Е РЕДОВНА ПРАКТИКА ДА ВРЪЩАТ ХОРАТА ЗА ДА СИ ПЛАЩАТ ЗАЩОТО УЖ БИЛИ СИ ИЗЧЕРПАЛИ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ПО КЛИНИЧНА ПЪТЕКА, ОТНОШЕНИЕТО НА ПЕРСОНАЛА Е БЕЗОБРАЗНО И НЕ СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА КАЧЕСТВЕНО .САМО ГЛЕДАТ ДА ВЗЕМАТ ПАРИТЕ НА ХОРАТА .... КОЖУДЕРИ


10 Септември 2015 20:57 | ПЕТРОВА
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Днес се прибрах не от санаториума, а от концлагера в Сапарева баня. Стаята ми беше пълна с мишки по цяла нощ не се спеше, понеже бях по клинична пътека не ми бяха изписани нужните процедури, ако ги исках трябваше да си доплащам. Телковите решения не ги признават трябва да си доплащаш, персонала изключително прости и арогатни особено във физотерапията, молих се на някакво момче Васко да ни даде по добра стая, но и това не се случи 1/2 от болните се разболяхме повръщане и разстройство може би от мърсотията коята е навсякъде.


28 Юли 2016 12:26 | Венета
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Вчера се прибрах. Къщата на ужасите е същата. Персоналът не познава думата хигиена и дезинфекция. Храната е ужасна. Не препоръчвам да се ходи там. Вместо да релаксира човек се прибира депресиран и по-болен отколкото е дошъл. Съжалявам, че националното богатство на България е раздадено и не се стопанисва по правилният начин. Надявам се някой от контролиращите органи да прочетат тези редове.


04 Август 2016 14:26 | Валя
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

За първи и последен път бях там - пародия на санаториум, мизерия, наистина явно с години гарнитурата към храната е зеле, самата храна няма никакъв вкус, всичко се доплаща-независимо че НОИ плаща, персонала работи с техника от миналия век, условията ужасни, престоя на един човек за 7 дена струва 600 лв платен от държавата и от нас за тези пари ще почиваш в луксозен хотел. ЗА БОГА ХОРА НЕ ХОДЕТЕ ТАМ.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар