Най-добрите лозари и винари отсякоха: Независимо от капризите на природата, добра реколта от грозде за винарска изба "Златен Рожен"

03 октомври 2018 16:00   3 коментара   14816 прочита


"Годината бе добра" - това е категоричният отговор на технолозите във винарска изба "Златен Рожен", чийто лозови масиви се намират в района на село Капатово. Доказателствата са повече от красноречиви, захарното съдържание на гроздовата каша и мъст е 24-25 %, достатъчно количество грозде и не на последно място продажба на излишните количества. Гроздето в съдовете вече ферментира, а една немалка част младо вино вече е готово за употреба.

Сортовете, от които "Златен Рожен" произвежда вино са Мерло, Каберне, Сира, типичните за региона Мелник 55, Мелнишки рубин и емблематичният за района от дълбока древност Широка мелнишка лоза. Виненият каталог от бели и червени вина се разнообрази благодарение отглеждането на новите за избата сортове Небиоло, Пети Вердо, Санджовезе и Каберне фран.

Гроздоберът тази година започна малко по-рано от обичайното за този регион. Лозята узряха преждевременно и започна беритбата с две седмици по рано. След обилните валежи и пораженията нанесени върху лозите, а след това настъпи дългоочакваното лято, малко по- късно от нормалното, тези продължителни високи температури и сухо време, оказаха също неблагоприятно влияние върху гроздето. Един голям процент от производителите в Югозападен лозаро - винарски район изнасят част от продукцията си в ЕС и в трети страни.

Винарска изба Златен Рожен е бутикова винена изба, разположена в Мелнишкия край – в близост до село Капатово, на 20 км южно от град Сандански и на 19 км от село Рожен. Избата представлява модерен комплекс със завършен цикъл на производство, със съоръжения за контрол на всички процеси на винификация, съзряване, стабилизация и бутилиране на вината. От 2017 г. винарска изба "Златен Рожен" разшири своите масиви с първокласни лозови насаждения от които се произвеждат вискокачествени бутикови вина с отлично изразени сортови аромати, зрели танини и мека свежест.

П. Попов


Още за: изба   район   Златен Рожен   винари   Още от: Бизнес

Принтирай статия
3 коментара
03 Октомври 2018 16:25 | Пламен
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Най-доброто вино, което съм пил до момента е Златен Рожен!!! Успех г-н Осиковски!!!


03 Октомври 2018 16:35 | винар
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Наистина перфектно вино, направено от добри технолози и най- важното добро грозде. Поздравления


04 Октомври 2018 12:48 | Дончо Тръмп
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

Слаба захарност, на мен ми докараха грозде от Свиленград на 29 градуса захарност. Най хубавото грозде е от Свиленградския край, там най добре се изпича.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар