КТБ ще гарантира изкупуването на миноритарния дял в "Благоевград БТ"

10 септември 2012 14:00   2 коментара   11221 прочита


Холдингът планира да изкупи близо 10% от цигарената фабрика срещу 14.4 млн. лв.

Корпоративна търговска банка (КТБ) ще гарантира финансирането на търговото предложение за изкупуване на миноритарния дял в "Благоевград БТ", стана ясно от съобщение, публикувано в днешния брой на "Капитал Daily". Предложението е отправено от мажоритарния собственик "Булгартабак холдинг" към дребните акционери на цигарената фабрика и е при цена 53.53 лв. на акция, или 14.4 млн. лв. за целия миноритарен пакет. Холдингът иска да изкупи всички 9.95% от капитала на компанията извън неговия дял, след което смята да отпише "Благоевград БТ" от регистъра на публичните компании.

От холдинга поясняват, че финансирането на изкупуването ще стане изцяло със заеми, като вече има издадена референция от КТБ. Това означава, че банката гарантира заемите, но не е задължително тя самата да е кредитор.

Стари връзки

Преди около година "Булгартабак холдинг" беше приватизиран от руската ВТБ Банк чрез инвестиционното й поделение VTB Capital. Тогава имаше съмнения, че зад купувача стоят лица, близки до КТБ и основния й собственик Цветан Василев, който от своя страна не крие близкото си приятелство с депутата от ДПС Делян Пеевски. Интересното е, че ДПС не се противопостави на сделката за приватизация на "Булгартабак", след като години наред проваляше всички опити на правителствата да раздържавят тютюневия холдинг.

Малко след приватизацията, бе извършена смяна в ръководството на "Булгартабак", в което влязоха Ангел Димитров и Явор Драганов. Димитров има непряка връзка с лица, близки до ДПС чрез дружеството "Прогуми" и свързаното с него "Прайм Хаус БГ", показа проверка на "Капитал Daily" малко след избирането им. Според Търговския регистър Драганов е съдружник с Любка Качакова, бивш заместник-министър на икономиката от кабинета "Сакскобургготски", който беше коалиция между НДСВ и ДПС.

Изчисленията показват, че КТБ ще предостави на холдинга гаранция за общо 14.4 млн. лв. за изкупуване на близо 269 хил. акции. Посредник по търговото е "София интернешънъл секюритиз", към когото могат да се подават заявленията за приемането му. Заявления могат да приемат и инвестиционните посредници, чиито клиенти искат да продадат книжата си. В случай, че "Булгартабак" премине границата от 95% в капитала на дъщерното си дружество, той ще придобие без ограничение и останалите акции, като заплати на собствениците им цената по търговото. При този случай те нямат право да му откажат да продадат книжата си.

При общия слаб оборот на Българската фондова борса и търговията с акциите на "Благоевград БТ" не е много активна. Последната им цена е 52.20 лв., като от началото на август тя се качва нагоре, но с доста колебания.

Нови идеи

Според съобщението за търговото предложение намерението на холдинга е да развива износа си и да запазва пазарния си дял в България. За цигарената фабрика се планира инвестиции в ново оборудване, но конкретни данни в какво и колко ще бъде вложено не се дават.

Предвижда се "Благоевград БТ" да запази дела на износа в общите си продажби. В момента той е около 70%. Като "предизвикателство" от дружеството определят забраната за пушене на обществени места, наложена от юни тази година. Негативен ефект в последните години се отчита и от увеличените акцизи на цигари, които премахнаха дългогодишното привилегировано положение за изделията на "Булгартабак" и фабриките му, както и нелегалният пазар.

За първото полугодие "Благоевград БТ" има 130 млн. лв. продажби и 8.6 млн. лв. печалба, показва отчетът му, публикуван в края на юли. На годишна база ръстът на продажбите е с 37%, а към юни миналата година загубата е била 947 хил. лв.

източник: capital.bg


Още за: КТБ   дял   Благоевград БТ   Още от: Бизнес

Принтирай статия
2 коментара
13 Септември 2012 08:59 | Петър Хаджиев
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Не знаех, че чорбаджиите на холдинга били толкова големи смешници. Щели да вземат банков кредит /14 милиона/, за да изкупят минотарния дял от акции. Егати холдинга, щом няма тези смешни пари.

2. Собствениците на акции от благоевградската фабрика трябва да си зададат въпроса - защо новите собственици искат да изкупят акциите им?
Отговорът е много елементарен - защото фабриката навярно ще бъде препродадена на стратегически инвеститор на значително по-висока цена и тези 10 % акции, които сега се държат от дребни акционери, ще и донесат печалба далеч над смешните 14 милиона, които ще бъдат похарчени за изкупуването на дяловете.
Честито на акционерите от Благоевград. Сред тях има един, който предвидливо си е купил навремето около 10 000 парчета. В момента те му гарантират 530 бона суха пара.
След година, тези 530 бона ще са поне два-три милиона.


14 Септември 2012 18:38 | подгорец
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Във връзка с гореказаното, как без аз да искам те ще ми вземат акциите? Какви са тези закони в тази страна? Това демократично ли е ? И аз искам след като се препродаде фабриката д спечеля малко парици. След такав печалба за половин година, защо не изплащат дивиденти, а изкараха 2011 година на загуба ? Не си давам акциите - ще ги съдя в Брюксел!!! Били на загуба-друг път - защо не фалира фабриката а я продадоха за жълти стотинки? Явно някой пак е намазал филията и то доста тлъсто!!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар