Интересът към селските къщи се завръща: В Благоевградско - най-евтини

08 септември 2017 12:19   3 коментара   20020 прочита


След като преди близо 13 години британците увеличиха в пъти цената на селските къщи у нас, идвайки и изкупувайки селските къщи, се оказва, че вече са забравили икономическата криза и отново се връщат у нас. Именно те са една от причините да се наблюдава 15% ръст в продажбите на селски имоти през текущата година, отчитат от Асоциацията на българските села. Интересът им е към имоти, които са разположени в близост до културни забележителности.

Наблюдава се и засилен инвестиционен интерес в областните центрове. Купувачите са предимно фирми и предприемачи, които планират развиване на бизнес в селските райони.

Логично е след като през последната година и половина-две се наблюдава ръст в цените на жилищата и в реализирането на сделки, част от купувачите да се насочат и към селските имоти. Оказва се, че за последните 10 години (бел. ред. 2007-2017 г.) цените на този тип недвижимости не бележат съществен ръст. Причината е, че по време на кризата стойността на квадратен метър падна драстично, коментират анализатори. За последната година-две обаче обезценяването значително се „стопи”.

Около 20% по-евтино могат да бъдат купени селски къщи в редица областни градове днес, сочат данните на най-големия сайт за недвижими imot.bg. С около 20% по-евтино в сравнение с лятото на 2007-а могат да се придобият селски къщи в областите Благоевград, Видин, Пазарджик и Смолян. В Ловеч и Пловдив спадът е с около 15%. „Шампион” по поскъпване е Велико Търново. За последните 10 години там цената на квадратен метър се е увеличила от 211 EUR на 266 EUR, или с 26%. Следва Шумен с ръст от 20% и Враца и Плевен с по 17%.

Разглеждайки цените на квадратен метър най-скъпи са къщите в област Благоевград – 501 EUR/кв.м. И преди 10 години областта е била на първо място по цена на квадратен метър, като тогава стойността е била 625 EUR/кв.м. На второ място е Пловдив с цена от 335 EUR/кв.м. Най-евтини къщи могат да се намерят в областите Ямбол, Монтана и Видин – под 150 EUR/кв.м.

Коренно различна е картината в интензивността на предлагане на селски къщи. Определено Велико Търново може да се окачестви като „меката” на този тип имоти. Както преди 10 години, така и днес, там изборът е най-голям. Към 2007-а клиентите са можели да избират измежду 1110 оферти, докато днес те са над 2300, сочат данните на сайта imot.bg. Интересна тенденция се наблюдава в област Габрово. От 561 къщи, които са се продавали през 2007-а, днес техният брой е над 1100. Двойно повече предложения има в областите Стара Загора, Пазарджик, Шумен, Враца и Хасково.

Насочването на чуждестранните инвестиции извън столицата към по-малко населените места ще накара част от местното население да се насочи към придобиването на селски къщи в близост до градовете, в които този тип клиенти живее и работи, е мнението на анализатори, пише факти.бг. Те се осланят на факта, че в народопсихологията на българина е да има освен жилище в града в който работи, и малка къща на село. През следващата година-година и половина се очаква цените на селските къщи да достигнат нивата от най-добрите години на сегмента.

И. Калинков


Още за: интерес   къщи   цена   Още от: Бизнес

Принтирай статия
3 коментара
09 Септември 2017 10:31 | ПАРАГРАФ
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

КОЙ ДЕБИЛ НАПИСА ТОВА ЗАГЛАВИЕ????
=====
ОТ ТАБЛИЦАТА ЯСНО СЕ ВИЖДА, ЧЕ ТУК СА НАЙ-СКЪПИТЕ КЪЩИ: (( (


09 Септември 2017 12:38 | 112
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

СТРУМА.....
Уникални сте... с тъпотиите си!
Четете ли какво пишете или "СТРУМА" писател, не читател....


16 Септември 2017 18:32 | Бивш скептик
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Селски къщи в областни градове, що за глупост. Ако автора е прост, няма ли редактори за да не се създават бисери като на матура?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар