Хотелиери и ресторантьори искат ясни правила за борба с COVID-19

25 октомври 2020 17:19   7 коментара   6174 прочита


Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настоява в своя позиция за ясни мерки и правила, при които се затварят хотели, заведения и ресторанти или се ограничава тяхната дейност, предаде БТА.

"За да има предвидимост за бизнеса, макар и в условията на глобална пандемия и динамично-променяща се обстановка, според нас е необходимо да се приемат ясни правила за действие, така че инвеститорите и работещите в туризма да не бъдат "изненадвани в последния момент" с решения, заради които търпят финансови загуби", се казва в позицията.

"Ние сме категорични, че дори и мерките, които се предприемат към момента да са правилните от здравна гледна точка, те противоречат на логиката и йерархията в държавата", смятат от БХРА.
Настоява се кабинетът и здравните власти да излязат с позиция при колко положителни теста и направени за какъв период от време ще ограничават работата на заведения и хотели, както и при колко положителни теста ще се възобновяват работата на тези обекти. "По този начин, браншът ще може да планира своята дейност, а не със заповеди в петък вечер да се ограничава работата на бизнеси, които вече са инвестирали в наем на персонал, оркестри, организиране на събития и други", допълват от БХРА.

Те предлагат мерки, които доказано работят както в ЕС, така и в Русия, Турция и други страни. На първо място самостоятелните заведения, които са извън хотели, летища, автогари и жп гари да работят поне до 00:00 ч. Тези, които са към места за настаняване или транспортни хъбове, да нямат ограничение в работното време.

В местата за настаняване, ако капацитетът в заведенията е по-голям от броя на местата в хотела, те да бъдат задължени да работят с 50 на сто от него. В случай, че се обслужват единствено гости на хотела, тогава заведенията да нямат подобно ограничение. Да се създаде единен портал, на който да се качват сигнали за неспазване на мерките, настояват от БХРА.

В асоцияцията членуват над 3000 представители на хотели и ресторанти.


Още за: хотелиери   ковид   ресторанти   Още от: Бизнес

Принтирай статия
7 коментара
25 Октомври 2020 20:28 | 999
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Какви ясни правила искате, бе хора? Вирусът няма правила. Кой да ви измисли правила в тази ситуация? Ако сега дойдат извънземни, кой може да измисли правила по приемането им? Аман. Не се смирихте нито ден. Да бяхте спазвали мерките, за да не се стига до тук. Като гледам какво се случва по кафенетата, си представям какво точно се случва в кръчмите.


25 Октомври 2020 20:51 | Хахах
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Тъкмо няма да тровите хората с боклуците които продавате, смешни бизнесмени, в една Македония за 30 лв ядеж и пиеш, вкусно, тука за 30 лв мин вода и салата гнусна, лъжци, измамници, пирамидаджиии, ега фалирате всички


26 Октомври 2020 00:47 | 111
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Защото сте бедняци и ви е
евтино в македония


26 Октомври 2020 08:35 | от кукуряхцево
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Е Е Е стига с тези хотелиери и ресторантьори - то омръзнахте на всички от вашия плач бе хора . Ами ако не ви харесват мерките в България ходете на друго място . То бива бива ама вашето не се търпи . Да има начин без да работите и да ви плащат - е то беше един път - не дават повече . Като не ти работи ресторанта иди на полето . И ние искаме 100 процента компенсация ама на нас от полето не ни дават . Стига с тези тарикатлъци . Имали инвестиции и кредити - ами и аз имам инвестиции и кредит - какво сега заради вироса прибирам всичко от полето и държавата да ми плаща всичко . То човек трябва да е изключително нагъл постоянно да мрънка Ай сиктер


26 Октомври 2020 08:44 | от кукуряхцево
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Намалиха ви ДДС - ЗА ДА СВАЛИТЕ МАЛКО ЦЕНИТЕ И ДА УВЕЛИЧИТЕ ПОСЕЩАЕМОСТА . С КОЛКО ВИ НАМАЛИХА ДДС ТРИ ПЪТИ УВЕЛИЧИХТЕ ЦЕНИТЕ. . АМИ ОГЛЕДАЙТЕ СЕ ОКОЛО НАС . ПРИ НАС ЦЕНИТЕ В РЕСТОРАНТИТЕ И ХОТЕЛИТЕ С ТРИ ПЪТИ ПО ВИСОКИ ОТ МНОГО СТРАНИ В ЕВРОПА . АМИ ПО ЕВТИНО МИ Е ДА ИДА НА ВЕЧЕРЯ В МАКЕДОНИЯ - СЪРБИЯ - ГЪРЦИЯ И РОМЪНИЯ ЗАЕДНО С ПРЕВОЗА . И НЕ ВИ Е СРАМ ДА ОДИРАТЕ КОЖИТЕ НА ХОРАТА . И дете да видите за какво иде реч в ХОТЕЛИТЕ ОКОЛО БАНСО - КАТАРИНО - ХОД СПРИНГ - АБЕ УЖАС


26 Октомври 2020 09:16 | До 111
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Не е до бедност селтак, до качество е! По вкусно, по пресно, много по добри условия, с кеф да си оставиш парите


26 Октомври 2020 12:10 | Kill the virus
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Да бяхте спазили, каквото се изискваше от вас.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар