Европроекти за близо 1, 133 млрд. лв. се изпълняват в Пиринско

08 юли 2020 13:40   3 коментара   7399 прочита


Почти 1, 133 млрд. лв. по общо 601 проекта са договорени на територията на Благоевградска област от началото на програмния период до края на месец юни 2020 г., показва справка на Областен информационен център – Благоевград. Най-активни са били бенефициентите в областния център – Благоевград, на чиято територия са спечелени и се изпълняват 187 проекта по различните оперативни програми.

На територията на община Благоевград са привлечени над 97,5 млн. лв., които са договорени от бизнеса, общинска администрация, неправителствения сектор, образователни институции и различни държавни администрации.

Доста след областния център по брой проекти  се нареждат бенефициентите от общините Гоце Делчев, Белица, Якоруда,Петрич и Разлог. Справката по оперативни програми показва, че най-много средства на територията на областта до момента са договорени по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ – 742 502 906 лв., които се инвестират в Лот 3.1 (Благоевград – Крупник), Лот 3.3. (Кресна – Сандански) и тунел „Железница“ на АМ „Струма“. Най-много проекти на територията на Пиринско са спечелени по Програмата за развитие на селските райони – 201 броя.

Към месец юни 2020 г. от бенефициенти в областта по тази програма са договорени почти 70 372 000 лв.  139 от тези проекти са за  развитие на стопанства и предприятия на територията на селските райони в областта. С 18 проекта по ПРСР пък на обща стойност почти 10,5 млн. лв. са обновени села в селските райони на област Благоевград.

На второ място в област Благоевград се нарежда ОП „Развитие на човешките ресурси“ със 178 проекта на обща стойност 36 645 736 лв. 101 от общия брой проекти по програмата са за подобряване на достъпа до заетост и качество на работните места, за които са инвестирани почти 16,3 млн. лв.

 По ОПРЧР 2014-2020 г. вече са изпълнени или продължава изпълнението на проекти по процедури за подобряване на условията на труд, осигуряване на гъвкави форми на заетост и обучения, предоставяне на различни социални услуги, развитие на социалното предприемачество.

До момента подписаните договори по програмата за бизнеса – ОП „Иновации и конкурентоспособност“ са 154 на стойност почти 60 млн. лв. По тази програма предприятията в Пиринско са договорил европейски средства за технологично развитие и иновации, развитие на капацитета си и подобряване на конкурентоспособността, подобряване на енергийната и ресурсната ефективност. Значително по-малко на брой – 40, но за доста голяма обща стойност – над 102 млн. лв., са подписаните договори по проекти по ОП „Региони в растеж“.

С малки изключения проектите по тази оперативна програма са с бенефициент общинските администрации в областта, които инвестират спечелените европейски средства в благоустрояване на градска среда, обновяване на многофамилни жилищни сгради и образователна инфраструктура, въвеждане на мерки за енергийна ефективност в редица обществени и административни сгради, изграждане на социална инфраструктура, реконструкция на улична мрежа .

Над 9 млн. лв. пък са инвестирани по проект, включващ рехабилитация на пътя към Мелник. По програмата с предвидени най-много средства – ОП „Околна среда“, в нашия регион са договорени над 113,5 млн. лева по общо 9 проекта. Над 33 млн. лева от тях са за втората фаза на проекта на Банско „Рехабилитация на водоснабдителната и канализационна мрежа на гр. Банско с изграждане на ПСОВ“.

Почти 80,5 млн лв. пък са договорени по проекти по Приоритетна ос 2 на програмата – „Отпадъци“, за рекултивация и инвестиции в различни инсталации на депата за отпадъци в Благоевград, Петрич, Сандански, Гоце Делчев и Симитли. На територията на Благоевградска област се изпълняват 8 проекта по ОП „ Наука и образование за интелигентен растеж“, 6 по Програмата за морско дело и рибарство и 4 по ОП „Добро управление“, два по Програмата за развитие на морско дело и рибарство.

М. Иванов


Още за: пиринско   проекти   милиард   Още от: Бизнес

Принтирай статия
3 коментара
08 Юли 2020 18:30 | Орел
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

Айде малко намалете цифрите, че сте написали 1 трлн. и 133 млрд. лева :D Това може да е бюджета на ЕС за 1 година, ама не и толкоз пари за област Благоевград!


09 Юли 2020 09:57 | Занзибар
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Това са суми с предвидените за автомагистралата. Като махнем тях, мангизите ще се стопят с 90%.


09 Юли 2020 09:58 | Занзибар
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Това са суми с предвидените за автомагистралата. Като махнем тях, мангизите ще се стопят с 90%.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар