Есента представят проекта за обособяване на индустриална зона-Сандански

08 септември 2017 12:31   3 коментара   11883 прочита


Гърция е в топ 3 по размер на преките инвестиции в България

Гръцкият бизнес има интерес към Югозападна България, заради близката локация и допълнителните възможности, които страната ни може да предложи. Това стана ясно по време на среща между заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, кметът на Община Сандански Кирил Котев и Минко Герджиков – изпълнителен директор на Гръцкия бизнес съвет в България. По време на нея бе представен общинският проект за обособяване на индустриална зона Сандански и бяха коментирани перспективите пред него.

„За последните десет години са отчетени 3.68 млрд. евро нетни преки чуждестранни инвестиции от Гърция, с което страната се нарежда на 3-то място по размер на преките инвестиции в България“, каза заместник-министър Манолев. Той подчерта, че България се стреми да предлага все по-добри условия, за да се насърчи тази тенденция. „В Министерството на икономиката е входиран проект за обособяване на индустриална зона в Сандански и държавата може да го подкрепи, ако има потенциал за навлизане на нови инвестиции в региона“, обясни Александър Манолев.

По време на срещата бе договорено да се организира българо-гръцки бизнес форум, на който да бъде представен проекта за индустриална зона Сандански и мерките за насърчаване на инвестиции в България. Според изпълнителният директор на Гръцкия бизнес съвет Минков Герджиков има интерес от страна на компании от южната ни съседка към този регион и като цяло към страната ни, защото можем да предложим близка локация до родината им и същевременно достъп до единния европейски пазар.

Кметът Котев представи локациите, които в момента се разглеждат за реализиране на проекта за индустриалната зона и акцентира, че общината е готова да съдейства на стратегическите инвеститори с административна и друга помощ при реализацията на проекти на нейна територия. „Всички документи за индустриалната зона вече са в Министерството на икономиката и аз съм оптимист, че ще успеем в кратки срокове да започнем неговата реализация“, допълни той.

През първото тримесечие на 2017 г. стокообменът между България и Гърция се е увеличил с 11.8% в сравнение със същия период на 2016 г. и е в размер на 685 млн. евро. Износът към Гърция се е увеличил с 11.6% и е в размер на 379.7 млн. евро, а вносът – с 12% като надхвърля 305 млн. евро.

В. Стефанов


Още за: интерес   локация   среща   Още от: Бизнес

Принтирай статия
3 коментара
08 Септември 2017 17:11 | Плешивмишотплоски
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

"Струма. ком", колко пари ви плати Кирето за това мат'рялче? Статистика и кафеджииски моабет! Естествено, че гърците са едни от най-големите инвеститори-въпрос на география и клъстери. Не стана ясно обаче, защо Кирето така ревностно пази в тайна местата за обособяване на промишлената зона!? Вероятно ще е изненада за нас, както и за него самият.


09 Септември 2017 06:19 | старогражданин
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Изгонен от Столична община, Той се намести на висока позиция в... петата колона. Инвестиции на найн за Сандански!


13 Септември 2017 13:09 | санданчанин
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Най-големи усилия кмета Котев полага за ограничаване достъпа на гражданите до общинската администрация и осигуряването й на пълен комфорт. Освен че първата му работа като кмет беше да въведе достъп само в определени часове и дни и да постави бариера на входа, сега вече се монтират и входни врати към коридорите на всеки етаж. Има ли някакво смислено обяснение за това, не знам.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар