Деветокласници с виртуална фирма показаха как се спестява до 30% от еленергията за училището им

05 юни 2010 00:16   1 коментар   16076 прочита
Учениците с получените сертификати от “Училище за природата”
Учениците с получените сертификати от “Училище за природата”


Учениците с получените сертификати от “Училище за природата”

Европейска програма в СОУ “Св. П. Хилендарски” в Кресна

Виртуална фирма “Енерджи компютър” на деветокласници от Кресна с презентация представи програма за енергоспестяване. Учениците от СОУ “Св. Паисий Хилендарски” получиха специални сертификати и връчиха на директорката Живка Илиева папка с програма как училището може да спестява до 30% от разходваната досега електро- и топлоенергия.

Младежите в продължение на пет месеца от началото на годината под ръководството на учителите по физика и география София Спасова и Екатерина Димитрова обследваха състоянието на сградата и разхода на енергия през последните няколко години и така са стигнали до резултати, сочещи, че съществуват възможности за енергоспестяване. Това може да се случи, като осветителните тела в класните стаи и други помещения се намалят от 9, колкото са сега, до 5, тъй като учебните занимания се водят предимно в светлата част на деня, а град Кресна се отличава с добра слънчева грейка, подобно на Макаровската ривиера на Далматинското крайбрежие. Други възможности на пестеливост могат да се открият, като всички компютри и други тела, работещи с електричество, се изключват от контактите след работа, а когато слънчевата топлина навлезе по-силно в стаите със слънчево изложение, да се намалява мощността на радиаторите.

Цялото енергоспестяващо обследване е осъществено по европейската програма “Училища за интелигентно използване на енергията” и е в партньорство с “Училище за природата”, с координатор Юлия Йорданова, която е член на управителния съвет на организацията за доброволческа помощ СиВиЕс - България, и ръководения от нея екоцентър в село Влахи. Основната цел е да се повиши участието на група ученици, учители и представители на бизнеса в ангажираност към енергоспестяване.

Пак съвместно с “Училище за природата” група ученици са пред презентация с проект по енергоспестяване на парк “Беласица” в Петрич.

1 коментар
05 Юни 2010 12:46 | 1
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Поздравления!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар