Четвърта шивашка фирма фалира в Дупница

19 август 2020 13:43   1 коментар   6024 прочита


Четвърта шивашка фирма фалира в Дупница, след като месеци наред не е плащала заплати на шивачките си. От началото на годината други две фирми за обувки, собственост на италианци, бяха обявени в несъстоятелност, а заплатите на работниците бяха изплатени от фонда за принудителни вземания. В същото положение е още една фирма, чийто управител е италианец.

„Всичко тръгна от пандемията с коронавируса. Затвориха границите и това доведе до спиране на доставката на материали за цеховете в Дупница. Така на нас нямаше как да ни плащат, а въпреки множеството сигнали до Инспекцията по труда, заплати не получихме“, коментират работнички от цеховете в града.

Голяма част от съкратените шивачки вече са започнали работа в други цехове на италианци в Дупница, като основната причина е, че масово чуждестранни фирми избират да работят на територията на Дупница, заради евтината работна ръка, пише "Монитор". В края на миналия месец документи да бъде обявена в несъстоятелност бяха подадени и за италианската фирма за обувки “Май пикус” ЕООД.

Фирмата не е платила на около 100 шивачки по три заплати. И тогава от Инспекция по труда в Кюстендил направи десетина предписания - за неизплатени заплати и за неспазване на условията на труд. Шивачките протестираха през февруари като застанаха до машините и отказаха да работят, а в началото на юни около 80 от тях напуснаха заедно и демонстративно работа - в един ден. Шивачките трябва да получат общо около 150 000 лева общо.


Още за: фирма   фалит   Дупница   Още от: Бизнес

Принтирай статия
1 коментар
19 Август 2020 19:49 | xtz
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

нема ли да почнат да фалират и в Петрич теа шибачки фирми. айде 1 по 1 да почват.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар