Британска компания избра Симитли, за да прави ток от пластмаса

26 януари 2022 15:29   12 коментара   23874 прочита


Малкият планински град Симитли може да се окаже първото място в България, където отпадъци от пластмаса ще се превръщат в енергия. Писмо за намерение за изграждане на такава инсталация е било подписано през ноември между небезизвестния кмет на общината Апостол Апостолов и британската компания Hydrogen Utopia International (HUI). Самата технология е нова, като за първи път се очаква да бъде приложена в Полша до края на тази година.

Накратко, чрез нея пластмасови отпадъци се преработват и се превръщат в синтетичен газ., пише "Капитал". А от него може да се получат както електроенергия и пара, така и водород. Подобен проект би струвал около 25 млн. евро, а евентуалната инвестиция ще бъде направена от HUI.

Как се прави

Технологичното решение, наречено Distributed Modular Gasification (DMG), е собственост на британската компания Powerhouse Energy, която предстои да пусне първия си проект в енергийния парк Protos в Чешър. Според споразумение, подписано миналата есен, HUI получава лиценз да използва технологията в Европа, а Powerhouse Energy си запазва правата за Острова. HUI обаче е развила допълнително дизайна с помощта на инженерни партньори като Linde, Electron и SWECO. Това дава по-голяма гъвкавост на съоръженията и им позволява да произвеждат по-широк кръг продукти.

Накратко, чрез технологията отпадна пластмаса се подлага на термохимичен процес (пиролиза), в края на който се получава синтетичен газ, или т.нар. сингаз – смес от метан, водород, въглероден оксид и въглероден диоксид. Самият сингаз може да се използва вместо природен газ в различни индустриални процеси – например в циментовите заводи или в металургията, но от него също може да се произвеждат електроенергия и водород. А като допълнителен продукт от целия процес се получава и топлинна енергия.

Голямото предимство на инсталацията е, че може да преработва всякакъв вид пластмаса. Това позволява да се ползва както пластмаса, която не може да се рециклира, така и такава, която е към края на жизнения си цикъл, като това става, без в околната среда да се отделят “неприемливи вредни емисии”, твърдят от HUI.

По информация от сайта на Powerhouse Energy като отпадък в края на процеса се получава инертна пепел, която е 5-10% от обема на вкараната за преработка пластмаса. Други остатъци са натриев хлорид, филтърен кек от пречистването на газовете и отпадна вода.

DMG инсталацията е модулна, като един модул може да преработва 40 тона отпадна пластмаса на ден. Продуктът е 45 тона сингаз (разликата идва от това, че в процеса се добавя вода), а според настройките от него се получават или 85 мВтч електричество, или комбинация от 50 мВтч електричество и около 3 тона водород. Той е с много висока чистота (99.999%) и може да се използва като транспортно гориво.

Защо Симитли

За подписаното писмо за намерение със Симитли беше съобщено от самата HUI, която е осъществила контакта с общината. “Компанията ни работи само от година и се опитваме да проучим различни пазари. Симитли е ново приключение. Това беше първият град, който консултантите ни идентифицираха като потенциална локация – заради връзката му с добива на въглища, които ще трябва да бъдат заменени с чиста енергия”, каза главният изпълнителен директор на HUI Александра Бинковска за “Капитал”. Тя уточни, че все още проучват пазара и решението за изграждане на инсталацията в Симитли предстои да се вземе. Ако проектът бъде изпълнен успешно обаче, той ще послужи като демонстрация на възможностите, а надеждите са, че технологията ще може да бъде приложена и в по-големи мащаби – например в региона на Стара Загора.

За момента се обмисля вариант, при който съоръжението в Симитли ще бъде разположено близо до депото за отпадъци на града. От общината не отговориха на въпросите на “Капитал”, но в съобщението на HUI се посочва, че администрацията ще съдейства на компанията да намери и да купи подходящ парцел за инсталацията си и ще окаже помощ за получаването на необходимите разрешения и одобрения според закона. При посещението си в България през ноември Бинковска дори е разгледала няколко потенциални терена.

За самата пластмасова суровина за инсталацията обаче компанията ще разчита най-вече на фирмите, които събират разделно отпадъци. “В случай че е необходимо да сортираме отпадъци ръчно, това ще бъде част от проекта ни”, каза Бинковска. И добави: “В идеалния случай отпадъците ще идват от България, защото те са проблем във всички държави. Основната ни цел е да оползотворяваме отпадъчната пластмаса по екологичен начин, но технологията позволява да произвеждаме и зелено гориво от нея.”

Системата е гъвкава, като водород може да се произвежда само ако има потребление – например за автобуси и камиони. “Не смятаме да складираме водород, а инсталацията ще се настройва според търсенето за деня”, обясни Бинковска.


Още за: Симитли   ток   компания   Още от: Бизнес

Принтирай статия
12 коментара
26 Януари 2022 16:09 | Zero
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Ще се горят отпадаци демек


26 Януари 2022 16:16 | ВЪЗМУТЕН
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Защо не го инсталират в Англия щом е толкова безвредно.


26 Януари 2022 17:11 | Angry
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Като си гласуват за Поли и малоумния му син, сега да дишат канцерогенните сажди!!!


26 Януари 2022 17:12 | Пункта
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

25 милиона едва ли ще им стигнат да изградят нещо екологично. Поинтересувайте се в Сингапур колко струва подобна инсталация.


26 Януари 2022 17:13 | Angry
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

И не е никак случайно, че компанията се казва HUI! :)))


26 Януари 2022 18:40 | караваната на Кончето
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

експериментална площадка кметО па се е продал в полза на неговия джоб


26 Януари 2022 19:13 | Истината
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

България наистина я превръщат в боклучарник, да ни е честито!


26 Януари 2022 19:15 | симитли.
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

англичаните са избрари симитли а не неговият квартал. благоев град.


26 Януари 2022 21:33 | Крис
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Симитли ще спечели един голям HUI


26 Януари 2022 22:05 | До Симитли
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

За това, когато идвате към Благоевград, казвате, че ще идете до града. Плащате едни от най - големите данъци в областта и сега ще дишате сажди от това мръсно производство.


27 Януари 2022 03:38 | Вельо
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Тец Бобов дол гори, а в тец Симитли дол хем гори, хем химични процеси и водата от къде ше се взима, аа и утпадната вода къде ще отива? Най вероятно от река Струма И пак в нея!


27 Януари 2022 12:48 | Дедовия
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

"Ползите" за общината се съдържат в името на компанията.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар