2014 г. - най-успешната за пазара на имоти в Пиринско след кризата

29 януари 2015 19:03   2 коментара   17294 прочита


Очаква се тенденциите на възстановяване да продължат и през тази година, като търсенето ще се съсредоточи по-големите градове и ще движи пазара като цяло

През 2014 г. в Благоевградски регион е регистриран ръст на цените на жилищата след кризата, а купувачите действително се завърнаха на пазара, заради което се отчита увеличение на обема от продажби.

„Все повече купувачи подхождат към покупката на имот с нагласата, че имотите са сигурен реален актив. Цените на имотите сега са на нивата отпреди 10 години и са много по-достъпни. Към това може да се добавят и по-добрите условия за жилищно кредитиране, предлагани от банките", коментираха брокери на недвижими имоти в региона, цитирани от investor.bg. Експертите очакват през 2015 г. тенденциите на възстановяване да продължат, като търсенето в най-големите градове ще продължи да нараства и да бъде водещо за пазара като цяло. „Очакванията ни са през тази година имотният пазар да бъде движен основно от български купувачи и то в разнообразни сегменти, които традиционно бяха доминирани от чуждестранни купувачи.

Ръстът на цените се дължи на активизирането на средния сегмент от пазара и увеличението на сделките с имоти на цени между 60 хил. и 100 хил. евро, както и на имоти над 100 хил. евро.

Около 40 на сто от закупените през миналата година жилища са двустайни, още толкова са тристайните, а останалите са многостайни, мезонети и къщи, показват данните на брокерите. Почти 50% от продадените жилища са обзаведени и готови за ползване или отдаване под наем.

В Банско цените са продължили да спадат и през миналата година. Спадът обаче се е забавил до 5 на сто на годишна база и се очакват повече сделки в курорта през по-активния зимен сезон.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско за 2014 г. е 360 евро/кв.м. Средната обща цена на закупените апартаменти в курорта е на рекордно ниски нива – 20 100 евро. Цената е достъпна и за местните купувачи и затова към момента 50% от купувачите в Банско са българи.

Същевременно в другите два водещи зимни курорта – Боровец и Пампорово, 90 на сто от купувачите на ваканционни имоти са българи.

Средните цени на база реално сключени сделки в Боровец за 2014 г. са 630 евро/кв.м. и 35 570 евро за апартамент, а в Пампорово са на нива, близки до тези в Банско – съответно 370 евро/кв.м и 26 200 евро средно за апартамент.

Пазарът на селски имоти:

Това е сегментът от пазара, който се сви най-много от началото на кризата и който продължава да се свива и дори изчезва на места, посочва компанията в анализа си за 2014 г. Сделките със селски къщи са намалели с около 20 на сто през миналата година спрямо предходната. Средната цена на закупените селски къщи за 2014 по данни на агенцията достига 18 хил. евро и остава без изменение спрямо предни години. Пазар има основно за готови за обитаване къщи на цени от 10 хил. евро, като често цените им достигат в зависимост от района между 20 хил. и 40 хил. евро.


Още за: пазар   имоти   Пиринско   Още от: Бизнес

Принтирай статия
2 коментара
30 Януари 2015 14:53 | Незапознат
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Сега някъде четох, че пускат и пистата "Кулиното". Това сигурно ще повлияе
цените на апартаментите на Пирин голф. Някой ще ме светне ли - в каква посока?


02 Февруари 2015 11:01 | БОБИ
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

тия имоти всяка година се покачват, да ама не




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар