Такса смет в Дупница скача със 70% без депото в село Джерман

18 август 2012 11:12   9 коментара   19492 прочита


На разширено заседание на Икономическата комисия зам.- кметът по регионално и местно планиране и проектно финансиране на Община Дупница Красимир Георгиев, директорът на дирекция "Европроекти, проектно финансиране и собственост" инж. Сл. Петровска и представители на експертния екип, подготвящ проекта за "Регионален център за третиране на неопасни отпадъци - регион Дупница", запознаха присъстващите с необходимостта от изграждане на регионалния център и предвидените в него инсталации, както и технологията на работа на бъдещото съоръжение.

"Това беше една изключително полезна среща, по време на която бяха изяснени много от въпросите, за които към момента имаше някаква степен на неразбирателство. Общинските съветници от всички групи, включително и тези от БСП, се включиха активно в дискусията и подходиха по един конструктивен начин към нея, като заявиха своята готовност да работят съвместно с Общината за решаване на изключително сериозния проблем с битовите отпадъци. Дискусията нямаше никакъв политически привкус, а единствено желание да се вникне в същността на проблема и да се намери решение", заяви зам.- кметът Кр. Георгиев. По време на презентацията мотивирано бяха изяснени всички въпроси, които до този момент будеха опасение от страна на Инициативния комитет в село Джерман.

Обоснована бе необходимостта от изграждането на Регионален център, а именно поради това, че България е ратифицирала споразумение на ЕС за изграждане на депа за преработка на отпадъци, по начин, който предпазва здравето на населението и не нарушава нормалните екологични параметри на околната среда - въздух, вода и почва.

Населението на Община Дупница и останалите пет общини е заплашено от непосилно увеличаване на такса смет, поради санкциите които ще бъдат наложени от Европейския съюз за това, че съществуващите към момента сметища са нерегламентирани и не отговарят на законовите разпоредби. През 2014 година например такса битови отпадъци ще бъде увеличена до 70%, ако до тогава не бъде изградено съоръжение, преработващите отпадъците в съответствие с европейските стандарти.

Експертите разясниха, че Регионалния център ще представлява съвкупност от няколко съоръжения:

- Сепарираща инсталация , при която се отделя отпадъка, годен за рециклиране.

- Компостираща инсталация - преработваща зеления отпадък.

- Отпадъкът, който не се рециклира и компостира, ще се депонира в своеобразна капсула, която има три защитни слоя и ограничава достъпа му до околната среда.

Допълнително ще бъде изградена дренажна система, отвеждаща замърсения инфилтрат към пречиствателна станция, локализирана на самата площадка. Вредните газове, които ще се отделят при преработката ще се отвеждат чрез специално изградена система и ще се изгарят. В един бъдещ период отделената при изгарянето топлина би могла да се използва за нуждите на Общината.

По отношение на опасенията за намаляване на водоподаването за село Джерман след изграждане на Центъра, експертите поясниха, че водоснабдяването на площадката ще се осъществява от новоизграден самостоятелен водопровод и по никакъв начин водоснабдяването нито на село Джерман, нито на друго насело място от Общината няма да бъде нарушено.

Преработващите инсталации ще бъдат разположени в затворени халета. На площадката ще бъде ситуирана и административна сграда. Освен това ще бъде изградена и напълно нова инфраструктура, осигуряваща нормален достъп до Регионалния център. Проектът има и социална стойност, тъй като ще осигури работни места за около 50 жители на Общината.

"Надявам се в най - скоро време представителите на Инициативния комитет на с. Джерман да се съгласят да се срещнат с експертите, работещи върху проекта и да се запознаят с детайлите на технологията и с обосновката на всяко едно решение, предложено в проекта. Всъщност това беше и препоръката на Общинския съвет от всички групи - диалогът да се води на експертно равнище." каза в заключение зам.- кметът по регионално и местно планиране и проектно финансиране Кр. Георгиев.

източник: knnews.bg

9 коментара
18 Август 2012 17:41 | старогражданин
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Видно е от коментарите, че и тази статия е поръчана от Кр. Георгиев за прочит от Крантов (син).


18 Август 2012 17:59 | стига де,
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

За това, че това недоразумение Крантов дрема през цялото време защо сега всички да плащаме по-висока такса смет. То се видя, че не става за нищо и се чуди как да се измъкне от ситуацията. Хората от Джерман са си много прави, нямам нищо общо с това село, но напълно подкрепям жителите му.
А между другото не забелязвате ли как от няколко дни жителите на Гиздова махала нарочно палят в района .С това целят недоволството на жителите на комплекса и изкуствено създават напрежение. Нека контролните органи да направят проверка


18 Август 2012 18:01 | 71
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

За какви вредни газове и за какво изгаряне става дума. Нали всичко бе чисто и нали бяха против сега управляващите точно за това изгаряне. Пак лъжи на куп.


18 Август 2012 18:11 | старогражданин
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

За Джерман и Дупница няма идеален проект, който да е изчислен и за преработването и депонирането и на кюстендилски боклук. Има ли повече какво да се коментира.


18 Август 2012 19:16 | пътуващ
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Кюстендил да си събира блуклука в Кюстендил. Джерман ще помислят дали пак да гласуват за Чимев. В Джерман и без туй няма вода и като спрат водоподаването заради депото ... мизерия


18 Август 2012 20:34 | старогражданин
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

До пътуващ-Тук не стои като основен проблем водата, вода ще докарат даже и през 19 баира. Идеалното решение е депото да е в околностите на пречиствателната станция, но как се търси площадка само за боклука на дупнишка околия и как за областния боклук в тази гъсто населена местност?! Как не се намери поне един от тези лаладжии от общината да зададе този въпрос?


19 Август 2012 07:49 | старогражданин
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Темата за депото е от поне 12 години, първия факир в тази област беше Костадин Катин, дано последния е ивконито. Много е малко времето за обществена реакция и мможе би и това е била целта. Опорочаването на добрите идеи е характерна черта на нашето съвремие.


19 Август 2012 10:41 | занзибар2
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Никакви машини не ви трябват, а само да преместите маалата, те ще го разделят, компосИрат, и ще се греят без пари, както до сега, но законно... Тези кметове освен за далавери, за какво друго мислят...


20 Август 2012 16:04 | ПИТАЧ
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Тоя Бараковецо и МАСТИКАТА у предишнио общински съвет не ГЛАСУВАХА ЛИ ЗА заводо за боклуко да се прави на ВУЧАПОЛЯНА а сега се прават на УЩИПАНИ МОМИ и искат боклуко да се збира у ДЖЕРМАН




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар