Собствениците на ВЕЦ “Яхиново” източиха водата и го продадоха на френска фирма, пием тиня...

08 май 2012 00:20   9 коментара   41244 прочита
Съветникът Атанас Каптиев /правият/ апелира: Да се отделим от “Кюстендилска вода”
Съветникът Атанас Каптиев /правият/ апелира: Да се отделим от “Кюстендилска вода”


Съветникът Атанас Каптиев /правият/ апелира: Да се отделим от “Кюстендилска вода”

Изказване на съветниците в Бобов дол

51 000 жители на общините Дупница и Бобов дол пият тиня заради ВЕЦ “Яхиново”, 50 процента от водата на язовира е източена. Най-скандалното е, че единият от двата дюкера на държавния язовир “Дяково” със специално изграден водопровод е предоставен на сто процента на ВЕЦ-а, съобщиха вчера на официална сесия в община Бобов дол, предизвикана от кмета на общината Кирил Станчев.

Ние пием тлака, ние пием тиня, а по по-високите места в града, по блоковете още сега няма вода. А всяко едно домакинство плаща по 1,20 лева без ДДС на “Кюстендилска вода”. Плащаме най-скъпата вода с най-гнусно качество. А 80 процента от водата на Бобов дол изтича заради непрекъснати аварии, течове и неподдържане от страна на “Кюстендилска вода”, заяви кметът.

Какво ще стане през летния сезон при прогнозите за жестока жега от 40 градуса и без дъждове? Ние ще измрем, обяви с тревога председателят на ОбС Огнян Зарев.

Двамата бяха поканили депутатите на Кюстендилска област, отзова се само Мая Манолова от БСП, дойдоха инж. Марио Нешев от “Напоителни системи” - Дупница и Мантарков - главният инженер на “Напоителни системи” - Кюстендил.

Истина ли е, че водата е отклонена за частна фирма, че държавата е предоставила язовир за питейни нужди на две общини за производство на еленергия на частна фирма, за ВЕЦ “Яхиново”, попита заместник-председателят Валери Радлев.

Мантарков призна, че това е истина и че разрешителното е предоставено от Министерството на околната среда и водите. Той уточни, че министър Нона Караджова е действала при условията на заварено положение, заповедта за предоставяне на 21 милиона кубика вода за ВЕЦ “Яхиново” е издадена от министър Долорес Арсенова при властта на тройната коалиция.

На сесията стана ясно, че собствениците на ВЕЦ-а, благоевградските бизнесмени Иван Чапов и Рашко Динков, са го продали на френската фирма “Електрисите дьо Франс” преди 2-3 месеца. Французите са купили и ВЕЦ “Джерман”. ВЕЦ “Яхиново” е плащал 1/3 от стотинката за кубик вода от язовир “Дяково” и де факто държавата не е получила почти никакви пари от частния ВЕЦ, който е причина за бедственото положение на двете общини. В същото време ВЕЦ “Яхиново” е получил невероятен максимум за консумация на вода - 21 милиона кубика.

В началото на месеца нивото на водата в язовир “Дяково” е паднало на 8 милиона кубика при максимум 35 милиона кубика. В момента нивото му е 16 милиона кубика, каза Мантарков.

Вторият голям консуматор на водата от язовира е ТЕЦ “Бобов дол”, годишно гълта 6 милиона кубика вода и внася в касата на “Напоителни системи” 1 милион лева на година.

Мая Манолова обеща на съветниците среща със заместник-министър Евдокия Манева с мотива - тя е професионалист и ще реши проблема с язовир “Дяково”.

Общинският съветник Атанас Каптиев даде предложение Бобов дол да се отдели от “Кюстендилска вода” с мотива, че “Кюстендилска вода” отказва поддръжка на ВиК системата, отказва да инвестира във ВиК инсталацията на Бобов дол. В същото време проявяват престъпна безстопанственост. Подкрепиха го кметските наместници на пет села. Стана ясно, че в Голям Върбовник от 200 жители само 120 плащат вода, останалите от “Кюстендилска вода” не ги таксуват. Част от домакинствата били необитаеми, други били със спукани водопроводи, трети - с непрестанно течащи чешми.

Кметът на село Мали Върбовник Христо Николов обяви: Хората са готови да блокират пътищата в общината. Положението е нетърпимо в нашето село. От 200 метра водопровод, за който общината спечели 680 000 лева, 200 000 лева се откраднаха и заради 30 метра недовършен водопровод водата тече по улиците, аварира непрекъснато. Кой открадна парите? Фирмата-изпълнител беше “ЛЮКО-Л” ООД с главен инженер Сашо Александров. И не да се изтъквам, но 80 процента от водопровода се направи, защото стоях над главите на работниците.

Думата взе кметът К. Станчев: По случая е образувано досъдебно производство, парите са пренасочени от предишния кмет Грети Алексова. Те са постъпили в общината. Изплащаме и кредит от 3 800 000 лв. за уж изграден нов водопровод. Но жителите на Бобов дол са на воден режим.

Режим на водата през лятото няма да има. В момента пълним язовира. Четири дни пълнене се равняват на един месец разход, каза инж. Марио Нешев.

9 коментара
08 Май 2012 03:42 | А. АЧОВ
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Закрилниците на ВЕЦ-а в Напоителни системи са инж. Марио Нешев и Жана Гълъбова от яхиново, само вижте в какви къщи-палати живеят те в селото и с чии протекции работят в напоителни!


08 Май 2012 08:21 | Андрей
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

Мишоци, когато коментирате не се крийте под чуждо име. Да ползваш името на човек е престъпление и се наказва, съгласно НК.


08 Май 2012 08:22 | воден дух
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Собствениците на ВЕЦ "Яхиново" плащат по една трета стотинка за ползваната вода, А ПЛАЩАТ ЛИ ЗА ПОЛЗВАНЕТО НА ДЪРЖАВНИЯ ДЮКЕР, по който тече водата. Проверете на водохващането над село Самораново колко вода влиза в тръбата, която пълни язовира и колко в тази, която обслужва ВЕЦ-а-ще се изненадате.


08 Май 2012 08:40 | не знам защо
Оценка:
12
 (
16
 гласа)

1. Язовира не е построен за питейно водоснабдяване
2. Няма изградена санитарно охранителна зона и не може да се ползва от ВИК
3. Долорес издава разрешително за ползванена води от ВЕЦ в размер на 15000 000 м3
4. Диктатурата на ГЕРБ издава ново разрешително за 35 000 000 м3
5. МОСВ и БДЗБР не извършват контрол по нареждане на някой
6. Във ВЕЦ - Яхиново има незаконно работеща турбина, която взима вода от система на ВИК Дупница. Системата не е въведена в експлотация. Строителния контрол, МОСВ, БДЗБР, ЧЕЗ, ДКВЕР не я забелязват.
7. Вода за ВЕЦ по разрешително може да се подава само когато в язовира водата е над 28 000 000м3
8 Всичко е пари приятелю.....


08 Май 2012 09:03 | ГЕРБ
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Цитат:"Двамата бяха поканили депутатите на Кюстендилска област, отзова се само Мая Манолова от БСП"
Как да отиде Вертуто, та той с управителя Санде си въртяха финансова политика с ВЕЦ-а


08 Май 2012 09:40 | мистър БЕБО
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

.....евала на холдинга.....


08 Май 2012 10:33 | митко
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Е РАШКО ТИ ЖИВЕЕШ В РАЗКОШ И ИМАШ КЪЩА ЗА МИЛИОН, КАК ЩЕ ДОКАЖЕШ ОТ КЪДЕ СА ТИ ПРИХОДИТЕ, ВСИЧКО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НАЯВЕ НИЩО ЧЕ ЛОБИРАШ БЛИЗКИ ОТНОШЕНИЯ СЪС ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ. СРАМУВАМ СЕ, ЧЕ ГЛАСУВАХ ЗА ТЕБ НА ИЗБОРИТЕ.


08 Май 2012 13:02 | христо
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

Рашко е добър човек не говори митко по този начин на него.


09 Май 2012 01:12 | !!!
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Ами след като в София пият вода от Рила, ние ще пием тиня в подножието на Рила! Да си спомняте кабинета на Ренета Инджова, която окраде населението на Сапарева баня, Дупница, Бобов дол и как хората на протестите бяха бити от полицията?! Въпросният преливник в Рила е в полза на София, нека и за тях да има, но при положение, че хората пият тиня... А какви болести ще се развъртят през лятото... не ми се мисли!




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар