Предизборна дискусия! „Има Как да инвестираме и да печелим от възобновяема енергия“ 

29 март 2023 11:13   18 коментара   13717 прочита


Направихте много, за да се облекчат условията и тежестта за малки инсталации за производство на ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Трябват обаче още малко законодателни промени и подкрепа от изпълнителната власт, за да може да направим хората, бизнесите и общините енергийно независими. Около това становище се обединиха представители на бизнеса и граждани по време на проведената вчера, 27. 03. 2023 г. в Благоевград предизборна дискусия на тема: „Има Как да инвестираме и да печелим от възобновяема енергия“ с кандидати за народни представители от коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България”. 

„Като политици в предишните два парламента показахме, че знаем как да бъдем полезни на гражданите и бизнеса. Чрез законодателни промени в 47-я парламент успяхме да облекчим условията за инвестиции във фотоволтаици на фирмите за собствено ползване до 5мВч, а в 48-я, вече и за гражданите, които искат да инсталират фотоволтаик на покрива си до 10. 8кВч. И за двата вида потребители, монтирането на фотоволтаици за собствена употреба става само с уведомление към съответните общини и ЕРПта, което е изключително важно в момента, когато вече има и текущи покани за финансиране на инвестиции в такива системи по Плана за възстановяване и устойчивост и достъпно банково кредитиране“, заяви Владислав Панев, финансист и съпредседател на ПП „Зелено движение“.

Той посочи още, че в последните месеци цената на 1 МВч е падала драстично на енергийните борси и се движи около 15-20 лв. през деня, като за обедните часове е имало и стойности под 1 лв. за МВч. В същото време, за да произвеждат на печалба ТЕЦ-овете на въглища трябва да продават на цени от 340 лв. за МВч. „Тенденцията е да няма повече фиксирани цени за производителите на ел. енергия от ВЕИ, а да се сключват дългосрочни договори с фирмите-доставчици, в които да се договори конкретна дългосрочна цена на пазарен принцип“, заяви още Панев. 
Владимир Табутов, кандидат за народен представител в МИР1 Благоевград и успешен предприемач с над 15 годишен опит в областта на ВЕИ допълни, че цените на фотоволтаиците в България от 2007 г. са паднали 20 пъти и те са станали много достъпни и за малките потребители. „Сега трябва да се постави акцент върху инвестициите в батерии за съхранение на произведената от ВЕИ енергия“, каза Табутов.

Той припомни, че чрез инициирани от него промени в Закона за енергетиката, приети в началото на 2023 г., е премахната една важна административна пречка в този процес като батериите и всички електро-механичните съоръжения за съхранение на електроенергия са дефинирани като преместваеми обекти, т. е. и не се изисква разрешение за строеж за тяхното монтиране. Той припомни, че в Германия още от 2001 г. съществуват правителствени програми за подкрепа на домакинствата за инсталиране на фотоволтаици на покривите, като повече от 1 милион собственици на еднофамилни къщи са получили такава помощ. Г-н Табутов акцентира, че са необходими и спешни промени в състава на КЕВР, тъй като последната бездейства по отношение на много жалби срещу откази на ЕРП-тата да присъединяват потребители. 

Крум Стоилов, медицински физик и кандидат за народен представител в МИР 1 Благоевград допълни, че законодателните промени трябва да обхванат и наредбите към Закона за енергетиката и Закона за устройство на територията, т. к. в момента в тях все още се съдържат много ограничения. 
В момента срещу България има заведени наказателни процедури от Европейския съд, защото държавата ни не е транспонирала в българското законодателство двете европейски директиви, касаещи ВЕИ. Сроковете за това са изтекли още по време на пандемията. 
Именно те задължават страната ни да приеме и урегулира съществуването на пазара на „произвеждащ потребител“ на електроенергия и „енергийна общност“. Така гражданите или обединения от граждани под формата на енергийни общности ще могат да произвеждат енергия от ВЕИ за собствени нужди, а излишъците да връщат в мрежата. В края на годината енергодружеството ще извършва т. нар. изравняване или „нетметъринг“ и при по-голяма консумация, отколкото производство, домакинството ще плати само разликата. 
В предишните парламенти нямаше достатъчни мнозинство от партии тези промени да бъдат приети.

Така например, в ЗУТ са поставени допълнителни условия, които евродирективите не изискват, като: да не се връща произведената енергия в мрежата или да се поставят фотоволтаици за собствена употреба от физически лица само върху покриви и фасади. В момента, ако едно домакинство например има излишък от произведена електроенергия от ВЕИ, то е задължено да сключи договор с фирма, която да я изкупува. Това автоматично според българското законодателство изисква физическото лице да се регистрира като търговец с всички произтичащи от това данъчни и осигурителни плащания. 
През последните 30 години България пропусна много възможности нейните граждани да станат енергийно активни и независими.

Да бъдем енергийно независими е еднакво важно, както за домакинствата, така и за бизнеса, общините и всички обществени институции (детски градини, училища, болници, дневни центрове и пр.). Вместо всички те всеки ден да се притесняват какво става на енергийните пазари, ще поскъпне ли газът и нефтът и ще могат ли да си платят сметките за ток, с малко помощ могат да преминат към производство на електроенергия, която сами да управляват. За целта са необходими са още спешни законови промени и насочване на държавно и частно финансиране в тази област. 


Срещата завърши с дискусия за споделяне на опит и предложения за по-широк достъп и възможности за прилагане на ВЕИ от домакинствата и бизнеса. 

Предизборна публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление.


Още за: кампания   избори   пп   Още от: Политика

Принтирай статия
18 коментара
29 Март 2023 11:34 | За Табутов
Оценка:
6
 (
28
 гласа)

Тоя пич сам създаде ниша, от която се хранят няколко хиляди семейтва в Благоевградска област. А някои питат какво е направил за града. Създал е възможности и е вкарал много пари. Това е направил.


29 Март 2023 11:37 | От нулата
Оценка:
4
 (
22
 гласа)

Влади точно от нулата направи як бизнес и научи сума хора да го правят и да изкарват хубави пари. Такива хора ни трябват да действат. а не само празни обещания.


29 Март 2023 11:40 | Работни места
Оценка:
6
 (
24
 гласа)

Табутов е наел над 4000 човека през годините в Благоевградска област. И то при много добри условия. Браво и успех му пожелавам!


29 Март 2023 11:43 | Бегач
Оценка:
2
 (
20
 гласа)

Тоя Владо е свръхчовек. Сека сутрин става по тъмно и ходи та тича. Редко под 15 км. В 7:00 е седнал да работи и пере до тъмно


29 Март 2023 11:47 | Успех!
Оценка:
3
 (
19
 гласа)

Радвам се да видя, че човек като Табутов е кандидат за народен представител - познавайки го, сега още повече вярвам, че тази коалиция обединява качествени хора с визия за бъдещето! Успех!


29 Март 2023 11:51 | Илко Стоянов (ГЕРБ)
Оценка:
5
 (
17
 гласа)

откъде ги изкараха тези хора та да се излагаме какви сме клоуни ние от ГЕРБ.
сега ще активизирам няколко отдела от общината да драснат по някоя псувня за Табутов.


29 Март 2023 11:56 | The Joshua Tree
Оценка:
4
 (
18
 гласа)

Тези кандидати идват с готови законопроекти как да направят ВЕИ за хората по достъпни, а цените на тока по-ниски, защото това са работили почти през целия си професионален живот!
Няма да чуете Делян Пеевски, Росен Жрлязков и Корнелия Нинова да говорят по тези теми. Имаха повече от десетилетие да говорят и да подготвят и приемат необходимите закони, а вместо това предпочетоха над 1 милион българи да си останат енергийно бедни, за да могат лесно да бъдат манипулирани като им се раздават помощи под формата на дърва и въглища.
Стига с тези хартиени, въглишни и дървени коалиции!


29 Март 2023 12:51 | Жичко Волтов
Оценка:
-5
 (
19
 гласа)

Да, Набутов е написал доста хвалби под различни имена, но не може да заблуди експертите. Единствената възможност за екологичен енергиен източник в индустриални мащаби е ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА!!! Всички останали ВЕИ, МЕИ и прочее тъпотии са глупости за балами и има резон да се прилагат само на места, където не достигат електропроводните мрежи, сиреч в затънтените планински чукари и подобни дупки!


29 Март 2023 13:03 | Големци
Оценка:
-6
 (
20
 гласа)

Евала събрали сте 20 човека от които 10 са кандидат депутати, а другите 10 техните роднини амаааа нормалноооооо има как само за вас да има как да печелите от ВЕИ !!


29 Март 2023 13:30 | Любомир
Оценка:
-1
 (
11
 гласа)

При тех поне хората ходят по собствено желание, не като при вас - под строй и с камшиче по дупетата или некой мижав леФ от зад...


29 Март 2023 14:06 | баи Онзи
Оценка:
-1
 (
9
 гласа)

ВСИ$КО ПЛАТЕНО СТРУМАААААА.


29 Март 2023 14:09 | айляк
Оценка:
-2
 (
8
 гласа)

бигири-бигири....


29 Март 2023 14:54 | анонимен
Оценка:
1
 (
9
 гласа)

Това е бъдещето умни и образовани млади хора!!!


29 Март 2023 19:28 | 4та Гнас
Оценка:
-4
 (
10
 гласа)

За тва си е взел охрана да го пази оти дава много убави заплати да не дойдат помаците с вилите и сопите.


29 Март 2023 20:08 | До горния
Оценка:
1
 (
9
 гласа)

Каква охрана те гони? Всички знаят, че Владо си ходи сам навсякъде.


29 Март 2023 21:05 | гражданин
Оценка:
0
 (
10
 гласа)

Пълен боклук


29 Март 2023 23:20 | Пешо
Оценка:
-1
 (
9
 гласа)

Какви ВЕИ какви глупости ..... кога ще гръмне балона .....


30 Март 2023 09:16 | 4
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Оня Престъпник Валери Симеонов и Чушев почнаха да тормозят хората и пишат глупости, а ма нали са с ДЕБЕЛАТА НИНОВА с корени от РАЗЛОГ.. И тия от ВЪЗРАЖДАНЕ СА СЪЩИТЕ ПРОСТАЦИ като СИМЕОНВ И НИНОВА. ПОДЛОСТ И МЕРЗАВЩИНА.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар