Политическа главоблъсканица в Пиринско! Тези избори ще са най-трудните! Народът е отвратен и не иска да гласува без стимули, партиите се задъхват от безпаричие, трудно ще композират листите си

04 април 2024 06:43   27 коментара   21497 прочита


ГЕРБ с надежда за добър резултат в Благоевград след идването на Камбитов. Петрич, Сандански, Симитли с ясни кандидати, Ал. Мацурев от Банско няма да участва, Р. Желязков ще води, кой обаче ще е вторият в листата на герберите е загадка. Мобилизират се и от "Продължаваме промяната", казват, че листата ще води депутатът Д. Хаджиева от Сандански ... БСП са пълна мистерия, ДПС - организирани и готови за избори

 Изключително трудни ще бъдат предстоящите парламентарни избори, това коментират политиците в Пиринско, които за пореден път са изправени пред нелеката задача да организират изборния процес в трудни условия. Поради серииното им провеждане в последните години, народът е отвратен и трудно ще излезе да гласува, а партиите се "обезкървиха" откъм финанси и кандидати за депутати.

Прогнозата, че следващият парламент отново ще има кратък живот, редуцира броя на мераклиите за депутатски места, което изправя партиите пред огромен проблем при съставяне на кандидат-депутатските листи. Най-голямата политическа партия ГЕРБ, която има структури навсякъде в Пиринско, за разлика от други политически субекти на територията на областта, вече започна събрания по места, за да се стегнат и номинират кандидатите си.

В кандидат-депутатската им листа не се очакват сериозни промени. Водачът им е ясен и това ще е бившият председател на НС и няколко поредни години кандидат от област Благоевград, Росен Желязков. В листата със сигурност ще бъдат Костадин Стойков от Петрич на трето място, четвъртото място ще бъде за Георги Георгиев от Сандански и традиционно, последното място в листата, е за отличника в преференциите Стефан Апостолов от Симитли.

Петото място, на което през годините беше Банско, с кандидата Александър Мацурев, този път е "вакантно", тъй като казват, че Мацурев няма да участва в битката за парламента. Има проблеми в структурата в курортния град.

Според мълвата, Александър Мацурев щял да бъде детрониран и от лидерския пост в партията на Борисов. Причината е множество интриги в местната структура и незадоволителни резултати в последните няколко избора, при които ГЕРБ в Банско не успяваше да класира своя кандидат.

Особено интересно и ключово важно значение в предстоящите избори ще има Благоевград. Години наред, след Даниела Савеклиева, за структурата в Благоевград е "потоп". Нямаше депутат, кандидатите от другите места в региона изпреварваха благоевградските политици. Не е тайна, че местната структура не беше в добра кондиция за избори . Години наред  раздори и деления, множество "войводи", целеустремени към собствените си интереси, доведоха ГЕРБ Благоевград до истински политически катарзис. В Благоевград обединението е непосилна задача, защото тук "всеки мрази всеки"

Днес,  надеждите за възкресение се родиха с появата на бившия кмет Атанас Камбитов, който пое градската структура, с основната задача да върне партията там, където беше по времето, когато той управляваше града и дърпаше юздите на партията на Борисов в Благоевград. Признанието, че по времето на Камбитов, ГЕРБ -Благоевград, беше в най-добрата си политическа кондиция възбуди и очакванията, че той отново ще я измъкне от застоя и разпада, ще обедини герберите, поразбягали се след серия интриги, и ще върне авторитета на благоевградската структура.

С надежда към Благоевград гледат от целия регион, тъй като от изборните резултати тук ще зависи и броят на депутатите, които ГЕРБ ще успее да вкара в предстоящия парламент. Голяма отговорност се стовари на плещите на Камбитов, а времето му за мобилизация е крайно малко.

Оздравителният процес на тежкото хронично заболяване на партията в града е трудна задача, пред която е изправен новият лидер. Не е ясно и на кого ще заложи Благоевград да се състезава по преференции с останалите кандидати вътре в партията. За благоевградския кандидат-депутат е второто място в листата им. Спрягат се вече някои имена, като това на шефа на НОИ Илиян Георгиев, който евентално щял да бъде кандидатът им. Други твърдят, че кандидат за депутат може да е и Атанас Камбитов.

Факт е, че герберите в Благоевград имат надежда, че този път, начело с Камбитов, който е доказан лидер, ще успеят да направят добър изборен резултат и депутат в НС.

Областният координатор на партията, евродепутатът Андрей Новаков не е спрял с обиколките си из областта, за да активира и мобилизира състава и не трябва да се забравя, че упоритата му работа по места, държеше партията в област Благоевград на челно място. Проблемът и за Новаков винаги е била благоевградската структура.

Политическата симбиоза  Новаков-Камбитов може да направи изборен фурор, съчетавайки неуморните усилия на младостта, амбицията и европейския опит на Новаков, и силата на опита на Атанас Камбитов, като политически водач.  
 

Не по- лесна е ситуацията и в другата голяма политическа сила ПП "Продължаваме промяната" в Пиринско. Усещането е, че структурите им в Пиринско са позадрямали след последните избори и новината, че отново ще трябва да участват в изборен процес ги шокира. " Измамно е това усещане и ще бъде абсолютна грешка, ако няко подценява представянето на промяната в поредните предстоящи избори, коментираха пред Struma.com политици от ПП "Продължаваме промяната"

"Продължаваме промяната" има няколко емблематични имена, около които се създаде фенска маса и това са Андрей Гюров, Владимир Табутов и Методи Байкушев. И тримата обаче имат сериозни занимания в момента, които едва ли ще загърбят, за да бъдат флагмани в предстоящите избори. Областният им координатор Марио Грачанов от Банско, е младо момче, с оскъден политически опит, не сме го забелязвали като политически стратег и политик, който може да организира избори.

Последните избори на промяната бяха организирани и направлявани от изброените по-горе трима, а кметът на Благоевград Методи Байкушев координираше успешно работата на партийните структури по-места и в Благоевград.

Сега Байкушев, едва ли ще има време да се занимава така сърцато с избори, предвид нелеката му работа на градоначалник. Резултатът на ПП "Продължаваме промяната" ще зависи основно от водача на листата им. Правилният му подбор ще превърне партията в основен конкурент на ГЕРБ.

Засега няма яснота около първия в листата на промяната, говори се, че начело щяла да бъде Димитрина Хаджиева от Сандански, която беше депутат в последното НС. Възможно е и да бъде спуснат силен кандидат -водач от столицата. Засега всичко е в сферата на слуховете, а и все още не е започнала активната им работа. Прогнозата ни е, че ПП "Продължаваме промяната" ще успеят да направят поне 2-ма депутати.

Мъгла е и в БСП, там допреди няколко дни вървяха вътрешнопартийни разпри и крамоли, беще сменен и лидерът им. Любен Милев беше детрониран, а на негово място червените избраха В. Христов. Не са започнали да работят БСП за предстоящите избори затова и от тази централа няма никаква информация за това, кой ще поведе кандидат-депутатската им листа.

Без промяна, без сътресения и излишни вълнения е предизборната ситуация в ДПС, там винаги са обединени, без показни скандали, готови за избори. Електоратът им е мобилизиран, дисциплиниран, затова от ДПС очакваме добър изборен резултат.

Раздвижиха се пластовете в политическия мир в Пиринско, партиите недоволстват от честите избори, но се мобилизират, защото от тези трудни, но важни избори зависи как ще се промени политическата карта на България. 

Петя Колева 


Още от: Политика

Принтирай статия
27 коментара
04 Април 2024 07:29 | Еленово
Оценка:
28
 (
32
 гласа)

Камбитов и ГЕРБ са леш


04 Април 2024 08:23 | бивш осъзнал се гербаджия
Оценка:
26
 (
32
 гласа)

Камбата и Андрешко - очаквано губеща комбинация! Голите им ренегатски гъзове и лъжите им цъфнаха отдавна и никой вече не им вярва. Стойностните и с независимо мнение гербери напуснаха структурите или бяха изгонени, за да се настани утайката, която се интересува само от кражбе и собственото си благополучие!


04 Април 2024 08:33 | 11111111111111
Оценка:
19
 (
35
 гласа)

Точно с Камбитов ще са губещи. Никои не го иска вече видяха го колко сдтрува.


04 Април 2024 08:36 | Анонимен
Оценка:
-18
 (
28
 гласа)

Камбитов и Причкапов направиха много за града..


04 Април 2024 09:25 | До бившия гербер
Оценка:
18
 (
18
 гласа)

Всички сме помагали на герб, защото мислихме за нещо ново! Там се настани плява, която гледа само за себе си. Стойностните и честни хора не са обичани тях ги гонят! Хората който тичахме бяхме неудобни, заради истината! Виждате ли светлина в тунела? Неможе да се слагат пенсионери на възлови позиции, че имали кумство със село Кулата! Дори и младите бягат !!Няма ли кой да му каже на Бойко, че го водите по-този начин на долу?


04 Април 2024 09:42 | Чичо
Оценка:
14
 (
14
 гласа)

Стига с ГЕРБ, тия ще бият и БКП...


04 Април 2024 09:42 | Чичо
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

Стига с ГЕРБ, тия ще бият и БКП...


04 Април 2024 09:51 | редник
Оценка:
22
 (
22
 гласа)

Камбитов и Хаджигаев предадоха веднъж ГЕРБ и понеже няма други пак те ЛИ ?? Другите се наместиха на топли местенца с високи заплати, да не изреждам, и си траят ! Как точно Герб ще победят не ми е ясно!


04 Април 2024 09:59 | Занзибар
Оценка:
14
 (
14
 гласа)

ОПГ- то на Банкята е приготвило 35 млн. лв. за 350хил. избиратели.


04 Април 2024 10:06 | Каруцар
Оценка:
21
 (
21
 гласа)

Каква промяна да очакваме при едни и същи хора в листите? Вече десетки години. Ако можеха да направят нещо за народа да го бяха направили досега.
А иначе оправят само себе си, а хората да го ду.. т. Това е реалността.


04 Април 2024 11:21 | ЕхоСимитли
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Листата с кандидатите за депутати не се композира, а съставя или определя господа-Дрогаре. Тия ще пеят ли в НС или ще творят закони? Това да не е песен на АББА или рапсодия на Бай Панчо за да се композира. Заменянето на точните български думи с други за разнообразие не е удачно. Обаче Изводът ВСЕКИ МРАЗИ ВСЕКИ е точен и отчайващ. Означава политико-социална левкемия. При болеста левкемия поради някакви медицински причини / най-грубо-психо физични, химични и биоелектрически / отделните клетки с поляризирана кръв не могат да изпълняват функциите в организма, не работят в синхрон и следва РАЗПАД на цялото тяло. За да няма фалшификации всички партии си стряват членовете на полето и се вижда коя колко гласа има . Отпадат хората на Гогол Мъртви души както и изборните фантоми и шмекери.


04 Април 2024 11:30 | Кончето
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

Елезов ще е в листата на ГЕРБ.


04 Април 2024 11:41 | истината
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

РАДВАМ СЕ, ЧЕ ТРИЕТЕ МОИТЕ КОМЕНТАРИ. ТОВА Е ЗНАК, ЧЕ КАЗВАМ ИСТИНАТА. И ДА ЗНАЕТЕ, ЧЕ ЛИЧНО ЗНАМ КОИ СТЕ И, ЧЕ НЕ СТЕ ЖУРНАЛИСТИ, А СТЕ ГЛАДНИ МИСИРКИ. ИСТИНСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВИНАГИ СА НА СТРАНАТА НА ИСТИНАТА И В ОПОЗИЦИЯ НА ВСЯКА ПОРОЧНА ВЛАСТ. ЗАЩО НЕ КАЖЕТЕ ОТКРИТО, ЧЕ 20 Г. ВЛАСТ НА ГРОБ ДОКАРАХА ХОРАТА ДО НЕВЕРОЯТНА БЕДНОСТ И МИЗЕРИЯ?


04 Април 2024 12:21 | До истината
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Абсолютна истина.


04 Април 2024 12:33 | старогражданин
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Още не съм видял превъзпитан селски тарикат.
На Мариета Димитрова с вечно уважение.


04 Април 2024 13:00 | Опс
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

В България не остана свестен политик!


04 Април 2024 13:13 | ,у,уеиш
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

Подлите Предатели се самоубиха показно и така бетонираха гробарите.....


04 Април 2024 13:31 | Чичо
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

Всичко е заради 2 прасета... .Народе къде си...


04 Април 2024 15:34 | Xxx
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Да си я ебат майката всичките


04 Април 2024 15:51 | Zagan
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

GERB i Tikvata da umirat!!!


04 Април 2024 16:40 | отвратен
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

И докога ще инсталират плешивци, нямащи нищо общо с Благоевград, за водачи на листата за областта? Кафа от парашутисти, които използват местните избиратели за трамплин и собствена облага, без да имат никакви задължения и нищо общо с областта! Трябва местните организации да си правят самостоятелно листите и да си носят отговорност за резултатите, а не “пашата“ от София да ги мести като пионки на шахматна дъска. Не може еднокнижен илитерат да определя политиката на държавата и да ни се смее цял свят!


04 Април 2024 17:22 | .
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Hjj


05 Април 2024 07:53 | Браво
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Бай, бай..... Дано! Вече парламента ще го сънуваш! По-добрия, Камбитов ще те измести! Браво на него, добър ход!


05 Април 2024 08:15 | благоевград-b
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Идва МЕЧЧЧЧЧ, забравихтели за този който ВИ показа и да видите и да чуете как се уреждат министри в нашата ДЪРЖАВА. Да покажем че можем да гласуваме и изринем КРАДЦИТЕ, БОКЛУЦИТЕ, ЛЪЖЦИТЕ.


05 Април 2024 10:35 | муте
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Айде, оправете си търсачката! Цял месец не работи


06 Април 2024 18:36 | Бл
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Камбитов е дъното за герб. Андре на село да си ходи.


06 Април 2024 18:37 | Бл
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Насо владее махалата и голям набор от клиенти листи. Андрешко може да остане депутатите с циганския вот.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар