Подобряване на администрацията и намаляване на бюрокрацията е важно условие за развитието на Сандански

28 август 2015 10:31   42 коментара   20444 прочита


Това твърди юристът Вера Филчева, която е новото попълнение в листата на РЗС - Сандански

Разговаряме с г-жа Филчева за необходимостта от поне един човек в общинската администрация да отговаря за връзката с чуждестранните гости на града и селата ни. Защото очакваме тези хора да инвестират, закупувайки жилище тук, след което те стриктно плащат данъци.

“Трябва, и според мен е добра идея, в общината да има нарочен човек, или да е отговорност на някои от отделите, да работят и обслужват целенасочено тези хора - чужденците. Сега дори нямаме представа колко чужденци има на територията на Санданска община. По мои данни това са няколко хиляди, предимно руски граждани. ”

“Професията ми ме сблъсква ежедневно с чуждестранни граждани. Те сами казват как много трудно са разбрали за Сандански. Което се дължи на слабата реклама, за което ние сме си виновни. Тези граждани, ако не прибягнат към нашите услуги, по никакъв начин не могат да се справят да си купят имот и спокойно да пребивават в града. Защото няма място и хора, които да им съдействат и да ги информират от страна на общинската администрация.

Тези чужденци ежегодно вливат в общинския бюджет, още от покупката на имота, след това с данъците си, с ползването на различни услуги на територията на общината, донасят много голям обем средства. А в замяна на това не получават нищо от общината, дори напротив. Има чужденци, които са закупили имоти преди 7-8 години в града, а до сградата им все още няма път, няма осветление. А в селата положението е още по-тежко.

Десетки клиенти сме изпускали, защото представата им за нашите села силно се разминава с действителността - без обществени сгради, без канализация, без инфраструктура, донякъде и без сигурност - когато си заминат, не знаят какво ще заварят следващия път от къщата си. Аз смятам, че това е изцяло ангажимент на общината - да подобри условията за живот, така че да привличаме и туристи, и потенциални купувачи.

Подобряването на администрацията и намаляването на бюрокрацията ще е от значима полза за правенето бизнес, а и за самите граждани.

“И не само намаляване на бюрокрацията, а и назначаването на квалифицирани кадри. Защото много често това, което се изисква от някои от настоящите служители е такова, че се налага самите ние да им обясняваме какво те трябва да направят. Въпреки че става въпрос за услуга, която предварително е регламентирана, че се извършва от общинска администрация. ”

“Няма общинска структура или администрация, където всичко да се прави с толкова много усилия и въртележки, че само много упорити хора могат да доведат нещата докрай. ”

„Ще ви дам конкретен пример. Има проблем с местното ВиК - регистрация, плащане, отчитане на сметки. Вече 8 години работя в сферата на недвижимите имоти и още не мога да открия логичен отговор на един въпрос от моите клиенти - защо те не могат всеки месец да си плащат сметките за вода. Защо, при положение, че 6 месеца не са в страната, имат еднакви ежемесечни сметки. Защо след платени такси за промяна на партида, / които вече са отменени, месеци наред нямат на тяхно име регистриран водомер.

За всичко това отговаря УВЕКС, която е общинска фирма. И се налага просто да вдигаме раменете и да казваме: при нас е така. А не трябва да е така. Сега няма никаква отчетност. Идва жената и казва, че не е идвала цяла година, а има всеки месец по сметка 8 лв. консумация. От ВиК ни казват: “Ами ние така действаме. Така правим.”

За някои този хаос е изглежда изгоден… А има ли ред - ще има и отчетност. Има ли отчетност, ще се видят и нередностите. Сандански заслужава промяна.

Г-жа Филчева посочва и друг конкретен проблем, нагледно показващ необходимостта от ново мислене и нов тип работа от страна на общината - “За да подобрим качеството на живот в нашия град, трябва да започнем да спазваме установения ред и правила. Трябва да убедим хората, че без самоконтрол, самодисциплина и открита гражданска позиция, резултатите няма да има.

В момента ред няма. Правила и закони много, контрол никакъв. Превръщането на градския площад в частна автогара, е една порочна практика, утвърдена в последните години. Това се извършва не просто през главата на местната власт, а с разрешението и "благословията" на настоящия градоначалник. Помним изявлението на кмета, който "разрешава" погазването на действащото законодателство, като той лично позволи паркирането до 15 мин. на площада.”

“Тук съм заради идеята. Заради амбицията на организацията. И заради капацитета на кандидата за кмет – г-н Яне Янев. И заради начина, по който се води кампанията – тя е на такова ниво, на което до сега не е се водила кампания за кмет и общински съветници. И основният ми мотив да приема предложението да участвам в листата е, че нищо от това, което се прави досега, не ми харесва. В РЗС намирам желание за положителна промяна и за подобряване качеството на услугите, в общинската администрация и общинските фирми.”

42 коментара
28 Август 2015 10:45 | ihu ahu
Оценка:
7
 (
21
 гласа)

Поредната кукувица на Янка на която й е ясно всичко и е дошла да дава акъл на нас простосмъртните. Рзс щяли да оправят положението.


28 Август 2015 10:55 | .
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

0бщина САНДАНСКИ има право да се разпорежда със земеделските земи останали след реституцията на земеделската земя, но законодателят е направил ограничения описани в пар. 27 от ПЗР на ЗСПЗЗ.
Едно от тези ограничения е да е налице !!!!! - обезщетяване на собствениците, чиято собственост не може да бъде възстановена, т. е производствата по обезщетяване по чл. 10б и 10в да са приключили. РЕЗУЛТАТА Е ЯСЕН -
Всичките тези продажби на земеделски земи са незаконни, г-н Янев ти що мълчиш ???? за незаконните решения за продажбата на земеделски земи ! решенията на общинския съвет САНДАНСКИ подлежат на контрол от областния управител !! в случая г-н МИХАЙЛОВ !!! но той нищо не прави, което е подсъдно.....
тук е зарито кучето ! .....за тия щуротий що са правени, някой трябва да иде у панделата ...с фамилия Котев - стария


28 Август 2015 11:06 | гражданин на Сандански
Оценка:
-11
 (
21
 гласа)

Успех! Добре е да има нови хора, които се нагърбват с тежката задача да разбият този порочен модел на управление!


28 Август 2015 11:16 | .
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

за г-жа Вера Филчева - нещо конкретно - ще повдигнете ли въпроса за незаконните продажби на земеделски земи ?


28 Август 2015 12:03 | до САНДАНСКИ
Оценка:
18
 (
24
 гласа)

Ами това мекотело баща и мина през всички възможни политически формации. Като почнеш от СДС та стигна до АБВ. Дупе дава само и само да е във власта. Сега се опитва и щерката да лансира някъде. Пробва в ГЕРБ - отрязаха го. В неговата АБВ листа не я слага да не му е "конкуренция" а и знае че и жена му няма да гласува за тях. Директно я е предложил и на Тотевите хора обаче и там удря на камък. И хайде в РЗС защото там си има ЦЕНОРАЗПИС. Определено място срещу определена сума... НЕЩАСТНИК допреди 2 месеца щерка ти яростно защитаваше АБВ а сега РЗС???
И тя е фурнаджийска лопата като баща си....


28 Август 2015 12:08 | Стар съветник
Оценка:
17
 (
25
 гласа)

Предлагам целият общински съвет да е от сем. Карамитови - баща, жена, дъщеря, зет, лели вуйни, стринки, чичовци и братовчеди. Сигурен съм че единодушно ще изберат това гюбре Людмил за председател.


28 Август 2015 12:43 | САМО ЯНЕ ЯНЕВ
Оценка:
-15
 (
23
 гласа)

Успех пожелавам на г-жа Вера Филчева. Това да се кандидатираш за общински съветник не е лена работа. Много е важно човек да е наясно със нещата, с които се захваща.


28 Август 2015 12:48 | Костадинка
Оценка:
-16
 (
26
 гласа)

Аз съм млад човек и не ме интересува кой от къде е минал и заминал, виждам една жена, която споделя, че вижда проблеми, които и аз виждам като гражданин на град Сандански. Тя не изглежда безразлична и знам, че ще направи всичко по силите си да промени нашия град към по-добро! Сандански е благоприятен за развитие на туризъм, има нужда да привлече нови чужденци и свежи инвестиции, а това няма как да стане ако не се оправи инфраструктурата в Сандански и околията и не се уредят проблемите с ВиК, както и други проблеми. Успех, г-жо Филчева!


28 Август 2015 12:52 | До РЗС
Оценка:
16
 (
22
 гласа)

Само едно не мога да разбера защо замазвате очите на хората? ИМАХТЕ ЗАКОННО ИЗБРАНИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ, които НИТО ВЕДНЪЖ НЕ ГЛАСУВАХА ПРОТИВ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА КМЕТА. Това какво говори драги ми смехурковци от РЗС ? Че и вие подкрепяте феодалният 12 годишен режим, през който Сандански бе пратен и приравнен със селата. Който бе превърнат от развиващ се в деградиращ град. Та така господин РАДИ, стига сте ни занимавали с вицовете си. Не мислете града и хората, които живеят в него за кухи лейки. На входа на града стои един паметник, който гледа към Петрич. Да същият на Спартак. Все пак господин за един ден РАДИ, само защото не си местен ще ти кажа какъв е лафа за Спартак. " Обърнат към Петрич казва: Петрич ако е град аз К. р. ки си отрежа". Но откакто видя вашият билборд и смехориите, които говорите, пишете, даже и Спартак си смени концепцията! Сега гласи: " Петрич, Янето ако не е пък с Дончо, аз К. р. ки си отрежа". Та така Радко "гръмката" ви кампания ще пожъне провал! Бягай докато можеш..


28 Август 2015 13:16 | !
Оценка:
18
 (
20
 гласа)

за Костадинка - то вече град не остана ! защо да дойдат туристи - що да гледат - бетони, та такива бетонни чудовища има на всякъде ! виж отгоре Нишана - нормален човек това не може да го приеме ! виж по р. Бистрица нагоре по реката - виж какво ненормално строителство кипи ! вековни буки се отрезаха, това ще доведе и до промяна на климата ! еколози, муфталози се мълчат ...та такова е Костадинке ..


28 Август 2015 13:32 | Иван Сотиров
Оценка:
16
 (
20
 гласа)

Мечтата на много санданчани е да станат общински съветници, но има един проблем .. Какво са направили в живота си и с какво са помогнали града ни да се развие ? Липита, Москов, Жоро Плейбоя, д-р Попов, Пешо Дудуша, на Карамита щерката.... Да продължавам ли.
На 25 октомври, излезте и гласувайте за личности и хора, постигнали нещо.
НЕ СЕ ПРОДАВАЙТЕ !!!
Нека променим статуквто и Тотев да си гледа внуците !!


28 Август 2015 16:11 | до Карамитов
Оценка:
13
 (
19
 гласа)

Пробвай да уредиш сина си в листата на ДПС бре. При Пухо Клюна. Там отмах ще ти приемат паричките и ще го впишат някъде в листата.


28 Август 2015 16:18 | иъцж.
Оценка:
-6
 (
20
 гласа)

Яне Янев ще е новия кмет на Сандански. Тотев памперса ще го пратим в старчески дом в Швейцария да си го гледцкат луксозно с паричките на народа. Кирчо ще дига ръчичка в общинския съвет. Не знам защо си губите времето за безмислени коментари


28 Август 2015 16:22 | Мимето
Оценка:
-13
 (
23
 гласа)

Вера си е много готина, как може да има такива завистливи хора, не мога да разбера. Тя е перфектна за общински съветник


28 Август 2015 16:45 | Гошето
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

Кампанията на РЗС не е лоша, но защо е нужно да се атакува по-този начин и Кирил Котев и Живко Иванов, хора, които са що годе чисти, особенно Живко Иванов. Атакувай Тотев, г-н Яне Янев, защото той е твоята заплаха. По-града се говори, че много силна е кампанията с купуване на гласове, така че насочи кампанията да бъдде Анти-ТОТЕВ.
Долу Тотев, Долу мафията.
Долу Илио Пасков-бореца, Долу Аделина стил, Долу Гикенски, Долу Пухи, Долу Васко Жечев-мастиката.


28 Август 2015 17:00 | До Гошето
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

Много ясно че ще атакува Живко Иванов. То това е единственият човек измежду всички, който е кадърен и доказал се човек. Човек който въпреки нападките през последния мандат не се е продал и няма да се продаде на коалицията Тотев - Янев. Затова и се чудят по какъв начин да го откажат, но човека обича родното си място! Та за това Гошето ще плюят по такива като него, а не към приближените си съратници от кръга Тотев - Янев. Но всичко се вижда така че кръга Тотев - Янев, ще бъде пометен наесен...


28 Август 2015 17:02 | До Гошето
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

Много ясно че ще атакува Живко Иванов. То това е единственият човек измежду всички, който е кадърен и доказал се човек. Човек който въпреки нападките през последния мандат не се е продал и няма да се продаде на коалицията Тотев - Янев. Затова и се чудят по какъв начин да го откажат, но човека обича родното си място! Та за това Гошето ще плюят по такива като него, а не към приближените си съратници от кръга Тотев - Янев. Но всичко се вижда така че кръга Тотев - Янев, ще бъде пометен наесен...


28 Август 2015 17:02 | до гошето
Оценка:
-2
 (
10
 гласа)

гореспоменатите имена ще останат в най-срамната история на Сандански под управлението на цар Левун. Дано кмета се смени и има нови лица в управлението като тази млада дама.


28 Август 2015 17:03 | мнение
Оценка:
3
 (
11
 гласа)

абе живко не става за нищо


28 Август 2015 17:31 | мнение 2
Оценка:
4
 (
10
 гласа)

Точно така. Като ликвидационната комисия е. Става само да съсипва фирми- която и фирма да е подхванал, я е фалирал. Вземете го, ако го искате!


28 Август 2015 17:47 | Атанас Атанасов
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

Радко как е положението? Ще има ли концерти, заря, нещо скара-бира. Стига сте ми публикували тука статиики. Нещо Азис, Фики, Софка викнете. И стига сте се били такива циции, заколете някое теленце така, хвърлете пържолки на скарата. 2 - 3 теленца, и без това тая година се заплодиха повечко. Иди купи един полски фиат, сложи му едни полски номера, кажи че ти е от Лех Валенса подарък. Разшетай се до Джъмбото купи една топка топка за бейзбол, дай на някой да се разпише пък кажи че лично при съвместното ти партньорство с Бил Клинтън ти я е дал в знак на доброто ви сътрудничество. Снимай се качи ги у фейса. После като дойдат Азис и Фикито на откриването на кампанията подари им ги. Като раздаваш пържоли като попривършат кажи след като спечелим изборите ще има повече телета, ще има скара на всеки ъгъл в града. Те хората сеир искат Радко. Дайте им го вашия вожд Знае как. Панаир искаме. Склавскио панагир да е у градо Радо у градо насред центаро...


28 Август 2015 17:57 | възпитан
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

Сандански е отдавна едно голямо село, не виждам за кой да гласувам, дори лелката, чистачката и т. н. всичко което е подчинено на общината се назначава с благословията на кмета, не вярвам това да се промени, трябва да се даде път на младите и образованите а не на мамини и таткови дечица, но то пък образованите с морал избягаха отдавна, така че ...изход за града не виждам


29 Август 2015 16:53 | Анти-граждански съвет
Оценка:
11
 (
13
 гласа)

Най-мразения човек в Сандански обявява покрепа на водената от него АБВ за Тотев, нормално на другия ден дъщеря му се появява в листата на скачените съдове РЗС.... Там вече я чака друго дете на Тотев кадър- Пензов. Знаеше се, че Янчо си седеше в скута на дедо Доне, а сега вече обявиха и официален брак!


29 Август 2015 17:14 | старогражданин
Оценка:
-4
 (
6
 гласа)

Не помня юрист, който да е загубил от участие в политиката. В личен план. Вие си знаете до колко дамата може да е полезна за делото на Гражданския съвет. Перфектното владеене на правната материя около местното управление е дефицит в българския политически живот. Реакция на мига, поне на нивото на опонентите от другите партии-така го виждам съветника-юрист от Гражданския съвет. Едно участие в предизборната надпревара само с поглед към огромната маса на негласуващите. Такава я виждам ролята на Гражданския съвет в предизборния процес. Гласуващите са ясни-някаква местна форма на корпоративен вот. Нещо като Лидер. Нещо като нищо...


29 Август 2015 17:14 | Дон Тато ди Тути Тоти
Оценка:
12
 (
14
 гласа)

Карамита от АБВ ми даде подкрепа, но не може да вкара двама души от семейството си в листата на АБВ, затова уредихме момичето при партньорите от РЗС.


29 Август 2015 17:28 | за старогражданин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Областния управител г-н Михайлов що не иде да види тия отровени хора !
Тия хора са забравени и от държавата и от бога .....поп за заведе живи да ги опее ...


29 Август 2015 17:37 | старогражданин
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Бързам за нивите. И при нас свърши водата за поливане. Простете ми за тафтологията в предишния коментар.


29 Август 2015 17:47 | с.Кръстилци - срам !!
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

за старогражданин - ние сме на водоноската - жив и здрав да си .....


29 Август 2015 23:40 | някой
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Ех Верче, Верче що не си стоиш на страни от тези глупости !?
Помниш ли как ти го слагах нежно, как го милваше ласкаво? Виж кака ти Искра от Елита, тя също го поемаше много добре . И сега след като стана велика бизнес дама пак си го послагва но стои далече от политиката . Слагай си го и ти, прави това което можеш и бягай далече от политиката


30 Август 2015 11:11 | Дон Тато ди Тути Тоти
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

С идеята за лично обогатяване за сметка на Сандански обединих най-доброто в града --Карамита от АБВ, Пухи от ДПС, Пръча от Атака и Яне от РЗС .И сега когато, още един член на семейството на Карамита трябва да влезе в съвета партньорите от РЗС подадоха ръка и сега семейството ще бъде още по-достойно представено в общата кауза


30 Август 2015 11:38 | .
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

за гласуването за ЛАФКА някой можели да ми каже кой как е гласувал поименно


30 Август 2015 13:14 | Петя
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Гласували против Лафка- 4 съветника от ГЕРБ, 4 съветника от ВМРО, Емил Терзийски и Георги Панчев. Въздържали се Анталавичев и Дончев от Герб и Живко Иванов-общо 13.
Отсъствали Синански и Стаменов от Герб. Правете си изводи!


30 Август 2015 13:36 | за петя !
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Дончо Ризов от БСП ?? нещо не излиза бройката ?


30 Август 2015 13:54 | за Петя !
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Извънредната сесия на ОбС - Сандански, не проясни никак ситуацията около разполагането на 5 павилиона на "Табак Маркет" АД (Lafka) по ул. "Македония" и бул. "България".

Паритетът в гласовете за и против (13/13) на практика не казва нищо относно върнатите от управителя на Област Благоевград предишни решения на местния парламент.

Неколцината запитани общински съветници също не можаха да кажат еднозначно какви са юридическите и фактически последици от това гласуване.
Поименно кой как е гласувал - това ме интересува ??


30 Август 2015 15:45 | старогражданин
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Запазете тишина от Кръстилци за няколко дни. Да видим кой ще се изсили пръв от "доброжелателите " на селото. Бях забравил за любимците на Цветанов от "Нова алтернатива"...


30 Август 2015 15:51 | за старогражданин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

изпуках ме за вода .....нека дойде областния да види ....изпуках ме ..


30 Август 2015 17:46 | КРАСИ
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

ИНТЕРЕСНО!!! ДЪЩЕРЯТА НА ЛИДЕРА НА АБВ-Сандански, ЛЮДМИЛ КАРАМИТОВ, В ЛИСТАТА НА ЯНЕ ЯНЕВ !!! :))

Дъщерята на лидера на АБВ-Сандански, Вера Филчева, най-после се добра до място в листа за кандидат-общински съветници. Нейния татко от три месеца се мъчеше да я внедри в листата на ГЕРБ, но от там логично го отрязаха.
Напъните му да я внедри след това в листата на РЗС, очевидно са се увенчали с успех. Човечецът си е платил за мястото й, и прочутият от с. Малък Цалим я е приел с охота в отбора си.
И така, какво се получава сега: политическия кастрат, Люси Карамитов ще оглави листата за кандидат-общински съветници на АБВ за предстоящите избори, а дъщеричката му ще играе от листата на РЗС. Я, виж ти!!!
Същия плазмодий, преди дни даде официално подкрепата на АБВ-Сандански за действащия кмет - Андон Тотев, а собствената му щерка ще се състезава от листата на партия, която уж се бори срещу досегашното статукво.


30 Август 2015 17:48 | КРАСИ
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

Е, скъпи съграждани, останали ли са още съмнения у вас, че сбирщината около Янка Янева е в схемата на Доньо Левунски за подсигуряването му на пореден четвърти кметски мандат..??
ЯНКЕ, ТИ К.. РВО ДОЛНА!!!! Свали си проститутската маска и спри да играеш фалшивата роля на борец срещу свинския феодален режим на приятеля ти Дончо. Разобличен си, скапаняко! Вече и на последния идиот му стана ясно, че нападките ти срещу него са умело-режисирани и предварително-договорени, с цел да заблудиш наивния според теб сандански електорат. Е, да, .. ама няма да ти мине номера, знай това!
На съгражданите ни отдавна им присветкваше лампичката, че ти и послушните пудели около теб сте в един балет с левунското прасе и танцувате заедно.


30 Август 2015 17:50 | за КРАСИ
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

такова е .....да застанем зад някой читав кандидат ...


30 Август 2015 17:52 | Дон Тато ди Тути Тоти
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Казах на Янето, че парите си ги даваме на РЗС като партия, но както миналия път съветниците вътре в листата на РЗС ще си я редиме само ние двамата с Бабалев, за да не стават грешки. Ето момичето на Карамита от АБВ, ето Пензов, деца на наши верни другари, но сега като нямаме контрол над БСП, ще помагат другите наши партии .Нека утре да кажат, че Дон Тоти не се грижи за таланливите деца на своите кадри. Както сменихме фамилията и регистрацията на Радо Райков, скоро чакайте и моите и на Бабалев деца, у тия доказани листи РЗС.


30 Август 2015 19:14 | Санданчанин !!
Оценка:
4
 (
10
 гласа)

Моля ви господин кмете, смилете се над града ни и се пенсионирайте. Желая ви здраве и леки старини.


31 Август 2015 06:17 | за Радослав Райков
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

отговори на Краси, не се крии кат Янето .....и какво стана со главната улица




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар