Кметът на Якоруда Н. Кафелов запечати спортна база на биатлонистите на Белмекен

14 юли 2012 00:20   28 коментара   41941 прочита
Н. Кафелов
Н. Кафелов


Н. Кафелов

Продаде без търг бунгала на приятеля си Х. Хърльов

Кметът на община Якоруда Нуредин Кафелов спря тока и запечати спортната база на Белмекен, ползвана безплатно от детски и национални клубове по биатлон, ски ориентиране и ски бягане от цялата страна. В сряда служители на общината, придружени от полицай, се качиха в разкошната високопланинска местност до яз. “Белмекен” и облепиха вратите на 7 огромни бунгала, в които има имущество за 100 000 лв. - главно спортни пособия, мебели и бяла техника.

Още преди общинарите да си тръгнат, управителят на Спортния клуб по биатлон в гр. Чепеларе и пръв почетен гражданин на града Савко Хаджиев, който е брат на доскорошния старши треньор на националния отбор по биатлон и настоящ заместник-кмет на Чепеларе Боран Хаджиев, показно скъса лепенките на бунгалата и обяви, че тръгва за среща с Ахмед Доган, когото ще моли да укроти частните апетити на якорудския си кмет Н. Кафелов поне докато по казуса не се произнесе българският съд.

Според Хаджиев кметът Кафелов и приятелят му Хасан Али Хърльов целят да купят на безценица бунгалата и да направят там частна туристическа база. Планът е приведен в действие миналата година и 2 от бунгалата вече са собственост на Хърльов, който ги купил тихомълком за 6000 лв. Борбата сега е за следващите 7.

Как се стига до абсурдната ситуация?

Белмекен е в границите на община Якоруда, но земята и многобройните сгради, стадиони, кортове и др., които са в актива на Национална спортна база “Белмекен”, са държавна собственост. Базата е строена през 1968 г. от войници на пловдивското военно поделение 300-200, които, докато работят на Белмекен, живеят в 11 бунгала, докарани от военните. След като строежът е приключен, поделението зарязва бунгалата и в продължение на 30 г. те остават празни и необитаеми.

Въпреки че са сериозно ръждясали и с избити прозорци, през 2000 г., по време на първия му кметски мандат, Н. Кафелов им хвърля око и успява да ги деактува като частна общинска собственост с малка юридическа хитрост - ламарините, държащи се на по 1 винт, са описани като “полумасивни сгради” с обща площ 18 531 кв.м. Понеже бараките са буквално руини и още няма идея какво да ги прави, Кафелов ги дава на проявилия към тях интерес клуб по биатлон в гр. Чепеларе. Треньорът Хаджиев ги взима с идея да стегне поне част от тях, за да имат децата му къде да нощуват безплатно, докато са на лагер на Белмекен. Получава ги лично от кмета Кафелов с протокол, издаден на 23 август 2000 г. В края на 2001 г. и Националното управление по горите, собственик на земята, сключва със Савко Хаджиев договор за учредяване право на ползване върху 9-те дка за срок от 10 г.

С родители доброволци Хаджиев веднага започва ремонт и обзавеждане на бунгалата. Мебелите са от затварящи хотели на Пампорово, печки и перални купува с негови лични средства. Зад ръждясалите ламаринени стени са обособени спални, кухненски трапезарии и боксове, перални помещения и кътове за отдих. За едното от бунгалата, което е на самия път, биатлонистът тегли личен заем от 15 000 лв., за да го направи по-представително - за треньорите и родителите, които придружават хлапетата на лагерите им. Понеже леглата са много, Хаджиев раздава ключове от тях и на колегите си, треньори по ски ориентиране и ски бягане от цялата страна. Малките спортисти ползват базата напълно безплатно - плащат си само тока и ако има липси и повреди. Идват тук само за тренировки през юли и август, затова Хаджиев предлага на Кафелов да определи човек, който да води в базата якорудските деца през останалите месеци. Градоначалникът отказва жеста.

През 2006 г. Хаджиев вкарва в НУГ от името на клуба искане за изключване на 9-те дка гори и земи под бунгалата от горския фонд, за да строи учебна зала, столова, спални, рецепция, администрация, спортни зали, фитнес, алеи и паркинг, но след като не получава отговор, в края на миналата година подава молба в Министерството на земеделието и храните да се продължи 10-годишният срок на ползване на обекта.

Преди Хаджиев да получи отговор, кметът Кафелов неочаквано се сеща за бунгалата, които вече не са неизползваеми ламарини, а прилични бази за почивка, и без решение на ОбС продава 2 от 9-те бунгала на приятеля си Хасан Али Хърльов. Едното е представителното, което Хаджиев обзавежда с кредита, който е теглил. Биатлонистът, който е и първият треньор на Екатерина Дафовска, разбира за продажбата от самия Хърльов, който му звъни по телефона: “Аз купих бунгалото, трябва да го освободиш”.

Успоредно с незаконната продажба Кафелов пробва да получи собственост и върху земята, за да може подаръкът за приятеля да е пълен. Той пуска искане до Изпълнителна агенция по горите за промяна на предназначението на земята, която смятал да използва заедно със съществуващите сгради “за развитието на туризъм”, но на 08.12.2011 г. ИАГ го отрязва.

На 1 юни 2012 г. Кафелов се опитва да сложи ръка и на другите бунгала. По негово предложение ОбС му гласува правото да продаде на неприсъствен публичен търг останалите 6 бунгала, които негов експерт е оценил на 60 000 лв., а последното от някогашните 9 бунгала да даде под наем. Междувременно областният управител Костадин Хаджигаев спира решението на съветниците, защото те дори не бяха указали кои точно са бунгалата, и то не е влязло в сила. Въпреки това дни след сесията, на която му разрешиха продажбата, Кафелов за пръв път праща служителите си да запечатат бунгалата.

Веднага след акцията Савко Хаджиев къса лепенките и настанява група биатлонисти в стаите, които лично е обзавел. Във вторник, 10 юли, по нареждане на градоначалника на бунгалата е спрян токът. В базата тъкмо са пристигнали 13 деца между V и ХI клас от Стамболово и Ихтиман заедно с готвач, 2-ма треньори и 2-ма родители. Децата чакат 2 часа на тъмно, но след като лампите не светват, заминават за Банско. В сряда Кафелов прати за пореден път служителите си с лепенки.

Преди да тръгне да търси Доган, Савко Хаджиев пусна жалба срещу неправомерните действия на кмета Нуредин Кафелов в Областната администрация и натовари адвокат за съставяне на жалба в прокуратурата. К. Хаджигаев незабавно разпореди проверка на цялата документация, включително и по какъв начин Хърльов е станал собственик на 2 бунгала без решение на ОбС, без търг, без оценка.

Освен взаимни интереси в Белмекен Н. Кафелов и Хасан Али Хърльов имат и други допирни точки. Хърльов е председател на кооперация “Мусала” и през последните години усилено продава имоти на кооперацията както на себе си, така и на дядото на кмета Кафелов - Мустафа. Бащата на Хасан - Али Хърльов, е горски по образование, но е управител на общинска фирма “Строител” ЕООД и е заместник-председател на ДПС в Якоруда. Братът на Хасан - Салих, пък е юрист в общината, макар че никой не е виждал диплом за завършено висше образование по право на негово име.


Още за: Н. Кафелов   база   Белмекен   Още от: Политика

Принтирай статия
28 коментара
14 Юли 2012 09:03 | якорудчанин
Оценка:
16
 (
34
 гласа)

кмет... БОКЛУК. Този алчен елемент наричан дядо Боже, раздели хората на Якоруда, братовчеди, роднини, приятели, избиратели, религия.. а бе до неговото царуване имаше нормални взаимоотношения между хората. Сега в условия на голяма безработница, това говедо приложи най изпитания принцип:доноса, подмазвачество, роднинство, партийност... Наскоро"уволни"и Ахмед Сървайвар като общински младежки секретар на ДПС, само защото е мислещ, самостоярелен и достоен човек, който не се води по мръснишкия му характер. А Якоруда е известна напоследък с двама :АХМЕД и кмета БОКЛУК-Кафел ага. Съчувствам и съжалявам за този човек Хаджиев, работещ за младите таланти на България, но трябва да е убеден, че нищо не може да направи на този самозабравил се хомосапиенс. Говори се, че е на "служба"все още ....Ще намерим начин да попитаме г-н Цветанов, има ли нужда от такива "пазители" на... и какво толкова е допринесъл за сигурността за изстрадалата Якоруда, та толкова е"дълбоко законспириран, "и власт и закон не г


14 Юли 2012 09:56 | ха ха ха
Оценка:
10
 (
20
 гласа)

Тоя какъв боклук е


14 Юли 2012 10:07 | Man
Оценка:
5
 (
21
 гласа)

До якорудчанин

Когато ядохте кебапчетата на изборите не рИвахте.


14 Юли 2012 10:44 | маистора
Оценка:
8
 (
16
 гласа)

а бе не мога да схвана ние от селата гласувахме за ваня а се оказа 4е тои пе4ели в селата 99 процента. този боклук се сеща за селата веднаж на 4 години. аз ли4но сам сарбал попарата на този неандерталец но какво да се прави тои е 4овека с власт
а


14 Юли 2012 11:14 | асан
Оценка:
10
 (
18
 гласа)

Кмета е долен мръсник! По време на избори си приказва с всеки, подмазва се, да си сме се били хванали за ръцете, за да прогресираме, а ся 4 години неможеш да се добереш доп него. Перио се като пуйка! На следващите избори не Доган еми Аллах да слезне нема да гласувам поече за тия гадове. Щом нашия кмет краде толкова, значи тия от София го Държат! Жалко и за децата, че не им се дава възможност да тренират!


14 Юли 2012 11:27 | sffs
Оценка:
12
 (
18
 гласа)

В България е пълно с продажни боклуци, които по всякакъв начин пречат на младите и кадърни хора да се развиват. Е, г-н Кафелов, толкова ли нямаше къде другате да насочите интресите си, а точно тази единствена база за биатлон в страната да затваряте! Просто безобразие. Съжалявам жителите на община Якоруда, че вероятно са принудени да търпят този нещастен човечец!


14 Юли 2012 12:55 | cheri
Оценка:
2
 (
10
 гласа)

нали се знае кой и защо го държи, през оня строй слухтеше под прозорците на хората, за да иде на другия ден да докладва кой каква радиостанция е слушал в къщи, като става въпрос за Свободна Европа и други такива забранени и много от сегашните депесари изпатиха от него, но се страхуват


14 Юли 2012 13:46 | VINETU
Оценка:
3
 (
13
 гласа)

Кафелов и неговите глашатай са изкупили в-к "Струма" още рано сутринта, за да не го четат гражданите, в 8. 00 часа вестника го нямаше никъде в якорудско..... Всеки да си прави извода за този самозабравил се "човек"...


14 Юли 2012 18:19 | Георгиев
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2012/07/13/1864995_dim_dim_dim_da_vi_niama/ Коментирайти това.....


14 Юли 2012 18:53 | ЦЕНТРАЛЕН НАПАДАТЕЛ
Оценка:
2
 (
10
 гласа)

Дано БОГ накаже рушителите на майка БЪЛГАРИЯ!


14 Юли 2012 22:04 | БОЖИК до Ц.НАПАДАТЕЛ
Оценка:
4
 (
12
 гласа)

Д0като 4акате БОГ нема да стане нищо, взимаите СОПИТЕ, и си свършете сами работата.


15 Юли 2012 09:45 | .....
Оценка:
1
 (
11
 гласа)

В България трябва да има смъртно наказание, убеден съм в това, защото Народ и Държава-загиват, изчезват и само незаконно забогатели, убийци, цигани и чуждестранни пенсионери ще я населяват след години. ЕС ни погубва, като ни държи най-болни и най-бедни.


15 Юли 2012 15:12 | РЕАЛИСТКА
Оценка:
1
 (
13
 гласа)

Нищо ново... Тоя дебил отново се проявява. Не мога да си обясня обаче как гордите якорудчани го търпят, как гласуват за него. А това със спирането на тока е запазена марка на този индивид. Той редовно спираше тока по кметските избори, когато идваха неговите опоненти по селата. "Дядо боже всичко може" - това е казвал на една от пиянските си вечери въпросният господин. Не знам какво още трябва да направи, за да самосезира държавата. След като и Мечо преди време го разпъна на кръст, и призова даже и Цветанов, и Борисов да отидат при него, за да им покаже явни доказателзтва за далаверите на Кафелов, какво още трябва да направи, за да се задействат нещата. Трябва да направим една група във FACEBOOK, която да иска сметка на тоя крадец.


15 Юли 2012 18:34 | коренарски
Оценка:
1
 (
13
 гласа)

ВАЖНО. Драги Якорудчани нека всички заедно се опитаме да спасим община Якоруда която от ден на ден става все по зле и зле. Града се срива пред очите ни ! Ние сме група от хора заинтересовани за града. Молим жсички грайдани които милеят за граг Якоруда да спрът да плащат данъците си абсолутно всички към община Якоруда. За съжаление парите които ние плащаме за данъци не се влагат за поддръжка и развитие на града. А отиват голяма част от тях в рацете на шефа на фирма строител град Якоруда който всеки ден почти от 12:00 на обяд до 14:00 в талевото заведение с кмета на село смолево ядат и разпиват с сериозни коли4естжа скъп алкохол плащаики сметки на цена колко то е една заплата на хората по член 9. Както е и ясно че тоя държавен служител шефа на фирма строител град Якоруда не работи след обяд защтото е пиян. От там и идва проблема защто кмета кафелов не взима мерки и позволява на човека на който е поверил фирма строител и грижите за града да не работи а разпива през половината си работно в


15 Юли 2012 18:40 | коренарски
Оценка:
2
 (
14
 гласа)

който не вярва нека посети талевото заведение от12:00 на обяд до 14:00 или ако не са там двамата пияници са на рибарника на Николай (тронката) в месността бяла места. та те изпиха парите от нашите данъци та никои не им казва нищто че са испили бюджета за поддръжка на града та няма да присвоят белмекен.


15 Юли 2012 18:54 | коренарски
Оценка:
1
 (
11
 гласа)

който не вярва още утре да се увери


16 Юли 2012 15:55 | anonimen
Оценка:
4
 (
18
 гласа)

Абе якорудчани какво ви интересува кой къде яде и пие. Та на вас не ви се работи. Не сам виждал друг площад като вашия
Пълен с кафеджии и клюкари. Така до никъде няма да стигнете. Кмета ви е виновен. Всички които пишете тука сте едни бездарници и олигрофени...


16 Юли 2012 17:53 | no name
Оценка:
0
 (
16
 гласа)

Вие тъпи ли сте не мога да разбера ? Погледнете себе си, после пишете за хората! Кметът е КМЕТ, защото е избран от хората (хора подобни на вас)!! Вземете се в ръце и спрете да плюете змии и жаби по негов адрес още по малко по адрес на Абдишката ! Специално ти - "До Шери" .. какво не можеш да достигнеш тази империя и за тва ли те е яд .. ами нормално ако си си размърдал/а задника навреме щяло е и ти да си част от богатите в Якоруда ! А за Абдишков не можете да кажете нищо, защото когато той е работел вие сте спали, яли и пили .. СЕГА ТОЙ Е БОГАТ И УВАЖАВАН, А ВИЕ - ВЕЧНО ОПЛАКВАЩИТЕ СЕ МИШКИ !!!


16 Юли 2012 18:02 | ina
Оценка:
1
 (
15
 гласа)

Браво "no name" показа им от къде изгрявало слънцето ... Човек трябва да е прекалено ограничен и злобен, за да не признава своето падение или възхода на друг ! Г-н Кафелов, Вие сте неразделна част от Якоруда и властта на Якоруда. Да, в трудно положение се намира града, но само Вие можете да помогнете! За г-н Абдишков искам да кажа, че е човек с БЪДЕЩЕ, човек, който наистина има с какво да се похвали (защото много от Вас никога няма да бъдат на нивото му и да се мерят с него) Продължавайте все така, ние сме плътно зад ВАС!


17 Юли 2012 00:32 | али
Оценка:
-1
 (
15
 гласа)

ЕВАЛА на последните трима/no name, ina, anonimen/. Всички останали сте само едни комплексари, нямащи и най-малка престава какъв късмет извадихме с Г-н Кафелов като кмет на общината. Това което трябва да направите, е да престанете да се излагате като пишете глупости


17 Юли 2012 20:50 | независим
Оценка:
-3
 (
11
 гласа)

АКО ИМАШЕ ДЪРЖАВА И ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО НЯМАШЕ ДА СЕ СТИГНЕ ДО ТУК И ТЪЙ КАТО ГИ НЯМА НИТО ЕДНОТО НИТО ДРУГОТО : "КУЧЕТАТА ЛАЯТ КЕРВАНА СИ ВЪРВИ" ОСТАВА НИ САМО БОЖИЕТО ВЪЗМЕЗДИЕ, КОЕТО АКО ИСКАТЕ ВЯРВАЙТЕ ЩЕ СЕ СЛУЧИ....


18 Юли 2012 01:42 | (
Оценка:
-3
 (
13
 гласа)

нека ви якорудчани като сте прости каго галоши вие го направихте кмет не някой друг докато сте с просташкото мислене че алах ви гледа таща ще бъде, но това ви е малко на вас прости народе в якоруда


19 Юли 2012 19:48 | киоров
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

и днес шефа на общинската фирма строител разпива цял следобяд с кмета на село смолево на рибарника в месността бяла места Питаме ние днес не беше ли работен ден ???? та тоя дет е един от тиа дет се грижът за обтината пие водки а не работи.


06 Август 2012 08:25 | шери
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Абе Якоручани незнам защо търпите това. В Якоруда не се прави нищо освен да се покриват делаверите на шефа на фирма строител. И да му дават пари за да пие а не да работи


29 Декември 2013 12:16 | МАРГАРИТА
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Хей хора..... вие трева ли пасете, в носовете ли си човъркате..... както ви е яхнал този БАШИБОЗУК това овче стадо ...не се знае къде ще ви закара... вземете се в ръце и, ако имате нужда от помощ веднага викайте за помощ с общи усилия ще го измъкнем този кютюк... кой е той да забранява за децата празник, който цяла година чакат.... да запечатва..... махайте го, защото той ще вИ оправи...


29 Декември 2013 12:19 | МАРГАРИТА
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

АБЕ ЯКУРУДЧЕНИ... ВИКАЙТЕ ОТ ВСЯКЪДЕ ПРОВЕРКИ.... ПИШЕТЕ И ГО ПРИТЕСНЕТЕ ТОЯ ГЛАВОК!!!


29 Декември 2013 19:06 | Българин
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

А пак гласувайте за БСП и ДПС.


30 Декември 2013 10:14 | Yurkin
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Драги съграждани от град Якоруда. Вече за много от нас е срамно да се наречем Якорудчани защото нашата община е една от най изостаналите в развитието си. Няма никакво развитие от 5 години на сам. Няма нито едно открито работно място. Хората тънат в мизерия и гледат от страни безпомощно как на кмета Нуредин Кафелов не му пука нито за град Якоруда нито за селата. Изпяолзваха ни за изборите да гласуваме за него и за ДПС и всичко след изборите се забрави. Не му пука за хората нали го подсигорихме за още 4 години като кмет. Остави грижите за града в ръцете на шефа на общинската фирма СТРОИТЕЛ които краде и използва общинските пари които са за град Якоруда и за селата за путища за почистване на улици за собствени нужди. Кмета Нуредин Кафелов се прави че не вижда как шефа на фирма Строител Хърльов безмилостно харчи нашите пари пари от местните данаци и такси които плщаме без да ни питат имаме ли или нямаме възможност да плащаме. Шефа на фирма Строител град Якоруда Хърльов дори не работи и не




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар