Ексдепутатът от "Продължаваме промяната" в Благоевград, Андрей Гюров в списъка на президента за служебен премиер, ето кои още са сред 10-те възможни

26 март 2024 10:13   25 коментара   18113 прочита


Предсрочните парламентарни избори в България са почти 100% сигурни – ГЕРБ отказаха да продължат коалицията с ПП и ДБ в рамките на настоящия парламент и евентуално ще опитат пак след вота. След промените в Конституцията, извършени от ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, президентът вече няма пълната свобода да избере служебния министър-председател, а трябва да посочи един от конкретно изброени държавни длъжности.

Преди да се стигне до назначаване на служебно правителство има още няколко стъпки: предстои във вторник Народното събрание да обяви първия мандат на ГЕРБ за неизпълнен, след това ПП-ДБ ще получат втория мандат, ако не успеят да съставят правителство в рамките на седмица ще се премине към връчване на трети и ако и той е неуспешен, тогава президентът Румен Радев ще трябва да действа.

Изборът на президента

Депутатите записаха в Конституцията, че държавният глава може да избира от списък с 10 души. Те са точно определени, като това са председателят на Народното събрание, управител или подуправител на Българската народна банка, председател или зам.-председател на Сметната палата и Омбудсман или негов заместник. Кои лица обаче стоят зад тези постове, пише економик бг

 

Председателят на Народното събрание

В момента председателят на Народното събрание е Росен Желязков, който бе номиниран за министър на иновациите и растежа в проектокабинета „Габриел“. Той е дългогодишен депутат на ГЕРБ и бивш транспортен министър.

Управител или подуправител на БНБ

Управител в момента е Димитър Радев. Той бе преизбран за втори мандат като гуверньор през юли миналата година с гласовете на ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС. Преди това той оглавяваше банковата институция от 2015 г., като тогава бе номиниран отново от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Радев има трима подуправителя. Това са Андрей Гюров, Петър Чобанов, Радослав Миленков. Гюров и Чобанов станаха подуправители отново през юли миналата година, след като управляващото мнозинство постигна съгласие за това.

Гюров бе депутат от „Продължаваме промяната“ и искаше да оглави БНБ по времето на кабинета „Петков“, когато влезе в битка за мястото с кандидата на „Има такъв народ“ Любомир Каримански. По време на изслушванията тогава се появиха съмнения около образователния му ценз.

Чобанов е дългогодишен депутат от ДПС. Той бе финансов министър по времето на кабинета „Орешарски“ и в момента, в който фалира Корпоративна търговска банка.

Третият подуправител – Радослав Миленков – влезе в БНБ през 2019 г. по времето на третия кабинет на Бойко Борисов. Тогава лично Димитър Радев внася кандидатурата му в парламента за гласуване. Преди това е работил в Европейската централна банка, бил е председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Освен това е заемал длъжност главен финансов директор и член на борда в Първа инвестиционна банка.

Председател и зам.-председатели на Сметната палата

Председател е Димитър Главчев, а зам.-председатели Горица Грънчарова – Кожарева и Тошко Тодоров.

Димитър Главчев оглави Сметната палата, след като миналата година ГЕРБ издигна кандидатурата му. Той получи подкрепа и от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и от ДПС. Той бе дългогодишен депутат от ГЕРБ и председател на парламента през 2017 г.

Горица Грънчарова – Кожарева бе временен председател на Сметната палата в периода, когато предишният управител Цветан Цветков бе отстранен от поста с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“ малко преди края на 48-ото НС. Тя работи в институцията от 2005 г., като е избрана за зам.-председател от парламента през 2015 г.

Тошко Тодоров също става зам.-председател през 2015 г. По време на първото правителство на ГЕРБ е бил и заместник-изпълнителен директор на НАП. След това става главен експерт и оперативен помощник на Главния секретар на МВР тогава Калин Георгиев.

Омбудсман или зам.-Омбудсман

Все още Омбудсман е Диана Ковачева, като заместник й е Елена Чернева-Маркова.

Не е ясно дали държавният глава ще може да избере за служебен министър – председател Диана Ковачева, тъй като в началото на годината бе избрана да бъде новият български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Ковачева ще бъде заместена на поста от Чернева-Маркова през юли.

Първоначално през 2016 г. Ковачева бе избрана за зам.-Омбудсман, а след това и за омбудсман. Преди това, през 2011 г. бе министър на правосъдието в първия кабинет на ГЕРБ. Тогава председателстваше Висшия съдебен съвет при избора на Сотир Цацаров за главен прокурор, като не даде възможност да бъдат гласувани номинациите на другите двама кандидати.

Елена Чернева-Маркова става заместник на Ковачева през 2020 г. Номинацията й за поста прави самата Ковачева след предложение на неправителствени организации. Парламентът почти единодушно я одобрява, като само БСП гласуват „въздържали се“, тъй като в битката за поста участва и техен депутат – Милко Недялков.

Чернева-Маркова има юридическо образование и 30-годишна адвокатска практика. Била е председател на Националното бюро за правна помощ, като по нейна инициатива е създадени национален телефон за правна помощ, регионални центрове за консултиране и др.

Има ли полезен ход президентът?

Преди месеци държавният глава заяви, че ако се стигне до такава ситуация „ще кара поред, по домовата книга“. Радев коментира, че с поправките в Конституцията не е ясно кой ще носи отговорност при евентуално служебно правителство.

Той подчерта изрично, че не може да бъде принуден да подпише указ за назначаване на служебно правителство, ако не е съгласен със състава му. Малко е вероятно обаче това да се случи, защото както самият държавен глава каза тогава " отиваме в хипотезата на една дълбока парламентарна и конститционна криза, от която никой няма интерес" -

еconomic.bg

 


Още от: Политика

Принтирай статия
25 коментара
26 Март 2024 11:38 | Бай Насе с трабанта
Оценка:
-2
 (
18
 гласа)

За съжаление държавният номер 1 ще го запомним само с от избори в избори. И пак така,
И така до 100 : (


26 Март 2024 12:22 | Мимо
Оценка:
12
 (
18
 гласа)

Баш тоя циганин гюро нема да го огрее


26 Март 2024 13:18 | Позор
Оценка:
5
 (
15
 гласа)

Заради тези боклуци от ДБ, промяната се унижава да се моли на мафията ГЕРБ, ако така продължавате и 2%няма да имате.


26 Март 2024 13:48 | Срам
Оценка:
11
 (
19
 гласа)

Промяната да се моли на мафията от Герб ?! Кажи честно ? Кирчо смело се изтеричваше, че никога няма да управлява с Герб ....И после какво - заби по един мек .....на всички хора гласували за ПП и се коалира с Герб..... Демек и двете са мафия.... Па ние нека си джафкаме по форумите.... На никой ме му пука за хората.... Увеличиха тока, водата, данъците, мобилните услуги, цените на храните ....ние си траем ..... Всички за командвани от интереса да си напълнята гушите --- .....ПП = ГЕРБ = ДБ =ДПС = Мафия.....


26 Март 2024 14:30 | точен
Оценка:
0
 (
14
 гласа)

Е, нема такова намръщено, тесногръдо и безлично същество като Руменчо- зеления чорап . Продължава с пътя на копринката, тази димитровградска какавида . Неопазил семейство как ще опази държава?!


26 Март 2024 15:05 | Мухаха
Оценка:
-1
 (
9
 гласа)

Ще опази майка ти, да не и скапа трътката и путлето от помпане, после да ти роди братче, същата отрепка, като теб


26 Март 2024 17:28 | Неможачи
Оценка:
7
 (
15
 гласа)

Какъв Гюро, какви 5 лева. Този помак нещо да направи за Благоевград? В момента всички виждаме как ППДБ коленичат и се молят на ГЕРБ и Бойко Борисов да направят правителство, само и само да останат във властта. Човорят за чест, за мъжка дума..... Да си припомним какви бяха техните предизборни изказвания и планове. Да вкарат Бойко Борисов в затвора, Пеевски за магнитски и никога правителство с ГЕРБ или ДПС и какво стана, всички виждаме каква промяна дойде. Никога повече ППДБ


26 Март 2024 17:35 | ххх
Оценка:
-4
 (
8
 гласа)

Спасението е, президентът да възложи на Гюров да състави правителство. Това диктува народния разум. Другото е, разбойниците от банкя, и зурлата шиши.


26 Март 2024 17:41 | До ххх
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Правилно! Гюро премиер, а Санданския призовкар министър !!! За да е цирка пълен !!


26 Март 2024 18:06 | Мимо
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Гюро мангала хаха


26 Март 2024 18:25 | баи онзи
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Абе дайте да си върнееме комунизма убаво си краднехме вси4ки по малко. Сега само големците краднат, а ние лапаме мухи и си трайкаме


26 Март 2024 19:30 | запознат и съсед
Оценка:
0
 (
10
 гласа)

Дядото на Андрей Гюров беше учител по физика, баба му учителка по литература, а майка му и баща му са инженери. Цялото семейство е уважавано в Гоце Делчев.


26 Март 2024 19:47 | Кирчо
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Абе никой не ги иска от пп златни да са капути


26 Март 2024 19:49 | Мин сен
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Гюро михайлов циганин джедай


26 Март 2024 19:53 | Уили джуката
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Да си седи у градо селяк


26 Март 2024 20:09 | Бойко
Оценка:
-2
 (
6
 гласа)

Молят се на Бойко, защото липсата на правителство, постоянни избори и служебни правителства не носят нищо добро на държавата ни. Ще се забавят парите и за нашия град и инфраструктурата ни ще остане в същото състояние, ще се редим на опашки по границите, както и много други негативи, които ще сполетят БЪлгария. Иначе всички тук разбират от политика и знаят как да управляват държавата. Живейте си в кочина, плащайте в левове, развявайте знамена, пийте бира сутрин и псувайте всичко и всеки...


26 Март 2024 20:26 | Уили джуката
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

Може ли призовкар племеник на гюро да е шеф на тотото да ви пикам на традо


26 Март 2024 20:28 | Recognize
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Не е циганин а е помак. Комунистически помак!


26 Март 2024 21:24 | Гост
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

До СРАМ
Браво, много добре си написал


26 Март 2024 21:28 | 4х4
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Присмяла се кука на криво дърво, едните са такива другите същите, ламтящи за власт и пари. Нищо съществено не се прави за хората, само каламбури.


26 Март 2024 22:25 | Ощава
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Имаше една с зелена хонда 0008 някой засичал ли я е тази къде се скри?


26 Март 2024 23:10 | До Бойко
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Ега ти се забави сърцето, смешник. Ако няма правителство щели сме да умрем, едва ли не. Оти са като имаше, край цъфнахме и милиони дойдеха в Благоевград. Бюджета си е бюджет, тъпанар. Едното няма нищо общо с другото, кретен, стига сте плямпали глупости


27 Март 2024 09:05 | Граждани
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Тая дебелата и неграмотна Етнографка от с. Селище пак започна да обижда на чернички, мургавички, курви и..... Ама КАМЕА НЕ ЗАБРАВЯЙ че си неграмотна, проста, алчна и грубча женица с дребна душица. Стига обиждаш хората. ПОЛИЦИЯТА ДА Я АРЕСТУВА!!!!


27 Март 2024 10:28 | АхахахаСимитли
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Имаше съмнения около мизурската диплома. Основателни или не - без значение. Сега е момент ЮЗУ да се намеси решително, хем ще разчисти петната от авторитета си. Да отпечата 2-3 дипломи ЕкстраФорс и човекът да ги показва на Неверниците. И да внимава №-ът на дипломата да е отпечатан, а НЕ изписан ръчно с химикал, каквато грешка беше долуснал Софийски университет в дипломата по Право, притежание на високопоставаен и увазаван държавен служител. / справка с Оргинала -БоБОН/


01 Април 2024 14:57 | 1312
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Acan




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар