Новините на югозападна България
  
   РегистрацияЗабравена парола

С бързи темпове към една мечта! В Петрич продължават процедурите за започване на строителството на градския парк


13 септември 2017 09:25  1 коментар   1835 прочитаКметът Димитър Бръчков издаде заповед за започване на процедура разделяне на имотите фигуриращи като едно УПИ XXV, отреден за градски парк, в кв. 53 по плана на Петрич. Заповедта на градоначалника е наложителна, предвид старта на проекта за изграждането на градския парк.

За разделяне на имотите настояват и собствениците на съседните на терена за парк имоти – МВР и фирма „СОД 2004” ЕООД, които са внесли такива искания заради инвестиционни намерения. Единият от съседите – „СОД 2004” ЕООД има заявление и за промяна предназначението на имота – за жилищно строителство, какъвто е случая с терена на бившия тютюнев монопол в Петрич.

Припомняме, че имотът на бившето танково поделение в центъра на Петрич е собственост на „СОД 2004”ЕООД, след като през 2011 година беше продаден от Министерство на отбраната, а Община Петрич тогава не участва в търга.

Съгласно Закона за устройство на територията, ако „СОД 2004” ЕООД все пак реши да продаде имота си, първо трябва да го предложи на Община Петрич. Собственикът на другия съседен на терена отреден за градски парк на Петрич имот – МВР, чрез областния управител внася искане за разделяне на имотите, заради предстоящо реновиране на сградата на граничното управление и съпътстваща инфраструктура.

Проектът, който е на стойност 480 хил лв. не би могъл да се реализира, ако имотите не се разделят от общото УПИ XXV, в което сега фигурират.

Без разделяне не могат да започнат и строителните дейности по градския парк на Петрич. Община Петрич успя да договори с държавата да поеме и разходите по преместването на гаражите от имота за градски парк в съседния на Гранично полицейско управление. От местната управа в Петрич се припомня, че едва миналата година имотът за градски парк в центъра на града беше прехвърлен с решение на МС в собственост на Общината.

Продължава процедурата и във Висшия съдебен съвет по внесено от кмета Димитър Бръчков искане за безвъзмездно придобиване в собственост на Община Петрич и на терена от около 7 дка, който беше отреден за следствен арест, но общинското ръководство се противопостави предвид факта, че е в съседство на училище „Христо Смирненски” и на бъдещия градски парк.

Иво Борисов

Още за: заповед  процедура  парк Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


1 коментар

13 септември 2017 13:58 | киро фуци
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

В този ти мандат г-н Бръчков това нема как да се получи...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.