Новините на югозападна България
  
   РегистрацияЗабравена парола

Наследниците на лечителя дядо Кирил Десов лекуват по завещана от него тайна рецепта


26 август 2010 00:08   67050 прочита

Известният лечител дядо Кирил Десов от пернишкото село Гигинци завеща тайна рецепта на снаха и зет, на смъртното си ложе той издиктувал съставките на чудодейните прахчета, с които години наред цери хепатит и цироза. Стотици болни се излекували с тайните илачи на Десовия род. Славата им се разнесла и в Сръбско.

Десетки чужденци идват в Гигинци да търсят лек срещу болежките си, разказват местните. В годините на соца при дядо Кирил са лекували черния си дроб изявени спортисти след употреба на анаболи. От прахчетата оздравял и синът на бившия зам. финансов министър Кирил Ананиев.

Впечатлени от прахчетата, по комунистическо време при лечителя идвали куп доктори, за да искат рецептата. Предлагали на Кирил Десов да работи в клиника, обещавали коли и апартаменти, само да разсекрети съставките. Старецът обаче останал непреклонен до края на дните си. Заради ината си и строго пазената тайна дори бил съден, че лекува без лиценз и му наложили глоба.

Сега праховете произвеждат снахата Гина Величкова и зетят Петър Васков. И двамата ревностно пазят завета на откривателя на чудодейния лек. Тайната ще остане в нашето семейство, така искаше свекър ми, отсича баба Гина. Не са малцина тези, които са се опитвали да разкрият тайната на рецептата. Според едни от слуховете в праховете се слагали жлези от ярета и агнета, известни като реза. Те се сушели и стривали на прах. Някога бабите ги използвали за сирище, обясняват местните.

“Благодарение на бай Киро станахме известни в цяла България. Сега наред с чудесата на лечебната вода от аязмото в Гигинския манастир славата се поддържа и от Гина и Пешо”, се хвалят старците.

Още за: К. Десов  рецепта  лечение Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.