Новините на югозападна България
  
   РегистрацияЗабравена парола

Любопитен казус: Благоевградчанката С. Домозетска спечели дело срещу "Паркинги и гаражи"


12 октомври 2017 17:08  4 коментара   31887 прочитаЖурналистката от Благоевград Силвия Домозетска спечели съдебно дело срещу общинска фирма "Паркинги и гаражи" Благоевград. Вчера Върховният административен съд постанови, че колата и е била репатрирана НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО!!!! Ето и хронологиятана съдебната сага:

Семейната кола на Силвия и Димитър Домозетски от Благоевград стои на Наказатлния паркниг, репатрирана от служители на общинска фирма "Паркинги и гаражи" на 5 октомври 2016г. от проход към тротоар пред блок 13 на бул. Васил Левски.

Общинската фирма иска от семейството 40 лева за репатрирането и 3 лева на час за престой, едва след това ще им върне колата и ще им даде каквито и да е документи - акт за установяване на нарушението и основанието на което е репатрирана. Семейството решава да търси правата си в съда. Завеждат дело в Административен съд - Благоевград и го печелят през януари 2017г.

Съдът се произнася, че колата е репатрирана незаконосъобразно, но общината обжалва решението на Благоевградския съд пред Върховния административен и оставя хората без кола за доста дълго време, защото Върховния администратимвен съд определя дело за 27 март 2018г.

Но семейството изпращат молба с настояване да се образува дело по-рано тъй като се трупат пари - по 50 лева на ден за паркинга на семейството и от друга страна - пропуснати ползи и нанесени вреди за общината. Съдът уважава това искане и премества делото на 26 септември 2017г. На 5 октомври, случайно или не една година след вдигането на колата, ВАС се признася в полза на семейство Домозетски.

Ето и мотивите на съда.
Служителите на фирма "Паркинги и гаражи" не разполагат с правомощията да нареждат или преместват автомобила, на тях е възложена фактическата дейност по репатрирането на атвомобили, но не и правомощията да се разпореждат чрез издаване на устна администратимна мярка. Това може да направят само органите на реда. В случая такива не е имало.

Случаят обаче ще има продължение. Семейството смята да заведе дело за пропуснати ползи срещу общинската фирма. И нещо много важно, Силвия Домозетска сама е поела защитата пред съда, след отказ на трима адвокати.

От съдебното решение става ясно, че ако всеки потърпевш откаже да плати наказанието за репатриран автомобил и наказателен паркинг , може да си потърси правата и да спечели делото.
Повечето хора обжалват актове т.е. отиват, плащат, взимат си колата и акта и обжалват, естествено той пада в съда, но този случай е особен, тъй като семейството отказва да плати.

Марти Кирилов

Още за: силвия домозетска  благоевград  дело  паркинги и гаражи Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


4 коментара

13 октомври 2017 00:28 | читател
Оценка:
33
 (
33
 гласа)

Браво на тази жена!


13 октомври 2017 09:13 | nova
Оценка:
16
 (
18
 гласа)

Браво на Силвето. Борбена жена. Не се остави да я мачкат недоучили пиарки в общината преди няколко години, а сега се опълчи и срещу онова недоразумение, шеф на "Паркинги и гаражи".


13 октомври 2017 09:15 | костадин
Оценка:
16
 (
16
 гласа)

мойте уважения към кмета но това ли е начина за събиране на лесни пари при положение че всеки собственик си плаща данъка на мпс и би трябвало тази общинска фирма да бъде премахната от къде на къде че съм спрял за 5-10 мин. ще плащам или скоба а даже и паяк да вдига колата -40 лв. сега хората да завеждат дела за тази незаконна дейност от страна на общината. спираш и хоп дай пари -няма как това е долен начин за изкарване на пари.


13 октомври 2017 09:36 | Кукуруку
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

Много си прав Костадине. Аз лично от години призовавам във форума за премахването на този тумор "синя зона". Не върши абсолютно никаква работа. Винаги съм твърдял, че това е начин за рекетиране на хората и намиране на работа на "наши хора". А и да не забравя-начин за осигуряване паркоместа на общинските служители и пишман бизнесмени. Паркирането е саморегулираща се дейност-има място-паркираш, няма-не паркираш. По-добре кмета да се замисли по някоя програма да се изградят общински паркинги-например под училищните дворове и там срещу символичен наем да се паркира. Пак ще има работа за нашите хора.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.