Новините на югозападна България
Преслава в секта! Певицата търси успокоение в странно разклонение на Бялото братство С кеф да си отвориш устата! Вижте най-секси стоматолога в света Снимка: ezine.bgБабиния конфитюр от круши
   РегистрацияЗабравена парола

Кабинетът възприема Русия като заплаха


13 септември 2017 10:15  3 коментара   722 прочита

Увеличават се опитите за разширяване на влиянието на Русия, смятат министрите. Сн.: БТА
Увеличават се опитите за разширяване на влиянието на Русия, смятат министрите. Сн.: БТА


Увеличават се опитите за разширяване на влиянието на Русия, смятат министрите. Сн.: БТА

Българското правителство разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи.

Това става ясно от доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г., пише в. "Сега".

Докладът бе приет от правителството и е изпратен за разглеждане и гласуване в Народното събрание.

"Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа. Нарастват предизвикателствата пред сигурността най-вече в региона на Балтийско и Черно море, както и в източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности. Към това се добавят и продължаващите конфликти в периферията на Европейския континент и съседните региони, които се превръщат в източници на трайна нестабилност и сигурност", посочва документът, подписан от министрите и лично от премиера Бойко Борисов.

В доклада се казва още, че "интензивното усилване и модернизация на руските военни способности на територията на незаконно анексирания Кримски полуостров, продължаващите действия за неговото интегриране в икономиката, социалния и политическия живот на Русия, както и разширеният излаз на тази страна от акваторията на Черно море, вкл. до енергийните залежи в него, продължиха да водят до трайно нарушаване на геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион".

В документа пише, че за задълбочаване на кризата в отношенията между Русия от една страна и ЕС и НАТО от друга спомагали интензивните опити на Русия за възстановяване и разширяване на сферите на влияние. Твърди се, че това става дори чрез "действия във военната, икономическата и културната сфера, представяни в някои от случаите като равноправно и взаимноизгодно сътрудничество и дори помощ за защита на националната идентичност и суверенитет".

Като други рискове за националната сигурност през 2016 г. са отбелязани продължаващите и нововъзникващи претенции на съседни държави за наличие на несъществуващи в България малцинства.

Като опасност се сочат продължаващите бойни действия в Сирия, както и предизвиканите от нея, Афганистан и някои страни от Африка бежански и миграционен натиск към ЕС. Според доклада "най-същественият риск е възможността за инфилтрация на екстремистки клетки, за което свидетелстват атентатите във Франция, Германия, Белгия и други европейски държави през 2016 г.".

източник: dnes.dir.bg

Още за: кабинет  Русия  заплаха Още от: България и свят

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


3 коментара

13 септември 2017 16:44 | ТВ
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Съгласен съм, че Русия е заплаха за кабинета, респективно за правителството, но за мен този кабинет е заплаха и аз се страхувам повече от него, отколкото от Русия. Страх ме е от решенията на правителството, от мерките на правителството, от инициативите му, от недалновидната му политика, от раболепието му и т. н. Страх ме е..... за България.


13 септември 2017 21:19 | бл
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

ако това е правителство ПОЛИЦИЯТА ДА СИ КУПУВА ДРЕХИ


14 септември 2017 09:26 | Чудак
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

ТВ написа:Съгласен съм, че Русия е заплаха за кабинета, респективно за правителството, но за мен този кабинет е заплаха и аз се страхувам повече от него, отколкото от Русия. Страх ме е от решенията на правителството, от мерките на правителството, от инициативите му, от недалновидната му политика, от раболепието му и т. н. Страх ме е..... за България.


И това по"ТВ"-то ли го чу или Путкин ти ГО нашепна в ухото?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.