Новините на югозападна България
Полезно! Културни обичаи, с които да внимавате при пътуване в чужбина За да сте красиви: ТРИ съставки в кафето си и ще започнете... Тайната на Сашка Васева, вижте нейната голяма несбъдната любов! Била луда по известен бг мафиот....
   РегистрацияЗабравена парола

Български район е лидер в ЕС по бездействащи младежи


10 октомври 2017 09:56   726 прочита

България отново попадна в негативна европейска класация. Сн.: Shutterstock
България отново попадна в негативна европейска класация. Сн.: Shutterstock


България отново попадна в негативна европейска класация. Сн.: Shutterstock

Район Северозападен у нас е "лидер" в ЕС по неработещи и неучещи млади хора.

Северозападният район на страната ни води негативната класация в ЕС с най-висок процент млади хора на възраст 18-24 г., които през миналата година нито са работили, нито са учили - 46,5 на сто, при среден показател за ЕС - 15%. Това отчита анализ на Евростат, цитиран от БТА.

По данни на НСИ през 2016 г. безработните младежи в страната в тази възрастова категория са били близо 28 000, което означава че в Северозападния регион неработещите и неучещи млади българи са били около 13 000. Общо Северозападният регион на страната наброява около 760 000 души, а младите хора на възраст 18-24 г. в него са били приблизително 45 000, по данни на националната статистика.

По темата за безработицата сред младите хора Евростат класира и останалите региони в ЕС с негативни показатели: френска Гвиана /44,7/, италианският Сицилия /41,4/ и двата гръцки региона Стереа Елада /39,6/ и Пелопонес /36,5/.

Една от темите, върху които Евростат акцентира по повод седмицата на регионите, е продължителността на живота в страните на ЕС: първите 5 позиции са за трите испански региона Мадрид, Кастилия и Навара, френския Иле и италианския Тренто с по 84 години продължителност на живота при среден показател за ЕС - 80,6 години.

Регионите с най-висок процент висшисти са изцяло окупирани от Великобритания - пет региона в Лондон събират между 70 и 85 процента хора с висше образование при среден показател за ЕС 40 на сто.

Регионите в ЕС, които имат най-висок дял на хора с частна практика и самостоятелна заетост са регистрирани изцяло в Гърция - пет региона с показател от 37 до 41 процента при средно за ЕС - 14 на сто.

Най-много използват Интернет жителите на Люксембург, Източен и Западен Лондон, Утрехт /Холандия/ и Копенхаген / Дания / - около 97 процента при среден показател за ЕС - 79 процента.

Данните Евростат обяви по повод започналата Европейска седмица на регионите, която ще продължи до 12 октомври.

източник: dnes.dir.bg

Още за: регион  лидер  младежи Още от: България и свят

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.