Новините на югозападна България
Какви ги върши Енджи Касабие? Диетоложката мами с.. Тайната на Сашка Васева, вижте нейната голяма несбъдната любов! Била луда по известен бг мафиот....  © Guliver / GettyEма Стоун сключи модна сделка на стойност 10 млн. долара
   РегистрацияЗабравена парола

От кошер добивахте 10-15 кг мед, сега ще прибирате по 80-90 кг чрез уникален метод


12 февруари 2010 00:20  19 коментара   131530 прочита

Договор за побратимяване и грамота връчи научният сътрудник Кирил Богомолов на председателя на дружеството Йордан Филипов
Договор за побратимяване и грамота връчи научният сътрудник Кирил Богомолов на председателя на дружеството Йордан Филипов


Договор за побратимяване и грамота връчи научният сътрудник Кирил Богомолов на председателя на дружеството Йордан Филипов

Руският учен от Новгород К. Богомолов сътвори сензация пред пчеларите в Сандански


Нов метод за многократно увеличаване добива на мед прилагат пчеларите в Сандански, в резултат от кошер ще добиват мед между 80-100 кг, при нормални 10-15 кг. За целта започва засаждане на медоносни растения с различен етап на развитие и лечение на пчелите, съобщи председателят на дружество "Пиринско цвете" Йордан Филипов. Методът е руски и за първи път се прилага извън страната, и то в Сандански, по патентована технология на "АПИСФЕРА-М", Новгород, област Рязанска, с научен сътрудник Кирил Богомолов. Новината бе съобщена по време на честването на Деня на пчеларя Свети Харлампий. Кирил Богомилов, който работи в най-големия руски пчеларски институт, базиран в Новгород, връчи договор за побратимяване и грамота на председателя Й. Филипов.

Тайната за скока от 10-15 кг на 80-90 килограма е, че по нашия метод пчелите събират мед не един, а около три месеца, обясни Богомолов. Пчеларите в Сандански първи в България ще започнат да лекуват пчелите от най-страшния бич вароатоза с революционния руски метод без химия, без лекарства, по чисто термичен начин, така че акарите няма да могат да добиват резистентност към едно или друго пчеларско лекарство, както е сега. При термичния начин на лечение се използва специална центрофуга, в която пчелите наесен, когато температурата е между 8-10 градуса, или рано напролет и са на едно място се взимат от кошера, изтърсват се в центрофугата и започват да се загряват до 48 градуса. Кърлежите падат от пчелите и умират. Така пчелите, 100-процентово освободени от тях, се връщат в кошера, обясни Й. Филипов. Методът е патентован в Русия и Сандански е първият град, в който ще започне да се прилага.

Иновацията за пчеларите става факт, след като на почивка в курортния град дошъл К. Богомолов. Той харесал града и е в основата на побратимяването и прилагането на метода за лечение на заразените пчели. К. Богомолов сам разбрал, че в Сандански има действащо пчеларско дружество, и потърсил среща с членовете му. Първият, с когото се срещнал, бил Манол Узунов, който го представил на ръководството, и така се стигнало до решаване на проблем номер едно на пчеларите. Под егидата на Клуба на приятелите на Русия в Сандански с председател Благой Драмджиев, който също е пчелар, бе изготвен договорът за побратимяване и бе вписан в Българската асоциация на пчеларите.

Още за: пчеларство  добив  метод Още от: Бизнес

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


19 коментара

12 февруари 2010 12:50 | Васил Шумаров
Оценка:
6
 (
24
 гласа)

След такива новини би трябвало да се позамислят най-после онези втвърдени русофоби, които бъркат великия руски народ със сталинистките диктатори-номенклатуристи.


12 февруари 2010 19:50 | БРЯСТОВ
Оценка:
4
 (
30
 гласа)

ВСИЧКО ХУБАВО ЗА БЪЛГАРИЯ Е ДОШЛО И ЩЕ ИДВА ОТ РУСИЯ,А ВСИЧКО ЛОШО НЕ САМО ЗА БЪЛГАРИЯ,А И ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ Е ОТ САЩ.
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ОТНЕМЕ ЛЮБОВТА КЪМ РУСИЯ!!!


12 февруари 2010 20:31 | към кретените по-горе
Оценка:
4
 (
22
 гласа)

а пчелите говорят ли ? о неразумни некой от вас да е чувал за ГМО? като сме братя защо продават газта в пъти по-малко на украинци и беларуси??????????


13 февруари 2010 21:59 | до кретена:
Оценка:
-1
 (
15
 гласа)

Горките българи още от турско чакат някой да ги спаси и да им помогне! И газта да им безплатна, и сиренето им да е без пари! Време е да се осъзнаете, бре хора! Никой нищо не ви дължи! Нито Америка, нито Европа, нито пък Русия и руснаците!


13 февруари 2010 22:03 | до кретена:
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

И ГМО дори е споменал, всичко е в един казан с газта, маобет да стане!


14 февруари 2010 12:01 | чиларин
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Абе то е луда и дивна работа /откачена/ Пчели да ги вадиш от кошера и в центрофуга - Тъкмо да станат на мармалад - откачени глупости !


15 февруари 2010 11:20 | Иван
Оценка:
2
 (
14
 гласа)

Руснаците така са ни "помогнали", че и след 100 години няма да се оправи. По същия начин са "ПОМОГНАЛИ" и на всяка друга страна, в която са отишли, но там хората не са с робски души като нас и ще се оправят по-бързо.


15 февруари 2010 22:43 | ЯВОР Б.
Оценка:
-1
 (
13
 гласа)

ДО ИВАН!!!
ЕХ ИВАНЕ,ИВАНЕ-Е-Е СИГУРНО СИ ДОСТА МЛАД И ЗЕЛЕН ИЛИ СИ НЯКОЙ НЕВЕЖА.
НЯМА ДА СЕ ВПУСКАМ В ПОДРОБНОСТИ,ЗА ДА ТИ ИЗНАСЯМ ПОЛИТИЧЕСКИ,ИСТОРИЧСКИ И ИКОНОМИЧЕСКИ ЛЕКЦИИ,НО ЩЕ ТИ КАЖА САМО СЛЕДНОТО.
АКО НЕ БЕШЕ "ДЯДО ТИ ИВАН" СЕГА ЩЕШЕ ДА БЪДЕШ С ФЕС И НАЙ-ГОЛЯМОТО ТЕХНИЧЕСКО ДОСТИЖЕНИЕ, ДО КОЕТО ЩЕШЕ ДА ИМАШ ДОСТЪП ,ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ИБРИКА.
ЖАЛКО ЗА ДЕСЕТКИТЕ ХИЛЯДИ РУСИ,КОИТО ДОБРОВОЛНО СА ОСТАВИЛИ КОСТИТЕ СИ В МИЛОТО НИ ОТЕЧЕСТВО.
БЛАГОДАРНОСТТА Е НАЛИЦЕ.ИМА ТЕ ТЕБ И ОЩЕ НЯКОЛКО ХИЛЯДИ КАТО ТЕБ,КОИТО ЗАСЛУЖАВАТЕ ДА БЪДЕТЕ ПРОГОНЕНИ ОТ БЪЛГАРИЯ,ЗА ДА НЕ МЪРСИТЕ С ПРИСЪСТВИЕТО СИ ХУБАВАТА НИ ДЪРЖАВА.


17 февруари 2010 11:58 | Иван до ЯВОР Б.
Оценка:
1
 (
11
 гласа)

Изглежда никога не си бил в Турция и си информиран за нея от разказите на комунягите, защото в техническо отношение те са доста по-напред от нас. Що се отнася до нашето "освобождение", ако си мислиш, че то не е направено безкористно жестоко се лъжеш. А това е заветът на Захари Стоянов, който е написан преди доста години :
Заветът на Захари Стоянов: ”Време е, когато стане дума за вънкашните неприятели на Отечеството, официалният московец да стои на първо място!” Кой въстана срещу нашето свещено дело - съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на българите? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите с единствена цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-


17 февруари 2010 12:02 | Иван до ЯВОР Б.
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на неговата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Сливница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на България ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде в сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее? Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата ”освободителка” и ”покровителка”! на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и . От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото те искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек. Но и това е недоволно. Малко ли други държави има, които също та


17 февруари 2010 12:04 | Иван до ЯВОР Б.
Оценка:
0
 (
8
 гласа)

Малко ли други държави има, които също така се стремят да владеят над чужди земи и народи. Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България. И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива и изменници, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Щ ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние заедно с много още славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала! Време е, трябва вече, щото българските д


17 февруари 2010 12:06 | Иван до ЯВОР Б.
Оценка:
-2
 (
12
 гласа)

Време е, трябва вече, щото българските деятели, офицери, учители и пр., когато говорят на своите подчинени и слушатели за вънкашните неприятели на отечеството, официалният московец със своите донски и кубански казаци да стои на първо място.


18 февруари 2010 18:43 | До Иван
Оценка:
4
 (
10
 гласа)

Все някой им е виновен на българите за некадърността им! Затова и не вървят нещата в България! Аман от псевдоисторици и дървени философи!


18 февруари 2010 19:02 | До Иван
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

Ако не беше Русия, узбеките, таджиките и туркменците нямаше да видят цивилизация и да останат на нивото на Афганистан и Пакистан. Да не говорим за еманципацията на жените там! Ако не беше Русия, те щяха да останат забулени, зашалварени и захвърляни с камъни. И защо ли всички тези националности все още се стремят да живеят и да работят в Русия?! Вижте Москва и по-големите руски градове, не можеш да се разминеш от тези националности там! Явно са доволни от Русия и от политиката там!


18 февруари 2010 20:29 | До Иван
Оценка:
4
 (
12
 гласа)

Такива "заклети" врагове от историята като Русия и Германия, Япония и Америка (спомнете Хирошима и Нагазаки) забравиха за войните, живеят в мир и успешно сътрудничат, а такива "историци" в България като Иван, все търсят виновни и ритат ту срещу Русия, ту срещу Сърбия и други страни, разпалват омраза между хората. Не е ли време да оставим тези глупости и да заживеем мирно, да градим нова модерна България, и да водим изгодна за нас политика с всички страни.


4 март 2010 14:55 | За сега анонимен?
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Абе като не вярвате -не го ползвайте ветода, и толкова .Във всичко ли ще намесвате политика в този сайт?


25 октомври 2010 13:03 | прекаран пчелар
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

ей голям метод. само дето семинара нещо не се проведе само десетина души барабар с местните и никаква демонстрация нищо. едва ли е приложим. това малко пиянде се посрами яко закъсня цял ден и ...абе нема що.


25 март 2011 13:43 | Прахан Праханов
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Патентованият в русия метод със засаждане на различна по време на цъвтеж растителност, не е никакъв нов метод а прилагане на медовият конвейер, което не е нищо ново, а за термичната обработка на пчелите в центрофуга, нека пробваме първо с нечии други, защото след тая изсрана новина че са, открили" нещо което го прочетах в българска пчеларска от енциклопедия издадена през 1991 година, ме смая много. Явно за аборигени ни смята този братушка.....


1 февруари 2013 20:37 | Stoyanov
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Термообработката е отдавна известен метод в Русия и СССР за отстраняване на вароатозата, но досега няма нито една публикация за използването му на Запад, пък и приложението му е предимно за пчелини до 100-120кошера. Предлаганата технология за добив от 80кг мед от кошер е много примамлива, но нека я приложат колегите в Югозападна България и тогава ще коментираме. Напоследък ми се мяркат разни руски видео и статии, в които се твърди, че ранноесенното сиропно подхранване от 13-15кг не само, че е необходимо, но и задължително. Така, че ще видим-може би в 50% центрофугиране на плодниковите пити и активното захарно хранене ще дадат този непосилен медодобив за нашето стационарно пчеларстване.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.